Tačiau ne bet ką saugu šildyti mikrobangų krosnelėje.
Pateikiame jums dešimt dalykų, kurių jokiu būdu neturėtumėte ten dėti, kad ir kaip skubėtumėte.
1. Kiaušiniai
Šiuo metu internete labai populiarus patarimas, kaip mikrobangų krosnelėje paruošti kietai virtus kiaušinius.
Tačiau interneto svetainėje „Aol.“ įspėjama verčiau to nedaryti, kad ir kaip patraukliai toks kiaušinių gaminimo būdas atrodytų neturiems laiko.
Mikrobangų krosnelė spinduliuoja radijo bangas, kurios nukreipia karštį tiesiai į maistą.
Dėl to iš kiaušinio po lukštu gali išsiskirti daug garų ir jis gali tiesiog susprogti.
2. Polistirolas
Turbūt kiekvienas girdėjote įspėjimus nedėti plastiko į mikrobangų krosnelę. O polistirolas, į kurio pakuotes paprastai supakuojamas maistas išsinešti, kaip tik ir yra plastiko rūšis.
Jeigu į mikrobangų krosnelę įdėsite polistirolo pakuotę, ji ims keisti formą, tarytum tirptų.
Nors techniškai šildoma pakuotė netirpsta, ji išskiria nuodingas chemines medžiagas, kurios gali patekti į viduje esantį maistą, o per jį – į jūsų organizmą.
3. Tuštuma
Kai įjungiate tuščią mikrobangų krosnelę, ji sugeria savo pačios spinduliuojamas radijo bangas.
Kadangi krosnelėje nieko nėra, ji nesugeba suvaldyti į nieką nenukreiptų bangų ir gali arba sugesti, arba, dar blogiau, užsidegti.
4. Aitriosios paprikos
Jeigu bandysite šildyti aitriąsias paprikas mikrobangų krosnelėje, iš jų išgaruos kapsicinas – medžiaga, suteikianti aštrumo.
Atidarius mikrobangų krosnelės dureles šios medžiagos garai gali pasklisti ir pradėti deginti jums gerklę bei akis.
Tad vardan savo pačių gerovės verčiau aitriųjų paprikų mikrobangų krosnelėje nešildykite.
5. Vaisiai
Visų pirma, kas gali užsinorėti mikrobangų krosnelėje šildyti vaisius?
Vis dėlto, jeigu dėl kažkokios priežasties nuspręstumėte tai daryti, verčiau atsisakykite šios minties.
Pavyzdžiui, taip šildomos vynuogės gali sprogti ir net tapti gaisro priežastimi. O razinos gali ne tik pradėti rūkti, bet ir sugadinti jūsų krosnelę dėl išsiskyrusios plazmos.
6. Aliuminio folija
Aliuminio folija yra metalo rūšis ir, kaip bet kuris kitas metalas, mikrobangų krosnelės viduje gali sukelti gaisrą.
Siekiant nuo to apsisaugoti, išvyniokite maistą iš folijos, prieš jį dėdami į mikrobangų krosnelę.
Geriausia maistą šildyti specialiai mikrobangų krosnelėms skirtuose induose.
7. Vanduo
Jeigu vandenyje nėra jokių priedų, pavyzdžiui, arbatos ar kavos, jis smarkiai įkais. Ne šiaip sau užvirs, bet netgi gali lemti sprogimą.
8. Jogurto, grietinės ar sviesto indeliai
Šie indeliai yra vienkartinio naudojimo. Kadangi jie neskirti mikrobangų krosnelėms, kaitinami jie gali pradėti lydytis, o pavojingos cheminės medžiagos patekti į jūsų maistą.
9. Duona
Ji nesugadins jūsų mikrobangų krosnelės, bet toks gaminimo būdas be abejonės sugadins jūsų duoną.
Kaitinama mikrobangų krosnelėje duona tampa drėgna ir sunkiai kramtoma. Tokios niekas nenorės ragauti.
Bet nesijaudinkite, jeigu taip nutiko jums. Situaciją galima lengvai ištaisyti, palaikius duoną kelias minutes orkaitėje. Ten ji vėl įgis norimą išvaizdą ir tekstūrą.
10. Neuždengtas padažas
Jeigu skubate, ant padažo viršaus uždėkite bent popierinį rankšluostį.
Antraip, jeigu bandysite bet kokį padažą šildyti be dangtelio, tai sukels virtuvėje didžiulę betvarkę ir niekas to nenorės valyti.
Taigi, nors mikrobangų krosnelė gali padėti sutaupyti marias laiko, ji taip pat gali būti labai pavojinga.
Atsižvelgdami į šiuos patarimus apsisaugosite nuo bėdos ir nesukelkite netvarkos ar, dar blogiau, gaisro savo virtuvėje.