Atrodytų, kas gali būti paprasčiau, nei išvirti patiekalą, pažįstamą nuo vaikystės.
Pilate į puodą vandens, supjaustote bulves, morkas, pridedate mėsos ar grybų, beriate druskos – ir viskas.
Tačiau norint išvirti skanią sriubą reikia žinoti keletą taisyklių.
Galbūt kai kurias žinote, o gal kai ką sužinosite naujo.
Tad dar viena kulinarinė pamokėlė tikrai nepamaišys.
Gerų patarimų portalai surinko pagrindines paslaptis, kaip virti sriubą, kad ji visuomet pavyktų.
1. Pagrindui naudokite gerą sultinį
Sultinys savaime yra puikus valgis: sotus, kupinas naudingų medžiagų, be to, jį galima gražiai patiekti. Verdant sriubą sultinys vaidina labai svarbų, o gal ir pagrindinį vaidmenį.
Populiariausias sriubos pagrindas – vištienos sultinys. Pagrindui gali būti naudojamas ir daržovių sultinys: jį vertina ne tik vegetarai, bet ir tie, kurie mėgsta lengvą, aromatingą sriubą.
Jautienos sultinys labiausiai tinka sočioms, tvirtoms sriuboms virti: barščiams, charčio ar sriubai su mėsos gabalėliais ar frikadelėmis.
Kaip ruošti pagrindą sriubai? Sultinį galima virti iš kaulų, mėsos arba abiejų ingredientų. Į puodą patartina pirmiausia dėti kaulus, o mėsą – vėliau. Ta pati taisyklė galioja ir verdant žuvienę.
Jeigu sultiniui naudojate jautienos kaulus, juos reikia sukapoti – tuomet į sultinį lengviau pateks naudingosios medžiagos. O jeigu naudojate kiaulienos, veršienos, vištienos kaulus su mėsa, rekomenduojama pirmiau juos šiek tiek apkepti orkaitėje, tik tada dėti į puodą.
Kaulus ir mėsą reikia dėti į šaltą vandenį. Kad sultinys būtų skaidrus, svarbi taisyklė: vos tik vanduo užvirs, jį nupilti, kaulus ir mėsą nuplauti ir užpilti švariu vandeniu. Tuomet užviršti, sumažinti ugnį ir virti virš nedidelės ugnies.
Kad sultinys būtų auksinės spalvos, išbandykite šią gudrybę: perpjaukite morką išilgai ir pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų, ir dėkite į sultinį.
Dar viena maža gudrybė, kad mėsos sultinys įgautų neįprastai malonų skonį – įdėkite nedidelį gabalėlį kietojo sūrio.
2. Idealios sriubos neišvirsite be tam tikrų ingredientų
Sriubų receptų dabar yra daugybė, tačiau geros sriubos turi kai ką bendro. Tai ingredientai, dėl kurių sriuba ir tampa skani.
Tie ingredientai – tai daržovės, suteikiančios skonio ir ypatingo aromato: svogūnai, morkos, salierai, krapai.
Kad sriuba būtų skani, joje turi būti ir riebalų – jeigu ne gyvūninės kilmės, tai alyvuogių, kokosų aliejaus ar paprasčiausiai sviesto.
3. Svarbus kiekvienas sriubos gaminimo etapas
Idealus sultinys, kaip minėta, – pagrindinė geros sriubos sąlyga. Tačiau tai nereiškia, kad užtenka vien tik turėti gerą sultinį, ir sriubos sėkmė – garantuota.
Daržovių virimas sriuboje – taip pat menas. Labai svarbu, kada jas sudėsite į sriubą, nes daržovės verda nevienodai, taip pat skirtingai veikia viena kitą.
Pirmiausia į puodą turi patekti bulvės (anksčiau už jas galima dėti tik kruopas). Atminkite: bulvių negalima virti su rūgščiais produktais, pavyzdžiui, pomidorais. Dėl rūgšties bulvės tampa neskanios.
Morkas ir kitas šaknines daržoves galima dėti tiesiai į sriubą, bet galima ir apkeptas. Pastaruoju atveju daržoves reikia sudėti sriubai baigiant virti.
Jeigu sriubą valgys tie, kurie nemėgsta morkų arba svogūnų, šias daržoves į puodą dėkite sveikas, kad galėtumėte išgriebti, kai šios daržovės atiduos savo aromatą ir skonį sultiniui.
Jokiu būdu nedėkite į sriubą žalumynų – jais gardinkite jau išvirtą sriubą, geriausiai – išpilstytą į lėkštes. Nepersistenkite ir su lauro lapais – juos į sriubą reikia dėti likus 5 minutėms iki virimo pabaigos.
Jeigu norite tirštos sriubos, ją galima sutirštinti miltais, plaktais kiaušiniais, leistinukais, makaronais, kruopomis.
4. Nuolat ragaukite
Išvirti sriubą jos neparagavus – kaip nupiešti paveikslą užmerktomis akimis. Ragaukite kiekviename etape, ir nepadarysite klaidų. Lengvai galėsite suprasti, kas ne taip, kokių ingredientų trūksta, kokių skonį reikia paslėpti.
Pavyzdžiui, šlakelis citrinų sulčių ar kito rūgštaus produkto pataiso pernelyg salsvą ar netgi per sūrų skonį.
5. Netingėkite gražiai patiekti
Valgomi papuošimai ne tik pavers sriubos lėkštę estetiška, bet ir keliančia apetitą.
Skrebučiai, daržovės, žolelės, sūris, prieskoniai, specialūs padažai, žalumynai, alyvuogės, citrinos griežinėlis, krevetės, grybai – yra daugybė būdų papuošti sriubai.
Nebijokite fantazuoti, improvizuoti, ir paversti sriubos lėkštę ypatinga – tuomet tikrai pamėgsite sriubą dar labiau.
Žemiau rasite ne vieną puikios sriubos receptą – išsirinkite ir pasigaminkite. Skanaus!