EUROLYGA 2023

Sudėtinga dėlionė: kurie Š. Jasikevičiaus kariai trauksis iš „Žalgirio“ mūšių

Kauno „Žalgirio“ klubo biure antrą mėnesį tvyro neįprasta tyla. Didžioji dalis darbuotojų dėl koronaviruso pandemijos dirba iš namų, be to, griežtos karantino sąlygos arenoje užtildė krepšinio kamuolių bumbsėjimo ir sirgalių triukšmą. Nepaisant to, klubo direktoriui Pauliui Motiejūnui darbo krūvis nesumažėjo. Maža to, jam reikia spręsti naujai iškilusias problemas.

 Sudėtinga „Žalgirio“ dėlionė: kokių Š. Jasikevičiaus patarimų sulauks klubo vadovai.<br> lrytas.lt montažas
 Sudėtinga „Žalgirio“ dėlionė: kokių Š. Jasikevičiaus patarimų sulauks klubo vadovai.<br> lrytas.lt montažas
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvisnko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvisnko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvisnko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvisnko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 K.C.Riversas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 K.C.Riversas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Thomas Walkupas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Thomas Walkupas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jockas Landale'as.<br>zalgiris.lt nuotr.
Jockas Landale'as.<br>zalgiris.lt nuotr.
 Zachas LeDay.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Zachas LeDay.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Nigelis Hayesas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Nigelis Hayesas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 10:55 AM, atnaujinta May 7, 2020, 11:17 AM

Portalas lrytas.lt jau kovo viduryje rašė, kiek koronavirusas-gali-pramusti-skyle-zalgirio-biudzete-tures-milijoniniu-pasekmiu-13990334/"="">koronavirusas-gali-pramusti-skyle-zalgirio-biudzete-tures-milijoniniu-pasekmiu-13990334/"" target="_blank">sezono sustabdymas gali kainuoti „Žalgirio“ klubui. Prabėgus beveik dviem karantino mėnesiams, akivaizdu, kad Kauno ekipa susidurs su finansinėmis problemomis, kurios privers priimti naujus sprendimus.

„Žalgirio“ sezonas dar nėra baigtas, nors jie tapo nutraukto LKL čempionato laimėtojais, Eurolyga taško dar nepadėjo. Galutinis sprendimas dėl sezono ateities bus atskleistas gegužės 24-ąją. Jei sezonas bus baigtas, Artūro Milaknio, K.C. Riverso ir Edgaro Ulanovo sutartys su Kauno klubu taip pat nustos galioti, mat šių krepšininkų kontraktai galioja iki šio sezono pabaigos.

Negana to, sudėtinga finansinė situacija gali turėti dar daugiau įtakos „Žalgirio“ sprendimas. Nors spekuliuojama, kad žaidėjų atlyginimai mažės, turtingesni Europos klubai gali kėsintis į kitus „Žalgirio“ žaidėjus, kurių išpirkos nėra didelės.

„Žalgiryje“ šį sezoną rungtyniavo penki legionieriai – K.C. Riversas, Zachas LeDay, Jockas Landale‘as, Thomas Walkupas ir Nigelis Hayesas.

Be minėto K.C.Riverso, trys nauji legionieriai su klubu sudarė sutartis pagal formulę „1+1“, tad jiems teks sėsti prie bendro stalo su P.Motiejūnu ir treneriu Šarūnu Jasikevičiumi.

Akivaizdu, kad krepšininkų kontraktuose yra numatyta preliminari būsimos sutarties vertė, tačiau pandemija išpurtė „Žalgirio“ piniginę, kuri, ko gero, nebebus pajėgi išlaikyti įsipareigojimų, žadėtų praėjusią vasarą.

Karantino akivaizdoje „Žalgirio“ laukia sudėtingi sprendimai. Kuriuos žaidėjus sieks išsaugoti Š.Jasikevičius?

Lietuviai

27-erių 197 cm ūgio E.Ulanovas – vienas brangiausių Kauno ekipos žaidėjų. Praėjusią vasarą juo domėjosi pajėgūs Eurolygos klubai, o didžiausią dėmesį parodė Ettore Messinos vadovaujama Milano „Olimpia“.

