Įspūdingą sutartį su Kataro šeichais pasirašiusiam D. Beckhamui – LGBTQ+ bendruomenės kritika

Didžiausia Anglijos rinktinės LGBTQ+ sirgalių grupė teigai, kad šalies futbolo legenda Davidas Beckhamas, tapęs apmokamu Kataro pasaulio futbolo čempionato ambasadoriumi, nebeturėtų būti keliamas ant pjedestalo bei lakomas didžiuliu sąjungininku.

D. Beckhamas Katare.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Beckhamas Katare.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 1:01 PM

Di Cunningham, viena iš „Three Lions Pride“ grupės įkūrėjų, teigė esanti nusivylusi D.Beckhamo sprendimu sutikti su 150 mln. svarų sterlingų (apie 171 mln. eurų) vertės sutartimi, atsižvelgiant į tai, kad Kataro įstatymai kriminalizuoja tos pačios lyties asmenų santykius.

D.Cunningham buvo viena iš tų, kurie 2018 m. keliavo į Rusiją palaikyti savo nacionalinės komandos pasaulio futbolo čempionate. Tačiau ji teigė, kad LGBTQ+ bendruomenei priklausanti sirgalių grupė „Three Lions Pride“ nevyks į Katarą, nes, anot jos, „nėra jokių požymių – kaip ir Rusijoje – kad būtų norima sušvelninti ar peržiūrėti LGBTQ+ ir kitų mažumų grupėms ten esančią toksišką aplinką“.

Trečiadienį kalbėdama per Sporto ir teisių aljanso spaudos konferenciją D.Cunningham taip pat gyrė tuos žaidėjus, kurie pasisakė už LGBTQ+ teises Katare, o po to atkreipė dėmesį į buvusį Anglijos kapitoną D.Beckhamą.

„Vienas iš sunkumų yra tai, kad žmonės ima pinigus, kad reklamuotų Katarą ir Pasaulio futbolo čempionatą, – leidiniui „The Guardian“ sakė ji. – Esu tiesiog labai nusivylusi, nes mes – LGBTQ+ futbolo šeima – Davidą Beckhamą iškėlėme ant pjedestalo, kaip didelį sąjungininką.

Ir tada paaiškėja, kad jis ima daug pinigų, kad taptų šio Pasaulio futbolo čempionato ambasadoriumi, ir tai neįtikėtinai nuvilia. Todėl labai tikiuosi, kad žinia pasiekė, jog žmonės už tai bus kritikuojami.“

Tuo tarpu Minky Worden iš „Human Rights Watch“ paragino FIFA daugiau niekada neorganizuoti turnyrų šalyse, kuriose nesilaikoma pagrindinių žmogaus teisių.

„Sportininkai iš tikrųjų yra įkaitai, – perspėjo ji. – Jie yra pririšti prie FIFA laivo ir turi vykti ten, kur vyksta Pasaulio futbolo čempionatas. Manau, kad daugeliui sirgalių, sportininkų ir kitų žmonių pastarasis dešimtmetis buvo labai skaudi pamoka.“

M.Worden taip pat paragino sukurti žmogaus teisių sistemą būsimiems konkursams:

„Daugiau niekada negali būti rengiamas pasaulio čempionatas, kuriame nesilaikoma pagrindinių žmogaus teisių. Sportininkai, kurių darbas yra jų darbo vieta (ten, kur vyksta turnyras), atsiduria nepavydėtinoje padėtyje, kai jiems tenka baimintis dėl savo tapatybės.“

„Daugiau niekada neturėtų būti Pasaulio čempionato, kuriame nesilaikoma pagrindinių žmogaus teisių ir nėra jokių laukiamų garantijų ir apsaugos priemonių“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.