Pasak sveikatai palankios mitybos specialistų, kiekvienas mūsų turėtume į savo racioną bent 3–4 kartus per savaitę įtraukti ankštines daržoves.
Lęšiai turi labai mažai riebalų, neturi cholesterolio, yra puikus baltymų, geležies, vitamino b1 šaltinis. Norintiems sureguliuoti savo svorį, verta žinoti, kad lęšiuose taip daug skaidulų ir labai mažai kalorijų.
Jei pupeles, žirnius ar avinžirnius paruošti užtrunka daugiau laiko, patiekalai su daug smulkesniais už minėtas ankštines daržoves lęšiai daug lengviau gaminami.
Lietuvoje dažniausiai parduotuvių lentynose rasite žaliuosius, ruduosius, raudonuosius ir juoduosius lęšius.
Tačiau, ar susimąstėte, kuo skiriasi įvairios lęšių rūšys? Kurią rūšį kada reikėtų naudoti? Dalijamės populiariausių lęšių gidu, kurį paruošė portalas „The Kitchn“.
Rudieji lęšiai
Jų spalva gali skirtis nuo chaki rudos iki tamsiai juodos, o skonis yra švelnus. Virimo metu šie lęšiai paprastai išlaiko savo formą ir nesuyra. Rudieji lęšiai dažnai vartojami, kaip vegetariškas maltos mėsos pakaitalas.
- Virimo laikas: nuo 20 iki 40 minučių
- Geriausiai tinka: beveik visiems patiekalams – dėkite į sriubas, troškinius, salotas ar net makaronus.
Receptas su rudaisiais lęšiais: „Bulvių ir lęšių troškinys su pomidorais“
Žalieji lęšiai
Žaliųjų lęšių spalva taip pat skiriasi nuo šviesiai iki tamsiai žalios spalvos, gali turėti ir kitos spalvos dėmelių. Šie lęšiai turi stipresnį, kitų vadinamą net „pipirinį“ skonį, nors jie tikrai nėra aštrūs. Žaliuosius lęšius verta iš anksto pamirkyti (bent keletą valandų ar per naktį), kad sutrumpėtų jų paruošimo laikas.
Viena garsiausių šių lęšių rūšių yra „Du Puy“ lęšiai, kurie kilę iš Puy regiono centrinėje Prancūzijoje. Kartais šie lęšiai vadinami prancūziškais. Šie maži, tamsiai žali lęšiai yra šiek tiek riešutinio, žemiško skonio. Iš visų lęšių rūšių jie bene geriausiai išlaiko formą.
- Virimo laikas: nuo 35 iki 45 minučių.
- Geriausiai tinka: sriuboms, salotoms, troškiniams ir dubenims.
Receptas su žaliaisiais lęšiais: „Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos“.
Raudoni lęšiai
Raudonieji lęšiai iš tikrųjų yra rudi arba žali lęšiai, kurie buvo išlukštenti ir suskaldyti. Dėl odelės trūkumo jie lengvai suyra verdant, o iškepę tampa purūs.
Tokių lęšių spalvos svyruoja nuo auksinės iki oranžinės ar net raudonos. Tai yra saldžiausi ir labiausiai riešutų poskonį turintys lęšiai. Itin dažnai vartojami Indijos patiekaluose arba kaip sriubų bei troškinių tirštinimo priemonė.
- Virimo laikas: nuo 20 iki 30 minučių.
- Geriausiai tinka: sriuboms ir troškiniams.
Receptas su raudonaisiais lęšiais: „Raudonųjų lęšių troškinys puikiai tiks dienoms, kai nesinori mėsos“.
Juodieji lęšiai
Šie blizgūs juodieji lęšiai, dėl savo panašumo į eršketo ikrus, dar vadinami „beluga“ lęšiais. Jie turi sodrų skonį ir išskirtinę tekstūrą. Juodieji lęšiai mažiau populiarūs, bet tikrai verta juos pabandyti, nes virdami jie išlaiko formą, o vidus būna lygus, lyg sviestinis. Dėl storesnės odelės juodieji lęšiai prieš verdant gerai pamirkomi arba užpilami sūrymu.
- Virimo laikas: nuo 30 iki 45 minučių.
- Geriausiai tinka: sriuboms, troškiniams, troškiniams, salotoms.