Jei norite ją pagaminti draugams, geriausia išsikepti iš vakaro – būsite tikri, kad mėsą pašildžius ji tikrai nebus sausa ir nevalgoma.
Aš pati dažniausiai darau sumuštinius, bet galima patiekti su bulvių koše, keptu prieskoniniu obuoliu ir tradicinėmis kopūstų salotomis – gaunasi puikus patiekalas.
Galiu pažadėti, jog tas 4-5 val. trunkantis kepimas atsiperka – tokią kiaulieną valgo net tie, kurie kiaulienos nelabai mėgsta.
Lėtai kepta plėšyta kiauliena
Reikės:
- Kiaulienos (naudoju kumpį, bet tinka nugarinė ir pan.) – 1,5 kg;
- maltų aitriųjų pipirų – 1 a. š.;
- rūkytos paprikos miltelių – 1 a. š.;
- susmulkinto česnako – 3 skilt.;
- kario prieskonių – 1/2 a. š. (nebūtina);
- druskos, pipirų;
- obuolių sulčių – 500 ml;
- sultinio – 500 ml.
Kiaulieną įtriname visais prieskoniais (aitriuoju pipiru, paprika, kariu, česnaku ir druska bei pipirais).
Gerai įkaitiname keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepame kiaulieną iš abiejų pusių, kol apskrus.
Kiaulieną perkeliame į ganėtinai ankštą kepimo indą, o į keptuvę, kurioje kepė mėsa, pilame obuolių sultis su sultiniu. Užviriname.
Užvirusį skystį supilame ant kiaulienos (turi apsemti mėsą), uždengiame folija ir kepame įkaitintoje 150 laipsnių karščio orkaitėje apie 4-5 val. Po poros valandų kiaulę reikėtų patikrinti. Jei trūksta skysčio, dar papildomai įpilame sulčių ar sultinio.
Iškepusią išimame, suplėšome, sumaišome su likusiu skysčiu ir paverdame dar kelias minutes, kol šiek tiek sutirštės ir mėsa dar labiau suminkštės.
Kiaulieną skaniausia valgyti su keptomis obuolių skiltelėmis, kopūstų salotomis ir namine bandele.
Dar kartą šildant kiaulieną siūlyčiau įpilti šiek tiek vandens ir tada kelias minutes pavirti. Tuomet mėsa atsigaus ir vėl bus tokia pat minkšta ir sultinga, kaip ką tik iškepusi.
Skanaus!
Šaltinis – „Sigita Cooks“