Bulvių apkepas su sūriu patiks ir mažiems, ir dideliems

2023 m. lapkričio 29 d. 13:08
Receptas
Jei vasarą bulves kepėme grilyje ar gardžiavomės jomis su šaltibarščiais, dabar atėjo bulvinių blynų ir apkepų metas. Šios daržovės – tikros šaltojo sezono karalienės: universalios, pigios, mėgstamos ir didelių, ir mažų.
Daugiau nuotraukų (1)
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad turbūt nerasime tiek kaltintos lietuvių pamėgtos daržovės.
Dažniausiai joms kliūna už angliavandenių ir krakmolo gausą, bet dažnai nutylimos naudingosios bulvių savybės: jose randama daug vitaminų ir mineralų. 
Tukina ne su saiku valgomos bulvės, o jų priedai
Bulvės populiarios visame pasaulyje – pasėlių dydžiu jos nusileidžia tik kukurūzams, ryžiams ir kviečiams. Nuo seno Lietuvoje auginamos, vertinamos ir mėgstamos bulvės paskutiniu laiku gerokai demonizuotos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bulvės nepelnytai nuvertinamos kaip netinkamas produktas, nors jose yra tik apie 18 proc. angliavandenių, be to, jie kompleksiniai.
„Bulves galima laikyti puikiomis daržovėmis, atsiduriančiomis ir palankaus sveikatai maitinimosi piramidėje, nes jos turi daug naudingų savybių. Aišku, kaip valgant bet kurį produktą, taip ir bulvių patiekalus, reikia jausti saiką, negardinti jų riebiais padažais, geriausia virti arba kepti ne riebaluose, bet orkaitėje.
Vienose populiariausių mūsų daržovių gausu maistinių skaidulų, kurios prisideda prie virškinimo procesų ir padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Be to, jos padeda ilgesnį laiką jaustis sotiems, sumažina apetitą. Didžiausia skaidulų koncentracija susikaupusi odelėje, todėl šviežias bulves galima virti neluptas, prieš tai gerai jas nuplovus“, – apie sveikatai palankiausius bulvių paruošimo būdus primena dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė vardina naudingąsias bulvėse randamas medžiagas: „Jose yra mineralinių medžiagų: kalio ir magnio, kurie svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemai, taip pat fosforo, kalcio, geležies, vitaminų C ir B6. Pastarasis vaidina svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje, o viena vidutinio dydžio bulvė gali suteikti net apie 20–30 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir užtikrina odos sveikatą.“
Rinkimės bulves pagal gaminamus patiekalus
Nors prekybos centruose bulvių pasirinkimas tikrai didelis, turbūt ne vienas esame nusivylę, kai salotoms nusipirktos bulvės vos išvirtos subyrėjo, o cepelinai puode iširo. Visa paslaptis – skirtingas krakmolo kiekis.
Tad „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria bulves rinktis pagal tai, kokius patiekalus iš jų planuojate gaminti: „Gaminant lietuviškus patiekalus, geriau rinktis krakmolingas bulves, tuo metu salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos.“
Nusipirkus daugiau šviežių bulvių, ji siūlo jas laikyti vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje patalpoje: „Patariama vengti tiesioginių saulės spindulių bei aukštesnės nei 10 laipsnių temperatūros. Taip pat periodiškai patikrinkite, ar bulvėse nėra puvimo ar dygimo požymių, o sugedusias pašalinkite. Laikydamiesi šių patarimų bulves ilgiau išlaikysite šviežias.“
Bulvių apkepas su sūriu ir traškia plutele
Reikės:
  • 8 puodelių plonais griežinėliais supjaustytų bulvių;
  • 2 puodelių kubeliais supjaustyto virto kumpio arba dešros;
  • ketvirtadalio puodelio sviesto;
  • 2 puodelių pieno;
  • 1 puodelio grietinės;
  • 2 puodelių smulkinto kietojo sūrio;
  • 1 puodelio grybų sultinio iš kubelio;
  • ketvirtadalio puodelio miltų;
  • 1 svogūno;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelio džiovintų petražolių;
  • 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
  • 0,5 arbatinio šaukštelio pipirų.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Puode ištirpinkite sviestą. Sudėkite svogūnus: kepkite ir maišykite, kol suminkštės. Įmaišykite miltus ir prieskonius, palaipsniui supilkite pieną. Nuolat maišydami užvirinkite. Virkite ir maišykite 2 minutes arba kol masė sutirštės, supilkite sultinį. Nuimkite nuo kaitlentės, tada įmaišykite grietinę.
Į riebalais išteptą kepimo indą sudėkite po pusę šių produktų: bulvių, kumpio, sūrio ir padažo. Sluoksnius pakartokite.
Kepkite uždengę 30 minučių, o paskui neuždengtą dar 40–50 minučių arba kol bulvės suminkštės.
Skanaus!
apkepasbulvių patiekalaireceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.