Simonas Urbonas iškepė kotletukus be mėsos: rezultatas patiko visai šeimai

Tinklaraštininką Simoną Urboną besisukantį virtuvėje galima išvysti kone kasdien. Supertėčiu vadinamam vyrui meilę maistui įskiepijo mama ir dvi močiutės. Anot jo, kiekviena šeima turi tam tikrų tradicinių patiekalų, kuriuos ragauja ne viena karta, o receptai nekeičiami ir saugomi po devyniais užraktais. 

 Avinžirnių kotletukai patiko visai Urbonų šeimai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Avinžirnių kotletukai patiko visai Urbonų šeimai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Avinžirnių kotletukai patiko visai Urbonų šeimai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Avinžirnių kotletukai patiko visai Urbonų šeimai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 1, 2020, 12:21 PM

Simono giminėje taip pat yra tokių receptų, tačiau komunikacijos specialistas nebijoti laužyti standartų virtuvėje, o priėmęs „Rimi“ mestą „Čia Pigu“ iššūkį drąsiai eksperimentuoja ruošdamas tradicinius patiekalus. 

Šį kartą močiutės mėsos kotletukus Simonas gamino iš avinžirnių ir net pats nustebo, kad vegetariška jų versija skoniu nenusileidžia tradicinei.

Neapgaudinėkite vaikų su maistu

Daugelis savo vaikystės prisiminimuose gali rasti akimirkų, kai besisvečiuojant pas močiutę ši neleidžia pakilti nuo stalo, kol lėkštė nebus tuščia – maistu žmonės išreiškia savo meilę ir dėmesį. Net ir dabar Simono šeima skuba aplankyti prosenelę, kuri visada vaišina tradiciniais koldūnais ar kotletukais. 

„Abi močiutės nuo vaikystės mane džiugindavo įvairiais tradiciniais patiekalais, pavyzdžiui, naminiais koldūnais. Tačiau tarp visų smagių prisiminimų išlikę ir tie, kurie privertė išmokti gyvenimiškas pamokas. 

Viena močiutė, kuri mėgo gaminti kotletus, kartais padarydavo juos ir iš žuvies. Iki dabar prisimenu, kaip kartą buvau apgautas. Močiutė teigė, kad pagamino juos iš vištienos, nors lėkštėje buvo žuvies kotletai. Taip yra nutikę net kokius penkis kartus, tad nuo to laiko negaliu žiūrėti į šį patiekalą. 

Išmokau vertingą pamoką, jog niekada nereikia apgaudinėti vaikų patiekiant maistą, nes tai gali palikti neigiamas asociacijas ar emocinį valgymą. Pavyzdžiui, vaikai valgo sveiką maistą, kad gautų saldainių, o suaugusieji valgo nesveiką maistą, kad pagerėtų nuotaika. Deja, bet šiandieniniame skubančiame pasaulyje valgymas virtęs emocine išraiška“, – apgailestauja Simonas. 

Kotletukai – vienas mėgstamiausių šeimos patiekalų

Trijų vaikų tėtis pastebi, kad jo atžalos labai mėgsta kotletukus ir neretai prašo juos pagaminti namuose: „Darželis taip pat formuoja vaikų valgymo įpročius, tad džiaugiuosi, kad vaikai noriai valgo sveiką ir subalansuotą maistą. 

Namuose auginame ir vieną vegetarą, kuriam šiuo metu aš palaikau kompaniją, tad stengiuosi atrasti patiekalus, kurie patiktų visai šeimai. Pavyzdžiui, tradicinius mėsos kotletukus pakeičiau vegetariškais iš avinžirnių. Mūsų šeimoje tai tinka visiems – pigu, sveika ir gana greita. Jau ne kartą įrodžiau, jog vakarienę keturių ar penkių asmenų šeimai galima pagaminti ir vos už 5 eurus. Šių kotletukų receptas taip pat ne ką brangesnis.“ 

Simonas dalijasi kotletukų, kurie puikiai tiks pietų ar vakarienės stalui, receptu. Į masę galima dėti įvairių mėgstamų produktų: „Receptas, kuriuo noriu pasidalinti, labai paprastas. Jis tarsi sulipdytas iš daug kitu? receptu?, kadangi su šeima bandėme atrasti idealiausią skonį. Nereikia bijoti improvizuoti, nustebsite, kokių skonių galite atrasti.“

Simono Urbono avinžirnių kotletukai

Reikės:

  • 1 skardinės avinžirnių
  • pusės svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 nedidelės morkos
  • mėgstamų žalumynų
  • pusės a. šaukštelio kuminų
  • pusės a. šaukštelio raudonosios paprikos miltelių (jei mėgstate – gali būti ir aštri);
  • žiupsnelio druskos
  • 3 šaukštų miltų
  • šiek tiek aliejaus kepti.

Gaminimo eiga

Į elektrinį smulkintuvą dedame avinžirnius, pilame šaukštą avinžirnių skysčio ir smulkiname, kol masė pavirs gabaliukais. Atkreipkite dėmesį – masė neturi būti vientisa. 

Svogūną, česnaką ir mėgstamus žalumynus smulkiai supjaustykite ir sudėkite į avinžirnių masę. Smulkia tarka sutarkuokite morką, sudėkite miltus, prieskonius, druską ir šlakelį aliejaus. Viską gerai išmaišykite. 

Šaukštu ar šlapiomis rankomis formuokite nedidelius paplotėlius ir dėkite juos į skardą su kepimo popieriumi. Kepkite iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol kotletukai lengvai apskrus. 

Patiekite su graikišku jogurtu ir šviežiomis salotomis. Ypač tiks kopūstų ir tarkuotų morkų salotos su aliejumi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.