EUROLYGA 2023

Broliai ispanai keičia NBA istoriją

Marcas Gasolis dega nekantrumu išgirsti NBA Visų žvaigždžių mačo pradžios švilpuką. „Man bus įdomu šokti dėl ginčo kamuolio“, – sakė ispanas, kuris dėl kamuolio kovos su savo didžiuoju broliu.

Pau (kairėje) ir Marcas Gasoliai – pirmieji broliai, kurie pradės NBA Visų žvaigždžių rungtynes starto penkete.<br>AP nuotr.
Pau (kairėje) ir Marcas Gasoliai – pirmieji broliai, kurie pradės NBA Visų žvaigždžių rungtynes starto penkete.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-02-15 21:23, atnaujinta 2018-01-13 02:54

Marcas ir Pau Gasoliai, komandos draugai Ispanijos rinktinėje, prieš septynerius metus NBA išmainyti vienas į kitą, o krepšinį pamėgę savo močiutės kieme, pakeis NBA istoriją sekmadienį, rašo „Lietuvos rytas“.

Jie taps pirmaisiais broliais Visų žvaigždžių rungtynių starto penketuose.

„Ginčo kamuolys simbolizuos daug dalykų. Skirtingą mūsų kelią, bet tą patį tikslą“, – sakė Marcas.

Abiejų rodikliai įspūdingi

34-erių Pau, žaidžiantis pirmą sezoną „Chicago Bulls“ klube, sirgalių buvo išrinktas į Rytų konferencijos starto penketą.

Prieš iškeliaudamas į NBA šventę Niujorke, ketvirtadienį jis pelnė 18 taškų ir atkovojo 10 kamuolių, pasiekęs 14-ąjį iš eilės dvigubą dviženklį. Jo rodikliai – 18,4 taško ir 12,1 kamuolio – daug prisidėjo, kad Čikagos klubas būtų trečias Rytuose.

30-metis Marcas, kuris 2008 metais „Memphis Grizzlies“ klube pakeitė Pau, žais Vakarų rinktinėje.

Jam tai geriausias sezonas per karjerą lygoje. Ne veltui jis laikosi tradicijos prieš mačą išgerti po puodelį dvigubo espreso – šį sezoną jis žaidžia su dviguba energija – pelno daugiausia taškų (po 18,3), atkovoja po 8,1 kamuolio, o Memfio klubas žengia antras Vakaruose.

Gasoliai yra pirmieji broliai NBA Visų žvaigždžių rungtynėse nuo Tomo ir Dicko Arsdale’ų 1970 ir 1971 metais.

„Tai nuostabus dalykas. Esame laiminga šeima“, – buvo patenkintas Pau.

Sudėjimas labai skyrėsi

Pau ir Marcas gimė Barselonoje ir, nors jų gimimo datas skyrė beveik penkeri metai, jiems nereikėjo žmonių įtikinėti, kad yra broliai.

Abu yra labai aukšti ir apdovanoti talentu, kuriuo gali didžiuotis tik aukščiausios klasės pasaulio atletai. Tačiau tarp jų yra ir daug skirtumų.

Brolių kelias į Niujorką, kur šį savaitgalį vyks Visų žvaigždžių rungtynės, nebuvo panašus.

Pau nuo pat jaunystės dienų, kai žaidė „Barcelona“ klube su Šarūnu Jasikevičiumi, buvo laikomas didžiu talentu.

„Memphis Grizzlies“ pakvietė 213 cm ūgio P.Gasolį 2001 metų NBA naujokų biržoje trečiuoju šaukimu.

Per pirmąjį sezoną NBA būdamas 21-erių jis buvo išrinktas geriausiu naujoku.

216 cm ūgio Marcas naujokų biržoje buvo pašauktas tiktai 48-asis ir NBA duris pravėrė būdamas 24-erių.

Tuo metu „Grizzlies“ išmainė P.Gasolį į „Los Angeles Lakers“ ir už jį gavo Kwame’ą Browną, Javarį Crittentoną, porą šaukimų ir priedą – kitą Gasolį, sunkų, netašyto sudėjimo jaunesnįjį brolį.

Per pirmuosius du gyvenimo dešimtmečius jaunesnysis Gasolis atrodė taip, lyg prie kepsnių stalo jaustųsi jaukiau nei krepšinio aikštėje – Luizianos koledže jis net buvo pramintas Big Burrito.

Tuo metu niekas netikėjo, kad tas sunkus, netašyto sudėjimo vyrukas vėliau taps vienu geriausių NBA žaidėjų.

Domisi medicina ir opera

Už aikštės ribų Pau yra šiltas, ambicingas ir kultūringas žmogus. Praėjusią vasarą jis pasirašė sutartį su „Bulls“ ir dėl Čikagos teatro ir operos spektaklių.

Pau skambina pianinu, mėgsta dalytis knygų rekomendacijomis, o anksčiau studijavo mediciną ir svajoju būti gydytoju.

Kartą lankydamasis vaikų ligoninėje jis susitiko su daktarais ir pradėjo diskutuoti su jais apie skolioze sergančius pacientus.

„Mes pažiūrėjome vienas į kitą stebėdamiesi – iš kur jis tai žino?“ – prisiminė daktaras Davidas Skaggsas, ortopedijos chirurgijos specialistas.

O po mėnesio P.Gasolis užsuko stebėti stuburo operacijos, kurią atliko D.Skaggsas, persirengęs gydytojo chalatu. „Mes kalbėjomės su juo, lyg jis būtų kolega“, – pasakojo gydytojas.

Jaunėlis kalba aikštėje

Skirtumas tarp brolių jaučiamas socialiniuose tinkluose.

Pau juose aktyviai dalyvauja siųsdamas linkėjimus gimtadienio proga, dėdamas nuotraukas iš atostogų – tikrų ir įsivaizduojamų. Marcas tyli „Twitter“ jau penkis mėnesius.

Bet Marcas labai garsiai kalba savo žaidimu aikštėje. Po šio sezono jis taps vienu geidžiamiausių laisvųjų agentų ir galės rinktis maksimalią sutartį, kad ir kas ją siūlytų – „New York Knicks“ ar „Los Angeles Lakers“.

Šis ispanas tapo tikra lygos superžvaigžde, nors dar iki šio sezono jo taškų vidurkis neviršijo 15 per rungtynes.

Marcui trūksta vyresniojo brolio atkaklumo puolant, bet jis yra geresnis gindamasis – neatsitiktinai 2013 metais M.Gasolis buvo išrinktas geriausiai besiginančiu NBA krepšininku.

Brolių žaidime yra ir panašumų: jie abu turi įgimtą dovaną perduoti kamuolį.

Pau pagal šį rodiklį yra penktas per lygos istoriją tarp aukštaūgių, ne žemesnių kaip 7 pėdos (213 cm).

Marcas pirmauja tarp visų vidurio puolėjų pagal rezultatyvius perdavimus šį sezoną.

„Esu labai laimingas, kad jam taip gerai sekasi su „Grizzlies“ – komanda, kuri buvo svarbi ir mano karjeros dalis, – pažymėjo P.Gasolis. – Didžiuojuosi juo ir džiauguosi matydamas, kad jam gerai sekasi. Žinau, kad jam gerai seksis ir ateityje.“

Šį sezoną dėl žaidimo skirtingose konferencijose broliai matosi rečiau, tačiau jie turės progą pabūti drauge ir su artimaisiais tris dienas Niujorke.

Jie tikrai savo žaidimu to nusipelnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.