Lrytas.lt žiniomis, E.Ulanovas viena koja jau buvo lėktuve Kaunas-Milanas, o „Žalgirs“ į jo vietą jau buvo pasikvietęs lenką Mateuszą Ponitką, kuris rungtyniauja Sankt Peterburgo „Zenit“ klube.

Vis dėlto E.Ulanovą purtė mintys nuo to, kaip jo vietą mylimame klube užimtų legionierius iš Lenkijos, tad krepšininkas nusprendė sudaryti dar vienerių metų sutartį su Kauno klubu.

Karantino metu „Sportando“ ir „Eurohoops.net“ žurnalistai dar kartą patvirtino, kad E.Ulanovas vėl domina „Olimpia“ vadovus. Akivaizdu, kad sumažėjęs biudžetas „Žalgiriui“ užkirs kelią lietuviui mokėti apie 550 tūkst. eurų, kuriuos jis gavo už šį sezoną.

Panašu, kad šešerių metų (2014-2020 m.) E.Ulanovo karjera Kaune bent jau kol kas bus baigta.

33-ejų 195 cm ūgio A.Milaknio situacija klube yra priešinga. Nors jo kontraktas taip pat baigėsi, snaiperio karjera eina į pabaigą, tad lietuvis, ko gero, sutiktų ženkliai susimažinti atlyginimą, kad dar sezoną sužaistų Eurolygos klube.

Kaune jis yra mylimas ir gerbiamas, juo pasitiki ir treneris Š.Jasikevičius, tad tikėtina, kad Kauno klubas pratęs sutartį su veteranu, kurio indėlis svarbus ir komandos rūbinėje.

Marius Grigonis, Lukas Lekavičius – krepšininkai, kurie turėtų likti Kaune ir tapti vienais svarbiausių ekipos žaidėjų.

2019-2020 m. sezonas 26-erių 195 cm ūgio M.Grigoniui galėjo būti labai sėkmingas, tačiau trauma sumaišė kortas, o tuo pačiu ir atbaidė turtingus Eurolygos klubus. Beveik neabejojama, kad Kauno klubas išlaikys sutartį turintį gynėją.

26-erių 182 cm ūgio L.Lekavičius į Kauną atvyko Š.Jasikevičiaus dėka. Krepšininkas praėjusią vasarą su klubu sudarė sutartį pagal formulę „1+1“. Lrytas.lt žiniomis, jei Šaras liks Kaune (turi galiojančią sutartį), L.Lekavičius taip pat liktų komandoje.

Jei Š.Jasikevičių suvilios ar išpirks turtingesnį Eurolygos klubai – L.Lekavičius paliks Kauną.

Lrytas.lt žiniomis komandos kapitonas Paulius Jankūnas yra pasiryžęs užbaigti karjerą Kaune. 36-erių 205 cm ūgio veteranas turi dar metams galiojančią sutartį, po kuriuos turėtų pakabinti sportinius batelius ant vinies.

Kauno klube artėjantį sezoną didesnį vaidmenį turėtų užimti Rokas Jokubaitis ir Martinas Gebenas.

Thomas Walkupas

„Žalgirio“ vadovai dar 2019 m. lapkričio pabaigoje suskubo pratęsti kontraktą su 26-erių Thomasu Walkupu. Tačiau sėkmingą sezoną sužaidusio krepšininko vertė gerokai išaugo, tad į jį kėsinasi turtingesni Eurolygos klubai.

2018 m. vasarą į Lietuvą atvykęs Th.Walkupas debiutiniame Eurolygos sezone per 17 minučių pelnė po 5,2 taško, atkovojo po 2,6 kamuolio, atlikdavo 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir rinko 5,6 naudingumo balo.

Šiame sezone amerikietis padvigubino savo statistinius rodiklius. Per 25 minutes Th.Walkupas įmeta po 9,6 taško, atkovoja po 3,6 kamuolio, atlieka po 5,5 rezultatyvaus ir renka po 12,7 naudingumo balų.

