Pigios ir maistingos daržovės, o patiekalų – daugybė

Dažnas mano, kad maitintis sveikai kainuoja brangiau. Tačiau kartais prireikia tik šiek tiek išradingumo ir laiko, kad puikiai pažįstamos, pigios ir maistingos daržovės virstų puikiu bei dar neragautu patiekalu.

Šios daržovės pastaruoju metu išgyvena tikrą renesansą, nors apie jų naudą sveikatai žinoma jau seniai. Viena iš lengvų ir pigių idėjų pietums – burokėlių ir vištienos kepsneliai.<br>„Freepik“ nuotr.
Šios daržovės pastaruoju metu išgyvena tikrą renesansą, nors apie jų naudą sveikatai žinoma jau seniai. Viena iš lengvų ir pigių idėjų pietums – burokėlių ir vištienos kepsneliai.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2024, 10:00 AM

Daržovių pasirinkimu bei šviežumu garsėjančio prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad lentynose jau galima rasti ir įvairiausių šviežių gėrybių: mažiau nei eurą kainuoja morkų, baltųjų arba įprastų ridikėlių, šviežių svogūnų ryšulėliai, skirtingų rūšių salotų vazonėlyje.

„Bene plačiausias daržovių, vaisių asortimentas yra mūsų pranašumas, kurį ypač vertina pirkėjai. Rūpinamės, kad pirkėjams būtų ir skanu, ir įdomu, ir nebrangu“, – sako V.Budrienė.

Morkos

Morkos – išties universalios daržovės. Jas galima kepti, virti, troškinti, grilinti, puikiai jos tinka ir kepiniams, o šviežios morkytės, ką tik nugulusios į „Iki“ lentynas, nuostabiai pagardina ir suteikia traškumo salotoms.

Salotoms prireiks 450 g morkų, 3 obuolių, 2 salierų stiebų, 1 apelsino sulčių, pusės apelsino žievelės, ryšulėlio petražolių, druskos, alyvuogių aliejaus, 60 g graikinių riešutų.

Morkas ir obuolius sutarkuokite, salierų stiebus supjaustykite riekelėmis, susmulkinkite petražoles. Apelsinų sultis sumaišykite su tarkuota žievele, aliejumi, pagardinkite druska.

Daržoves sudėkite į didelį indą, tada apibarstykite graikiniais riešutais ir apšlakstykite padažu.

Abejingų nepalieka ir lietingomis dienomis puikiai sušildo morkų sriuba. Į puodą įpilkite aliejaus ir jame lengvai pakepinkite smulkintą svogūną.

Tuomet suberkite ir 5–7 min. kepinkite smulkintas morkas, ant kurių vėliau supilkite ir sultinį. Įtarkuokite šiek tiek apelsino žievelės, viską troškinkite apie 20 min., kol morkos suminkštės. Pagardinkite apelsino sultimis bei sriubą sutrinkite maisto trintuvu.

Ši idėja puikiai tinka ir tiems, kurie mėgsta gaminti iš to, ką randa šaldytuve. Sriubą gardinti galite ir bet kokiomis kitomis daržovėmis, norėdami kremiškumo – trindami papildykite sriubą kokosų pienu ar grietinėle, o patiekdami taip pat pasitelkite fantaziją – ant viršaus užbarstykite sūrio, kepintos šoninės ar skrebučių.

Bulvės

Lietuvių taip pamėgtos bulvės ilgą laiką buvo paverstos sveikos mitybos „priešėmis“. Ir visiškai veltui. 100 g bulvių turi vos 77 kilokalorijas bei įvairių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. O ir panardinti bulves grietinės bei sviesto padaže visai nebūtina.

Šylant orams puikus būdas paruošti bulves bei įdomiai praleisti laiką su šeima yra kepti jas žarijose. Didesnes bulves patariama apvirti, tačiau galite ir subadyti jas šakute, kad šiluma tolygiau pasiskirstytų.

Kai kurie bulves perpjauna ir prieš vyniodami į foliją į vidų įdeda sviesto ar lašinukų, tačiau retas išbandęs receptą su varške.

Kruopščiai nušveitę bulves jas apvoliokite miltuose su druska ir įvyniokite į aliuminio foliją. Paruoštas daržoves dėkite ant grotelių. Geriausia jas kepti ant labai žemai virš ugnies pastatytų grotelių arba dėti tiesiai ant įkaitusių briketų ar žarijų. Kepkite bulves 40–60 minučių, priklausomai nuo bulvių dydžio. Jeigu prieš tai jas pavirėte, kepimo laikas sutrumpės perpus.

Kol bulvės kepa, pasigaminkite įdarą – varškę sutrinkite su jogurtu, įspauskite kelias česnako skilteles, pagardinkite pipirais. Bulvėms iškepus, perpjaukite jas išilgai pusiau, bet iki galo neperpjaukite – tik tiek, kad būtų galima jas įdaryti. Į vidų paruoštą varškės įdarą. Viską pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais, krapais ir vėl dėkite ant grotelių. Šiek tiek pašildykite ir patiekite.

Tie, kurie laisvalaikio gamtoje dar neplanuoja, išbandyti turėtų italų pamėgtus bulvių virtinukus – gnocchi.

600 g bulvių išvirkite, nulupkite ir sugrūskite. Įmaišykite 100 g miltų, žiupsnį druskos bei pipirų, kiaušinį ir išminkykite tešlą (jei bus per minkšta, įdėkite daugiau miltų). Padalinkite tešlą į 3–4 dalis, iš kiekvieno gabalėlio suformuokite virvelę, supjaustykite ją 3–4 cm ilgio gabaliukais ir kiekvieną pakočiokite miltuotomis rankomis.

Virkite virtinukus pasūdytame vandenyje, kol jie iškils į paviršių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir 3 minutes pakepinkite smulkintą svogūną bei kelias skilteles česnako. Sudėkite 200 g kubeliais supjaustytų pomidorų, skardinę konservuotų pomidorų, bazilikų bei čiobrelių ar kitų norimų prieskonių, viską išmaišykite ir troškinkite 10 minučių. Sudėkite virtinukus, patroškinkite dar 1–2 minutes ir patiekite.

Burokėliai

Šios daržovės pastaruoju metu išgyvena tikrą renesansą, nors apie jų naudą sveikatai žinoma jau seniai. Viena iš lengvų ir pigių idėjų pietums – burokėlių ir vištienos kepsneliai.

Jums reikės 350 g burokėlių, vištienos filė, 80 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 kiaušinių, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, raudonojo svogūno, gabalėlio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir česnaką. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite juos stambia tarka. Į burokėlius dėkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, kiaušinius, fetą, česnaką ir svogūną. Galite įdėti ir gabalėlį aitriosios paprikos.

Galiausiai įdėkite smulkiai supjaustytą vištienos krūtinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Šaukštu formuokite nedidelius kotletukus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės.

Daugiau idėjų bei receptų kiekvienai progai rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.