Neplaunate bananų? Perskaitę informaciją, kodėl tai daryti būtina, pakeisite nuomonę (1)

2024 m. rugsėjo 7 d. 09:10
Lrytas.lt
Bananai yra vieni populiariausių vaisių, kuriuos dėl saldumo mėgsta vaikai, juos dažnai renkasi ir suaugę, kai nori greito ir sotaus užkandžio. Bananai visiems patinka ne tik dėl skonio, bet ir dėl patogaus valgymo būdo – norint nulupti nereikia peilio, o valgant nesusitepa rankos. Tik vienas klausimas – ar parsinešę kekę bananų iš parduotuvės namo, juos plaunate? Tikriausiai ne, bet pasakysime, kodėl tai būtina padaryti.
Daugiau nuotraukų (1)
Receptų ir maisto naujienų portalas „The Daily Meal“ pasidalijo informacija, kodėl ne tik rekomenduoja, o primygtinai sako, kad reikia plauti bananus.
Daugelis mūsų galvoja, kad tai daryti reikia dėl pesticidų, kuriais purškiami vaisiai, o ypač toliau keliaujantys, bet iš tiesų priežastis ne ta.
„Vaisinių musių kiaušinėliai į namus dažniausiai patenka per bananus“, – sako Kornelio (JAV) universiteto vyresnioji tyrimų asistentė Jody Gangloff-Kaufman.
Laimei, sprendimas paprastas – tereikia juos nuplauti po tekančiu vandeniu vos parsinešus namo. Jei nenorite plauti, galite nuvalyti šluoste, kuri suvilgyta acto ir vandens tirpale.
Vaisinės muselės gali būti labai erzinantys namų kenkėjai, bet iš tikrųjų tai gana tvarkingi maži padarai bent jau moksliniu požiūriu. Be to, ką dauguma mūsų vadina vaisinėmis muselėmis, iš tikrųjų yra Drosophilidae šeimos nariai paprastai vadinami drozofilomis.
O kas dėl tų bananų? Pasirodo, muselės iš tiesų nelabai domisi vaisiais; jas traukia tai, kas yra ant vaisiaus – tai būna, pavyzdžiui, bakterijos, pelėsiai ir mielės, kurios atsiranda nokinimo metu.
Bananai pastarųjų išskiria daug, ypač jei jie rudi, minkšti ir pernokę. Skanių bręstančių bananų aromatų priviliojamos vaisinės muselės kiaušinėlius deda ant žievelės, kartais dar gerokai anksčiau nei parsineši namo. Išpakuokite parsineštus vaisius iš parduotuvės, sudėkite bananus į vaisių dubenį, o kai kiaušiniai išsirita, vaisinės muselės pradeda siausti visoje virtuvėje.
Museles išnaikinti sudėtinga dėl to, nes jos labai greitai dauginasi. Viena patelė per dieną gali dėti apie 100 kiaušinėlių ir tam ji gali skirti maždaug mėnesį. Matematiškai viena vaisinė musė gali virsti maždaug trimis tūkstančiais jų.
Vaisinių muselių išvengti galima tik plaunant vaisius, ypač bananus ir obuolius, iškart išmetant suvytusius vaisius ir daržoves. O jei atsirado, galima bandyti į stiklainį įdėti keletą pernokusių vaisių gabalėlių, stiklainį uždaryti plėvele su keletu skylučių ir kai indas bus pilnas muselių – jį išmesti.
Tiesa, jei museles labai traukia pūvantys vaisiai, jas gali atbaidyti tam tikri kvapai. Drozofilos nemėgsta baziliko, citrinžolės kvapų, levandų aliejaus, pipirmėčių ir gvazdikėlių.
Parengta pagal „The Daily Meal“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.