Žinant Th.Walkupo meilę Kaunui, ko gero, kiti klubai amerikiečio taip lengvai neišvilios. Jei taip nutiktų, „Žalgiris“ už gynėją gautų solidžią išpirką.

Zachas LeDay

25-erių 202 cm ūgio amerikietis 3-ojo Eurolygos turo mače su Madrido „Real“ klubu užkūrė „Žalgirio“ areną, o tuo pačiu ir save. 26 taškai (9/12 dvit. met.), 9 atkovoti kamuoliai ir 35 naudingumo balai. Tokie skaičiai rungtynėse su vienais iš Eurolygos favoritų Z.LeDay padėjo užkariauti aistruolių širdis.

Šiame sezone aukštaūgis per 22 minutes pelno po 11,8 taško (51,6 proc. dvit., 43,3 proc trit.,) atkovoja po 4,7 kamuolio, atlieka po rezultatyvų perdavimą ir renka po 13,2 naudingumo balus.

Remiantis statistiniais rodikliais, Z.LeDay yra neabejotinas „Žalgirio“ lyderis. Puolėjas pirmauja pagal pelnomus taškus, atkovotus kamuolius ir naudingumo balus. Tiesa, praėjusį sezoną aukštaūgis demonstravo labai panašų žaidimą.

Palyginimui, praėjusiame sezone, kuomet Z.LeDay atstovavo Pirėjo „Olympiakos“ komandai, krepšininkas per rungtynes mesdavo po 9,7 taško (57 proc dvit., 35,7 proc. trit.), atkovodavo po 4 kamuolius ir rinko po 10,8 naudingumo balo. Šiuos rodiklius Z.LeDay fiksavo per 17 minučių.

Sunku daryti išvadą, ar žaidėjas patobulėjo Kauno klube, vis dėlto jo indėlis „Žalgiryje“ yra kur kas svarbesnis nei „Olympiakos“ komandoje.

„Žalgiris“ šią vasarą su krepšininku pasirašė sutartį „1+1“, tad sezono pabaigoje abi pusės neišvengiamai sės prie bendro stalo. Z.LeDay šiame sezone uždirbo apie 500 tūkst. eurų. Jo kaina krepšininkų rinkoje turėjo išaugti, tad kauniečiai negalės pasiūlyti konkurencingos sumos.

Tikėtina, kad Z.LeDay kitą sezoną Kaune nebeišvysime.

Jockas Landale'as

24-erių 211 cm ūgio australui debiutinio sezono Eurolygoje pradžia nebuvo lengva. J.Landale'ą lengvai stumdė labiau patyrę Eurolygos puolėjai, vertė taškus per galvą, kol „Žalgirio“ legionierius švaistėsi tolimais metimais.

Australui prireikė septynerių rungtynių, kad jis pagaliau pasiektų dviženklį naudingumo balų skaičių. Mače su „Barcelona“ puolėjas pelnė 10 taškų, atkovojo ir atliko po 2 rezultatyvius perdavimus bei rinko 11 naudingumo balų. Tiesa, gynyboje jis turėjo milžiniškų problemų tiek su Ante Tomičiumi, tiek su Nikola Mirotičiumi, kurie ir nulėmė „Barcelona“ pergalę (86:93).

Vis dėlto po rungtynių su ispanais J.Landale'as per 18 Eurolygos turų net 12-oje jų rinko dviženklius naudingumo balus. Jo žaidimas akivaizdžiai gerėja, tai lemia ir prisitaikymas tiek prie Eurolygos, tiek prie „Žalgirio“ sistemos.

Debiutiniame Eurolygos sezone krepšininkas per 20 minučių įmeta po 11 taškų, atkovoja po 4,4 kamuolio ir renka 10,4 naudingumo balo. Pastarajame mače su Sankt Peterburgo „Zenit“ (75:76) J.Landale'as fiksavo karjeros rekordus: 27 taškai ir 30 naudingumo balų.

