Mėgstamiausi prieskoniai yra du
„Nauja pamiršta sena“, – paklaustas apie naujoves šypteli Dainius.
Jo nuomone lietuviai nėra dideli eksperimentų gerbėjai ir dažniausiai kepti ant grilio renkasi tradicines kiaulės dalis su įvairiais marinatais.
„Lietuviui yra du prieskoniai – česnakas ir pipiras, tad mūsų česnakinių marinatų negalima nei pakeisti, nei išimti“, – prisipažįsta „Norfa“ mėsininkas.
Tad daugybę metų šio prekybos centro mėsinėje pagamintas topas – sprandinės šašlykas česnakų ir pipirų marinate. Jis yra itin natūralus ir, kaip šypteli D. Bartošius, bet per eilę metų įsigijo daugybę gerbėjų dėl subalansuoto skonio, puikiai suminkštintos mėsos ir tinkamo prieskonių santykio.
Populiarumo sulaukia ir „Norfa“ mėsinėje gamintos šviežios kiaulienos dešrelės, kurios yra dviejų rūšių – su žolelių prieskoniais arba tradicinės su česnakais ir pipirais.
Netrūksta naujovių
Šio sezono „Norfa“ naujovė itin patiks dabar populiarių kamado tipo kepsninių savininkams. Tai didelis gabalas puikios kokybės kiaulės sprandinės krienų marinate.
Lietuviai itin mėgsta krienus naudoti jau prie iškeptos mėsos, bet panaudojus juos marinatui – gaunamas dar puikesnis rezultatas. Krienai ne tik suteikia papildomo skonio bei minkštumo mėsai, bet yra ir labai naudingi sveikatai. Krienuose yra daug vitamino C, mineralinių druskų ir fitoncidų, kurie vadinami natūraliais antibiotikais.
Šios krienų marinate marinuotos sprandinės neiškepsite ant įprastinės šašlykinės, nes tai didelis, kilogramo ar pusantro kilogramo dydžio mėsos gabalas, kuriam reikia nuolatinės ir reguliuojamos šilumos. Jei neturi kamado tipo kepsninės, ne bėda – galite šį kepsnį kepti orkaitėje ir rezultatas bus toks pats puikus.
Norintys išbandyti daugiau neįprastų skonių šiemet gali išbandyti naują meksikietišką marinatą, kuriame marinuojami nugarinė ir šonkauliukai. Dar viena naujovė – marinuotas mentės kepsnys su kaulu.
Praktiški patarimai
Patyręs mėsininkas D. Bartošius pataria, kad renkantis ką šįkart kepti būtina įvertinti, kur bus kepama – tradicinėje kepsninėje, vienkartiniame grilyje ar kamado kepsninėje.
„Kuo trumpiau yra šilumos – tuo lengviau iškepama mėsa turi būti. Vienkartiniam griliui puikiai tiks mūsų šviežios dešrelės, nes jose yra smulkinta mėsa, šašlykinei galite rinktis ne itin didelius kepsnius ir šašlykus, o kamado tipo – galima kepti viską“, – pataria D. Bartošius.
Dažnai kyla ir abejonių – kiek mėsos reikia pirkti tam tikram žmonių skaičiui. „Norfa“ vyr. mėsininkas pataria skaičiuoti paprastai – vienoje porcijoje turėtų būti apie 150 gramų keptos mėsos, kuriai paruošti reikės apie 200 gramų šviežios, o jei su kaulu – tai išeigai reikės beveik 300 gramų. Vaikams, žinoma, daug mažiau.
Ką daryti, kai nusibosta tradicinis šašlykas? Išbandykite sausai brandintos jautienos kepsnius. Prekybos centro „Norfa“ mėsininkai šviežią jautieną brandina pačiame prekybos centre – didžiosiose parduotuvėse už prekystalių matyti specialios sauso brandinimo spintos, kuriose jautiena bręsta 21 dieną, kol mėsa tampa minkštutėle.
„Brandintą jautieną galima kepti ir ant kepsninės – mėsa būna suminkštėjusi, įgavusi daug skonių, tad nereikia jos marinuoti, užtenka tik druskos ir pipirų. Kepant šalia galime įdėti rozmarino šakelę – svarbu neperkepti ir galėsite mėgautis puikiais didkepsniais“, – pataria patyręs mėsininkas D. Bertošius.