Šaltų sriubų TOP 5: nuo močiutės šaltibarščių iki gaivios pomidorinės

2019 m. birželio 12 d. 11:30
Lrytas.lt
Receptas
Kai lauke tvyro alinantys karščiai, vienas geriausių būdų atsigaivinti – šalta, lengva ir skani sriuba. Ji ne tik pasistiprina, bet ir atvėsina. Šaltas šaukštas – ir jauti, kaip grįžta jėgos.
Daugiau nuotraukų (7)
Tradiciniai šaltibarščiai – vienas populiariausių patiekalų karštą vasaros dieną. Tačiau be jų yra ir kitų ne mažiau skanių, sveikų ir gaivių sriubų.
Kad nepristigtumėte idėjų karštai vasaros dienai, išrinkome penkis pačius populiariausius mūsų portale šaltų sriubų receptus.
Gaminkite, ragaukite, dalinkitės ir neperkaiskite!
Močiutės šaltibarščiai (Audronė Zemenskienė, „Gamink su Audrone“)
Kaskart, kai ruošiu šaltibarščius, prisimenu savo močiutę. Tokių skanių ir originaliai patiektų šaltibarščių dar niekur nesu valgiusi. Vaikams, ypač, mums, anūkams, šaltibarščių lėkštę ji stengėsi papuošti – ir tas vaizdas išliko iki šių dienų.
Tai močiutės receptas, pagal kurį šaltibarščius gaminu iki šiol.
Reikės:
  • 2-3 virtų burokėlių,
  • 1,5 l kefyro,
  • 200 ml grietinės,
  • svogūnų laiškų,
  • agurkų,
  • smulkintų petražolių,
  • krapų,
  • kietai išvirtų kiaušinių.
Burokėlius sutarkuokite burokine tarka, juos supilkite į kefyrą su grietine.
Susmulkinkite svogūnus, petražoles, krapus, agurkus, viską pagardinkite žiupsneliu druskos.
Prieš patiekdami supjaustykite kiaušinį.
Kam šaltibarščiai per tiršti, visuomet turiu prisišaldžiusi kubelių (virintas vanduo su smulkintais krapais ir petražolėm).
Skanaus!
Baltoji šaltsriubė (Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė")
Aukštaitijos regiono šaltsriubė – mano vaikystės vasarų palydovė. Ir dabar teikiu pirmenybę jai, o ne raudoniems šaltibarščiams. Gaivi, kaip ir visos rūgščios šaltos sriubos. 
Reikės:
  • 1 l kefyro,
  • 2 trumpavaisių agurkų,
  • saujelės kapotų krapų,
  • ryšulėlio svogūnų laiškų,
  • mažo indelio konservuotų rūgštynių (apie 150 g),
  • 4 kiaušinių.
Kiaušinius virkite 8-10 min. nuo momento, kai užverda vanduo. 
Tuo metu puode stambiai sutarkuokite agurkus, supilkite kefyrą ir rūgštynes, kapotus krapus ir svogūnus.
Išvirusius kiaušinius greitai atšaldykite po vandens srove, nulupkite, perpjaukite perpus. 
Kefyro masę pasūdykite pagal skonį. 
Pilkite į lėkštes, dėkite 2 skilteles kiaušinio, atskiroje lėkštėje patiekite virtų bulvyčių.
Patarimas – galima naudoti ir šviežias rūgštynes, jų reikės nemažo indo. Tereikia jas supjaustyti ir užplikyti verdančiu vandeniu. Pilti į kefyro masę su visais skysčiais.
Rusiška šalta agurkų sriuba (Odeta Kudopčenkienė, „Samčio užrašai“)
Kadangi lauke karšta, o šaltibarščiai pabodo, teko sugalvoti ką nors kito. Rusijoje yra begalė variantų šaltų sriubų, bet šis receptas patiko labiausiai.  Lengvai paruošiama, skanu ir išleisite nedaug pinigų.
Reikės:
  • 4 mažų agurkų arba 1 ilgo;
  • 1 l kefyro;
  • kelių šakelių krapų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.
Agurkus sutarkuokite, česnakus išspauskite, užpilkite kefyru, įpilkite citrinų sulčių, berkite prieskonius ir smulkintus krapus.
Išmaišykite ir padėkite šaltai į šaldytuvą, kol išvirs bulvės.
