Tai, jog gerėjant orams, lietuviai imasi ruošti šaltibarščius, patvirtino ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, tam įkvepia ir pasirodę švieži trumpavaisiai agurkai bei šviežios bulvės.
„Kasmet, kai tik orai pradeda šilti, pastebime augančius kefyro pardavimus. Be to, pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria švieži lietuviški agurkai, taip pat tokie žalumynai, kaip krapai bei svogūnų laiškai. Tiesa, nors lietuviškų šviežių bulvių dar teks palaukti, pirkėjai gali rinktis atvežtas iš Egipto“, – sako V. Budrienė.
Daugybė rožinės sriubos versijų
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šaltibarščiai turi itin daug skirtingų versijų, tačiau ruošdami bet kurį variantą namuose sutaupysite.
„Tiksliai pasakyti, kiek galima sutaupyti gaminant šaltibarščius namuose, sudėtinga. Tai priklauso nuo to, ar pirksite konservuotus burokėlius, ar patys virsite šviežius, gaminsite tirštesnę sriubą ar skiesite ją vandeniu. Tačiau net ir ruošiant šaltibarščius dabar, kai vos pasirodė švieži lietuviški agurkai ir bulvės iš Pietų, neišleisite nė 10 eurų“, – dalijosi V. Juodkazienė.
Anot jos, nepaisant skirtingų šaltibarščių variantų, yra keletas triukų, kurie tinka visoms šios sriubos versijoms.
„Visų pirma – naudokite labai gerai atšaldytus produktus, kefyrą ir burokėlius prieš gaminimą net galite trumpai palaikyti šaldymo kameroje.
Jei norite ryškesnės spalvos, naudokite konservuotus ar marinuotus, o ne virtus burokėlius. O, jei labiau mėgstate pastaruosius, tuomet spalvą šiek tiek paryškinti, o taip pat rūgštelės suteikti gali šlakelis obuolių acto arba citrinos rūgšties“, – sako žinovė ir dalijasi dar keliomis gudrybėmis, kurios padės paruošti itin skanius šaltibarščius.
Naudokite šviežius ingredientus. Nors gaminant šaltibarščius su ilgavaisiais agurkais ir praėjusio sezono bulvėmis galima dar daugiau sutaupyti, vis tik rekomenduojama rinktis šviežio derliaus daržoves. Šviežumas turi tiesioginės įtakos šios sriubos skoniui.
Nepraleiskite šio žingsnio. Jei norite itin kvapnių ir pilnų skonio šaltibarščių, prieš supildami kefyrą, susmulkintus krapus ir svogūnų laiškus šaukštu ar šakute gerai sutrinkite su druska bei pipirais, palikite pastovėti porą minučių.
Drąsiai improvizuokite. Pabodus valgyti klasikinius šaltibarščius, galite juos papildyti ne tik šviežiais, bet ir marinuotais agurkais, sūriu ar net krienais. Jei mėgstate aštriau, sriubą galite pagardinti sutrintu česnaku ar net Chalapos paprika.
Reguliuoti tirštumą – paprasta. Jei susimaišėte jūsų skoniui per tirštus šaltibarščius, juos atskiesti galite atšaldytu virintu vandeniu arba pienu. O jei nutiko atvirkščiai – sriubai tirštumo suteiksite ne tik pridėdami daugiau ingredientų, bet ir įmaišę porą šaukštų grietinės arba dalį daržovių sutrynę elektriniu smulkintuvu.
Leiskite pastovėti. Kai jau sumaišysite šaltibarščius, bent kelioms valandoms palikite juos šaldytuve. Taip atsiskleis ir susijungs visi ingredientų skoniai.
Jei patarimus patikrinti norite patys, išbandykite šį klasikinių šaltibarščių receptą.
Naminių šaltibarščių receptas
Reikės:
- 480 g konservuotų burokėlių
- 900 g kefyro (2,5 proc. riebumo)
- 3 vnt. šviežių trumpavaisių agurkų
- 3 vnt. kietai virtų kiaušinių
- saujelės smulkintų šviežių arba šaldytų krapų
- žiupsnelio druskos, pipirų
- 10–12 vnt. bulvių
Kaip gaminti
Dubenyje sugrūskite smulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska bei pipirais ir porai minučių atidėkite į šalį.
Tuo metu gabalėliais supjaustykite agurkus ir kietai išvirtus kiaušinius, juos sudėkite į puodą. Supilkite gerai atšaldytą kefyrą, konservuotus burokėlius, suberkite su prieskoniais anksčiau sugrūstas žoleles.
Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, sriubą papildomai pasūdykite, atskieskite arba patirštinkite.
Puodą pastatykite į šaldytuvą. Po poros valandų gerai atšalusią sriubą tiekite su išvirtomis arba keptomis šviežiomis bulvėmis.