Trispalviai kepiniai šventiniam stalui: patarimai, kaip juos nudažyti

Kovo 11-ąją minima Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena – viena iš svarbiausių Lietuvos valstybės švenčių. Tądien visos Lietuvos miestų gatvėse šmėžuoja trispalvė – vėliavos puošia namus, automobilius ir pačius žmonės. O kodėl vėliavos spalvomis – geltona, žalia, raudona – nenudažius ir pietų lėkštės?

Spalvotas patiekalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Spalvotas patiekalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 12:49 PM, atnaujinta Mar 12, 2024, 2:40 PM

„Nudažykite“ pietų lėkštę trispalve

Būdų, kaip galima švęsti Nepriklausomybę, yra daugybė. Kovo 11-ąją gaminti ir valgyti nacionalinius patiekalus – taip pat ne naujiena. Vis tik šventinį stalą galima paįvairinti nebūtinai tradiciniais, tačiau ne mažiau ypatingais Lietuvos vėliavos spalvų patiekalais – kuo jie įvairesni, tuo įdomiau!

Žinoma, tai, ką tieksite ant stalo, pirmiausia priklauso nuo jūsų pačių. Vis dėlto, jei norite ir papuošti stalą, ir sutaupyti, galite rinktis ypač paprastus patiekalus – blynus ar vaflius. Šiems patiekalams reikia vos kelių ingredientų, juos paruošti – labai lengva, o jų skonis patinka ir vaikams, ir suaugusiems.

Paprastus kepinius nudažyti geltona, žalia ir raudona spalvomis – ypač paprasta: jums tereikės maistinių dažų ir vaišės kaip mat įgaus originalų pavidalą. Vis tik, kad jos ne tik efektingai atrodytų, bet ir lepintų gomurį, reikia išsirinkti kokybišką keptuvę.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistė Ina Gadeikienė apžvelgia pagrindines blynų, vaflių ir kitų keptuvių rūšis bei dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamą, jog šventinės vaišės neapkarstų.

Norite kepti blynus? Svarbiausia – kokybiška keptuvė

Blynų receptų yra nesuskaičiuojama gausybė: nuo miltinių, mielinių, bulvinių, lietinių blynų iki varškėčių su įvairiausiais priedais – obuoliais, bananais, uogomis, džiovintais vaisiais, maskarponės, rikotos sūriu ar kitais ingredientais.

Tiesa, nors receptas – labai svarbus, didelę reikšmę turi ir tinkama keptuvė. Anot I.Gadeikienės, rinkoje dominuoja keletas keptuvių tipų, kurie pateisina ir išrankiausių poreikius.

„Pirmiausia – nesvylančios dangos keptuvės, dažnai – keramikinės su viršutiniu teflono sluoksniu. Tokios keptuvės yra lengvai naudojamos ir valomos, tad puikiai tinka žmonėms, kurie dažnai kepa pridegti linkusį maistą.

Tiesa, rekomenduojame kepti maistą ant vidutinės ar žemos kaitros ir naudoti medinius, plastikinius ar silikoninius virtuvės įrankius – taip apsaugosite keptuvės paviršių nuo įbrėžimų, – pasakoja I.Gadeikienė.

– Panašiomis savybėmis pasižymi ir granitu, marmuru ar kito tipo akmeniu padengtos akmens masės keptuvės. Jos yra nepridegančios, ilgaamžės, lengvai valomos, be to, neišskiria jokių kenksmingų elementų, tad jomis naudoti yra sveika ir saugu.“

Kitas variantas – ketaus keptuvės, puikiai tinkančios maisto, kuriam reikia didelės kaitros, gaminimui ir jo ruošimui ant indukcinės viryklės. I.Gadeikienės teigimu, labai populiarios ir nerūdijančio plieno keptuvės.

Jos turi nemažai pliusų: yra ilgaamžės, lengvai valomos, atsparios įbrėžimams, tad gamindami galėsite naudoti ir metalinius įrankius. Jas taip pat galima naudoti tiek ant elektrinės, tiek ant indukcinės viryklės.

Na, o jei norite kažko įdomiau, ekspertė rekomenduoja rinktis keptuvę „Šypsenėlė“ – tuomet paprasti blynai įgaus linksmų veidelių pavidalus.

„Smagios išraiškos blynai praskaidrina nuotaiką ir pakelia apetitą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, – šypsosi I.Gadeikienė. – Negana to, tokia keptuvė padengta nelimpančia ir nedegia danga, kurioje nėra kenksmingos medžiagos PFOA ir tinka dujinėms, halogeninėms, elektrinėms ir net indukcinėms viryklėms.“

Vietoje blynų – vafliai

Kitas itin mėgstamas patiekalas – vafliai. Belgiški, „čirviniai“, burbuliniai ir kitokių formų vafliai turi daug gerbėjų tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe. Vis tik, norint pasimėgauti šiuo kepiniu namie, reikia turėti specialią vaflinę jiems kepti.

Ne viena šeima namie dar turi senovinę „čirvinių“ vaflių keptuvę, dedamą ant viryklės ar krosnies. Vis dėlto šiais laikais plačiau naudojamos elektrinės vaflinės, galinčios kepti skirtingų tipų vaflius. Taigi, kaip išsirinkti tinkamą?

„Pirmiausia reikia nuspręsti, kokius vaflius labiausiai mėgstate ir norėsite kepti namie. Galbūt tai belgiški, „čirviniai“ ar „grybukų“ formos vafliai, o galbūt norite ypatingai populiarių burbulinių vaflių? – sako I.Gadeikienė.

– Tiesa, problemos nėra ir tuo atveju, jei neapsisprendžiate, kokį tipą pasirinkti – visada galite rinktis vaflinę su keičiamomis plokštėmis, kuri leis iškepti kelių skirtingų rūšių vaflius. Kai kurie modeliai leidžia išsikepti ir karštus sumuštinius.“

Vertėtų atsižvelgti į vaflių kepimo greitį – vieniems modeliams reikia daugiau laiko įkaisti, o su kitais naujas vaflių partijas galima kepti be pertraukų. Svarbu atkreipti dėmesį ir į vaflinės veikimo indikatorius – kai kurie modeliai turi švieseles ar garsinį signalą, pranešantį apie keptuvės įkaitimą ar kepimo pabaigą.

Ekspertė priduria, kad norint dar labiau pasimėgauti švente, pravartu pasidomėti ir virtuviniais kombainais-robotais – jie tešlą sumaišys už jus. „Tokiu atveju gaminimo procesas bus paprastas, patogus ir greitas, tad galėsite daugiau laiko praleisti su šeima, – privalumus vardina I.Gadeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.