Tikra atgaiva karštą dieną.
Galima įdėti ir mėtų lapelių.
Šalta pomidorų sriuba (Kristina Nastopkaitė, LR korespondentė Barselonoje)
Gaspačas, arba šalta pomidorų sriuba – tai labai sveikas šviežių daržovių kokteilis. Vasarą, kai karšta, o darže noksta pomidorai ir agurkai, tai pats populiariausias patiekalas visoje Ispanijoje.
Paprastai gaspačas gaminamas iš pomidorų, svogūnų, raudonų saldžiųjų paprikų, agurkų ir česnakų. Tačiau sriubą galima paįvairinti ir arbūzo ar meliono gabalėliais, vynuogėmis ar kitais sultingais vasaros sezono vaisiais. Tuomet sriuba bus kur kas švelnesnio ir saldesnio skonio.
Jeigu sriubą valgys ir tie, kurie nemėgsta aštraus maisto arba mažamečiai vaikai, reikėtų dėti mažiau česnako ir acto. O jeigu mėgstate stiprius aromatus, nebijokite įmesti daugiau česnako skiltelių.
Actą siūlyčiau pilti pamažu ir nuolat ragauti – kol suprasite, kiek jums jo reikia.
Jeigu ši gaivinanti daržovių sriuba jums patiks, kitą kartą siūlyčiau jos pasidaryti daugiau. Paruoštą sriubą galima kelias dienas laikyti šaldytuve.
Bet mūsų namuose šis lengvas, spalvingas ir itin vasariškas patiekalas neužsilaiko – kad ir kiek litrų pagamintum, gaspačo kaipmat nelieka.
Reikės:
  • 1 kg pomidorų;
  • 1 agurko;
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos;
  • 1 svogūno;
  • 1–2 skiltelių česnako;
  • 100 g sudžiūvusio batono arba džiūvėsėlių;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 4 šaukštų acto;
  • druskos;
  • vandens.
Nulupkite agurką, česnako skilteles ir svogūną. Taip pat nulupkite ir pomidorus bei paprikas, bet jei skubate, to daryti nebūtina. Kad pomidorai luptųsi lengviau, juos nuplikykite verdančiu vandeniu.
Supjaustykite daržoves ketvirčiais ir sudėkite į maisto trintuvą. Sudėkite iš anksto vandenyje pamirkytą batoną arba džiūvėsėlius. Viską gerai susmulkinkite, kol neliks gabalėlių.
Supilkite aliejų, actą, įberkite druskos. Jei sriuba per tiršta, įpilkite vandens ir dar kartą viską suplakite.
Gaspačo tirštumas – skonio reikalas. Vieni mėgsta šią sriubą skystą kaip sultis, kiti – tirštą kaip tyrę. Žinoma, kuo gaspačas skystesnis, tuo labiau gaivina ir malšina troškulį.
Labai svarbu gaspačą patiekti šaltą. Kartu galima patiekti smulkiai supjaustytų daržovių – pomidorų, saldžiųjų paprikų, agurkų, svogūnų bei paskrudintos duonos kubelių. Kiekvienas savo sriubos lėkštę gali puošti šiomis gėrybėmis pagal skonį ir išmonę.
Trinta agurkų sriuba (Gina Kubiliūtė, „The kitchen i love“)
Gamindami sriubą užtruksite keletą minučių. Dar kiek laiko atims, jei norėsite pasigaminti kai ką stipresnio prie šio šalto marsietiško tirštimo, pavyzdžiui, bulvių su šonine.
Sriubai reikės:
  • kefyro;
  • šviežio agurko;
  • šviežių bazilikų;
  • šviežių krapų;
  • šviežių svogūnų laiškų;
  • ridikėlių;
  • druskos; 
  • juodųjų pipirų.
Garnyrui:
  • bulvių;
  • šoninės;
  • ridikėlių.
Kaip pagaminti sriubą – galite improvizuoti. Mes nutarėme visus sriubai skirtus produktus sutrinti.
Bet galima ir suberti į kefyrą peiliu smulkintas daržoves bei žolinius prieskonius.
Mes rinkomės liesą kefyrą, sriuba bus itin lengva.
Garnyrui apvirkite bulves. Paskui jas pakepinkite su šonine, apibarstykite pipirais. Galite viską suverti ant iešmelių.
Pridėkite prie garnyro dar ridikėlių.
Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.