Kaip dažnai jas keičiate? Ar tikrai jas reikėtų keisti kasdien?
Anot biologijos profesorės, mokslų daktarės Elizaheth Scott, ne visos bakterijos yra blogos.
„Žmonės visą laiką kalba apie bakterijas, nežinodami, apie ką jie šneka.
Kokios bakterijos? Yra mikrobų, sukeliančių ligas ir yra kitų mikrobų, kurie kartais sukelia ligas, jeigu užauga netinkamoje vietoje ir netinkamu laiku.
Dauguma mikrobų ligų nesukelia, bet visi jie priskiriami prie kenksmingųjų.
Žiniasklaida per dažnai vartoja terminą „bakterijos“ ir žmonės jo nesupranta.
Taigi, mums reikia suprasti, kad yra kai kurių patogenų, kurių mums reikėtų saugotis, praktikuojant gerą higieną.
Bet tai nepadės sunaikinti visų mus supančių mikrobų“, – sakė mokslininkė ir priminė, kad dauguma mikrobų mums ne tik naudingi, bet ir būtini.
Tad kaip gi elgtis su kempine indams plauti?
„Kuo drėgnesnė vieta, tuo daugiau ten veisiasi bakterijų. Taigi virtuvė skatina bakterijų dauginimąsi“, – pastebėjo E.Scott.
Idealiame pasaulyje, anot profesorės, būtų gerai keisti kempines indams kasdien. Tačiau vargu, ar taip kas nors darys.
Todėl kita išeitis būtų padėti kempinėles prie virtuvės kriauklės tik tada, kai plaunami indai, o panaudojus jas padėti kur sausiau, kad greičiau išdžiūtų. O kas savaitę ar dvi pakeisti naujomis.
Beje, E.Scott interneto svetainei „NBC News“ atskleidė, kad niekada kempine nevalytų ko nors, kas lietėsi su, pavyzdžiui, žalia mėsa.
Šluostes ir virtuvinius rankšluosčius reikėtų keisti kasdien, jeigu kiekvieną dieną gaminate maistą namuose. O stalviršius geriausia būtų valyti popieriniais rankšluosčiais. Būtent taip profesorė ir daro.