„Vasaros sezonas Lietuvoje neįsivaizduojamas be šašlykų ir šaltibarščių. Pastebime, kad gegužės–rugpjūčio mėn. gyventojai gausiai perka kefyrą – jo pardavimai padidėja apytiksliai iki 40 proc. Šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai vasaros mėnesiais, lyginant su žiema, padidėja vidutiniškai 5,8 karto.
Be to, pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir įvairiausi švieži žalumynai, žinoma, didelis susidomėjimas ir šviežio derliaus lietuviškomis bulvėmis. O skubantieji renkasi ir jau iš anksto paruoštus šaltibarščius, kurie prekybos tinklo asortimente siūlomi tik šiltuoju metų laikotarpiu“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šaltibarščiai ne tik skanus, gaivus bet ir sveikas patiekalas.
„Kefyre yra gausu baltymų, be to, tai stiprus probiotinis maisto produktas, kuriame randamos net kelios rūšys sveikatai palankių bakterijų ir mielių. Burokėliai taip pat pasižymi didele nauda sveikatai – juose gausu geležies, antioksidantų, vitamino C, magnio. Šaltibarščiai neįsivaizduojami ir be agurkų, kurie taip pat yra naudingi organizmui. Agurkuose yra daug vandens, skaidulų, mažai kalorijų“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Organizmui naudingos ir šaltibarščiuose naudojamos žolelės. Pavyzdžiui, valgant krapus gerinamas širdies darbas, stiprinama organizmo imuninė sistema. O svogūnų laiškuose – gausu vitamino C, cinko, kalio bei fosforo, kurie yra svarbūs dantų sveikatai.
Lengva improvizuoti, tinka ir veganams
V.Juodkazienė pasakoja, kad nors šaltibarščiai turi tradicinį savo receptą – ruošiant šį patiekalą lengva improvizuot, šaltibarščius paįvairinti pikantiškesniais priedais, pavyzdžiui, krienais ar garstyčiomis. O jeigu mėgstate aštriau – galite įdėti ir aitriųjų paprikų dribsnių.
Dar vienas būdas paįvairinti šios tradicinės sriubos skonį – naudoti ne tik šviežius, bet ir marinuotus ar raugintus agurkus. Juos galite smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti ir sudėti į šaltibarščius. Norintiems daugiau rūgštumo į šaltibarščius rekomenduojama įpilti ir šlakelį raugintų ar marinuotų agurkų sunkos.
„Jeigu mėgstate dar įmantresnius skonius, į šaltibarščius galite dėti ne tik marinuotų agurkėlių, bet ir susmulkintų marinuotų Chalapos pipirų. Jie šiai šaltsriubei suteiks ne tik rūgštelės, bet ir aštrumo. Dar vienas puikus priedas – įvairiausios rūšies sūriai. Šaltibarščiams pagardinti puikiai tinka feta, ožkų sūris, jeigu mėgstate pikantiškus skonius – galite į sriubą įberti ir susmulkinto pelėsinio sūrio“, – sako V.Juodkazienė.
Pasak jos, šaltibarščių lengvai pasigaminti gali ir tie, kurie visiškai netoleruoja laktozės arba yra veganai.
„Jeigu dėl pačių įvairiausių priežasčių nevartojate kefyro – ne bėda. Šaltibarščius galite pasigaminti sojų augalinį gėrimą sumaišę su gausiu citrinos sulčių kiekiu. Sumaišius šiuos ingredientus, leiskite jiems šiek tiek pastovėti, kol augalinis gėrimas sutirštės. Citrinos sulčių ir sojų gėrimo mišinį pagardinkite druska ir sumaišykite su mėgstamais šaltibarščių ingredientais“, – sako ji ir dalijasi dar trimis netradicinių šaltibarščių receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.
Šaltibarščiai su krienais, garstyčiomis ir marinuotais agurkėliais
Reikės:
- 1,5 l kefyro
- indelio marinuotų burokėlių
- kelių supjaustytų kietai virtų kiaušinių
- saujos susmulkintų krapų
- saujos susmulkintų svogūnų laiškų
- pusės susmulkinto ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
- žiupsnelio druskos
- pusės nedidelio puodelio susmulkintų marinuotų agurkėlių
- 1 v. š. krienų
- 1 v. š. garstyčių
Gaminame
Pirmiausia į didelį puodą pilame kefyrą. Tuomet į jį sudedame marinuotus burokėlius ir visus kitus likusius ingredientus. Viską sumaišome, pagal skonį pagardiname druska ir patiekiame su keptomis arba virtomis bulvėmis.
Šaltibarščiai su mėgstamu sūriu
Reikės:
- 1,5 l kefyro
- indelio marinuotų burokėlių
- kelių susmulkintų kietai virtų kiaušinių
- saujos susmulkintų krapų
- saujos smulkintų svogūnų laiškų
- pusės susmulkinto ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
- žiupsnelio druskos
- 250 g fetos, mėlynųjų pelėsių ar ožkų sūrio
Gaminame
Pirmiausia į didelį puodą pilame kefyrą, tuomet į jį dedame burokėlius ir visus likusius ingredientus. Gerai išmaišome. Viską pagardiname druska ir ant viršaus užbarstome mėgstamo sūrio. Patiekiame su keptomis arba virtomis bulvėmis.
Baltieji šaltibarščiai su ridikėliais
Reikės:
- 1,5 litro kefyro
- pusės susmulkinto ilgavaisio arba 2 trumpavaisių agurkų
- kelių puodelių susmulkintų ridikėlių
- kelių kietai virtų susmulkintų kiaušinių
- saujos susmulkintų krapų
- saujos susmulkintų svogūnų laiškų
- šlakelio citrinų sulčių
- žiupsnelio druskos
- kelių skiltelių sutrinto česnako
Gaminame
Pirmiausia į didelį puodą pilame kefyrą, tuomet į visus likusius ingredientus. Gerai išmaišome. Viską pagardiname druska. Patiekiame su keptomis arba virtomis bulvėmis.