24-erių krepšininkas neslepia noro debiutuoti NBA lygoje. Vis dėlto žaidėjas atskleidė, kad jei nepavyks patekti į stipriausią pasaulio lygą, jis karjerą norėtų pratęsti Kaune.

Australas nėra pats brangiausias Kauno ekipos žaidėjas, tad mažėja tikimybė, kad turtingesni Eurolygos klubai bandys išpirkti neretai gynyboje plaukiojančio puolėjo sutartį.

„Žalgiris“ turi puikias galimybes šią vasarą pratęsti sutartį su J.Landale'u ir tikėtis didesnio puolėjo proveržio kitame sezone.

Nigelis Hayesas

25-erių 203 cm ūgio amerikietis kelia daugiausiai klausimų „Žalgirio“ sirgaliams, tačiau mažiausiai – Š.Jasikevičiui. Treneris šiame sezone jau ne kartą gyrė puolėją dėl jo darbo gynyboje, atsidavimo ir sistemos supratimo.

Tiesa, krepšininkas per 28 Eurolygos turus tik 7 kartus viršijo dviženklį naudingumo balų skaičių. N.Hayesas per rungtynes aikštėje praleidžia po 22 minutes, įmeta po 6,3 taško, atkovoja po 3,5 kamuolio ir renka po 6,6 naudingumo balo.

Pastaruoju metu krepšininkas kiek pagerino tolimų metimų rodiklį (37,2 proc.), tačiau sezono metu buvo ir tokių atvejų, kai N.Hayesas sugebėdavo pramesti po penkis visiškai laisvus tritaškius.

N.Hayesas neturėjo sudominti turtingesnių Eurolygos klubų. Vis dėlto jo sutartis nėra pati patraukliausia. Kaune žaidėjas per šį sezoną uždirbo apie 300 tūkst. eurų, tikėtina, kad Kauno klubas ieškos pigesnės N.Hayeso versijos.

K.C. Riversas

Traumą patyrusį Marių Grigonį pakeitęs 33-ejų 196 cm ūgio amerikietis tik atvykęs į Kauną užsikrėtė „Žalgirio“ netaiklių metimų virusu. Vis dėlto puolėjas suspindo lūžio mače su Miuncheno „Bayern“ (98:73).

K.C. Riversas pelnė 18 taškų (4/6 trit.), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 17 naudingumo balų. Per 18 rungtynių žaidėjas jau spėjo išmesti 97 tritaškius, o tikslą pasiekė 40 metimų (41,2 proc.).

Priešingai nei minėti legionieriai, K.C. Riversas „Žalgiryje“ atsidūrė neplanuotai. Panašiai, kaip praėjusiame sezone į Kauną atvyko Deonas Thompsonas, o dar prieš keletą metų ir Beno Udrihas. Vis dėlto šie krepšininkai pasiūlymų pratęsti sutartį nesulaukė.

K.C. Riversas spėjo ištirpdyti sirgalių širdis, tačiau „Žalgirio“ vadovų širdys gali būti per kietos. Ne dėl to, kad žaidėjas nedavė reikiamos naudos, priešingai, K.C. Riversas galbūt net viršijo lūkesčius, tačiau jam 33-eji ir jis nėra tipinė detalė Šaro sistemoje.

Amerikiečio sutartis baigiasi, be to, „Žalgiriui“ šiuo metu yra patrauklesnis A.Milaknio variantas.

Taip pat pasirodė gandų, kad Kauno klubas susitarė su Vechtos RASTA klubo amerikiečiu Steve'u Vasturia.

25-erių 196 cm ūgio krepšininkas geba rungtyniauti nuo pirmosios iki trečiosios pozicijos, tad tikėtina, kad šis pirkinys iš dalies kompensuotų E.Ulanovo ir K.C.Riverso netektis.

Laisvųjų agentų turgus šiemet prasidėjo anksčiau nei įprastai, tad „Žalgiris“ jau pasinėrė į kito sezono dėlionę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.