Patarimai, padėsiantys išsirinkti daržoves žiemą: kai kurios lentynos užmirštamos veltui

Atėjus vasarai dažnas lietuvis pamėgtas daržoves skina tiesiai iš daržo, tačiau šaltuoju metų laiku tenka atsigręžti į parduotuvių lentynas. Nors visi žino, kad daržovės – būtina mūsų mitybos raciono dalis, neretam kyla mintis, kaip ir žiemą išsirinkti tiek skanias, tiek šviežias daržoves.

Palieskite daržovę ir rankomis – lietuvių mėgstami ir dažnai perkami agurkai turėtų būti tvirti ir nesusiraukšlėję, be gelsvų dėmelių.<br>„Pexels“ nuotr.
Palieskite daržovę ir rankomis – lietuvių mėgstami ir dažnai perkami agurkai turėtų būti tvirti ir nesusiraukšlėję, be gelsvų dėmelių.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 9:00 AM

Pirmiausia – nekraukite į maišelį visko iš eilės. Apžiūrėkite, ar daržovės bei vaisiai neapipuvę, nesumušti, neįtrūkę, be dėmelių, vientisos spalvos. Palieskite daržovę ir rankomis – lietuvių mėgstami ir dažnai perkami agurkai turėtų būti tvirti ir nesusiraukšlėję, be gelsvų dėmelių.

Pomidorai taip pat turėtų būti vientisos spalvos bei tvirtos, vientisos tekstūros. O štai citrinos, paėmus į rankas, turėtų pasirodyti gana sunkios – tai reiškia, kad jos yra itin sultingos.

Sunkus rankose turėtų pasirodyti ir „Iceberg“ kopūstas, o dėmesį verta atkreipti ir į jo kraštus – jie turėtų būti švarūs ir neapdžiūvę.

Visgi kai kurie produktai turėtų būti šiek tiek minkštesni, kad būtų iškart tinkami valgymui, pvz. – avokadai.

Be to, pasikliauti reikėtų ne tik akimis bei pirštais, bet ir uosle – daržovės ar vaisiai neturėtų turėti joms neįprasto ar nemalonaus kvapo.

Dalis darbo atlikta už pirkėjus

Tie, kurie lankosi „Iki“ prekybos tinklo parduotuvėse, šiuos žingsnius neretai gali ir praleisti – parduotuvėse vykdoma net trijų lygių šviežumo patikra. Pirmajame iš jų vyksta tiekėjų patikra – atliekami laboratoriniai ir pesticidų tyrimai.

„Iki“ yra įsipareigojusi kasmet patikrinti bent 95 proc. privačių ženklų produktų kokybę ir poveikį sveikatai, o parduotuvių lentynose atsiduriantys vaisiai ir daržovės yra tiriami siekiant aptikti net 320 skirtingų pesticidų rūšių likučius“, – primena „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Antrame lygyje – sandėliavimo kontrolė ir priežiūra. Trijų skirtingų temperatūrų lygių sandėliai padeda užtikrinti, kad atkeliavusios šviežios daržovės išliktų lygiai tiek pat šviežios iki pat iškeliavimo į pirkėjų namus.

Trečias žingsnis – prekių perrinkimas parduotuvėje. Budrios pardavėjų akys neleidžia lentynose pasilikti nei vienai daržovei ar vaisiui, kuris nebeatitinka aukščiausių kokybės standartų, todėl pirkėjai sugaišta mažiau laiko tikrindami kiekvieną daržovę ar vaisių.

Neužmirškite ir kitų skyrių

Nors šviežių daržovių ar vaisių visiškai pakeisti nepavyks, bent dalį raciono gali sudaryti ir šaldyti ar konservuoti produktai.

Šaldymas yra vienas efektyviausių konservavimo būdų, padedantis išsaugoti vertingas maistines medžiagas. Be to, šaldomos daržovės neretai renkamos sezono metu, todėl turi gausybę maistingų medžiagų.

Renkantis konservuotas daržoves tiesiog atkreipkite dėmesį į etiketes – gamintojai įpareigoti žymėti viską, kas įeina į produkto sudėtį, tad pasistenkite rinktis pakuotes, kuriuose pastebite mažiau cukraus, acto ar kitų priedų.

O tie, kurie nori sveikų pasirinkimų ne tik sau, bet ir aplinkai, turėtų neužmiršti „Iki ūkio“ produktų. Morkos, bulvės, rauginti agurkai ar kopūstai, kurie ne tik gausūs maistingomis medžiagomis, su aiškia sudėtimi, tačiau ir užauginti bei paruošti Lietuvoje yra puikus būdas susirinkti vitaminus aplinkai draugišku būdu.

Kol šviežios daržovės keliauja ilgą kelią iki Lietuvos parduotuvių lentynų, taip sukurdamos nemažą co2 pėdsaką, šios – užaugintos čia pat, vietinių ūkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.