Vilniaus „InMedica“ klinikos šeimos gydytojas Jevgenij Kurovskij sako, kad prasidėjus lauke kepamos mėsos sezonui, padaugėja sveikatos sutrikimų, susijusių su virškinimo sistema, todėl reikėtų žinoti, kaip išsirinkti tinkamą mėsą, ją paruošti ir kaip elgtis apsinuodijus maistu.
„Ant žarijų keptas maistas iš pirmo žvilgsnio atrodo sveikesnis, kadangi kepant mėsą ant atviros liepsnos nėra naudojami papildomi riebalai. Tačiau už tokio maisto ruošimo būdo slypi kiti pavojai – nepilnai iškepta mėsa gali sukelti apsinuodijimą, o pernelyg apskrudusi – ūminį gastritą, taip pat gali sustiprėti gastroezofaginio refliukso (GERL) simptomai“, – pasakoja J. Kurovskij.
Pasak gydytojo, mėsą kepant riebaluose, susidūrusiuose su tiesiogine ugnimi, atsiranda cheminės medžiagos, kurios turi kancerogeninio poveikio. Moksliniai tyrimai rodo, kad keptos mėsos vartojimas gali padidinti storosios žarnos, kasos, skrandžio, prostatos ar krūties vėžio riziką.
Norint sumažinti šių galimų sveikatos problemų riziką, nereikia atsisakyti ant žarijų kepto maisto, tačiau reikėtų laikytis tam tikrų rekomendacijų ir atidžiai pasirinkti bei paruošti maisto produktus.
Tinkamas mėsos ir garnyro pasirinkimas
Renkantis mėsą, kurią norėsite kepti ant žarijų, J. Kurovskij rekomenduoja rinktis liesesnę mėsą ir stengtis marinavimui nenaudoti tam tikrų produktų.
„Geriau rinktis vištieną, jautieną, kalakutieną ar žuvį. Šių produktų marinavimui nenaudokite majonezo ar kitų riebių padažų, kadangi jie padidina maisto kaloringumą, o kepant ant atviros ugnies, išsiskiria riebalai, kurie tampa kancerogeninėmis medžiagomis. Taip pat nereikėtų rinktis aštrių prieskonių ir padažų, ypač žmonėms, turintiems lėtinį gastritą ar gastroezofaginio refliukso ligą“, – pažymi gydytojas.
Vertėtų atsižvelgti ne tik į kepamos mėsos pasirinkimą, bet ir kartu su ja patiekiamą garnyrą. Atsisakykite daug angliavandenių turinčių produktų – bulvių, makaronų ar ryžių, geriau rinkitės daržovių garnyrą. Be to, valgant ant atviros ugnies pagamintą patiekalą, nereikėtų užsigerti saldžiaisiais gėrimais – juos pakeiskite vandeniu.
Svarbu tinkamai iškepti mėsą ir laikytis higienos
Kepant mėsą ant atviros ugnies, svarbu kontroliuoti mėsos temperatūrą ir tinkamai iškepti patiekalą, kitu atveju kyla salmoneliozės, kampilobakteriozės ar E.coli žarnyno infekcijų rizika.
„Ruošiant mėsą ant žarijų, rekomenduojama naudoti termometrą, kuriuo galėtumėte pamatuoti vidinę mėsos temperatūrą. Vištieną ir kalakutieną reikėtų kepti, kol vidinė temperatūra pasieks 75 laipsnius, jautienos ir žuvies – 62 laipsnius, o kiaulienos vidinė temperatūra turėtų būti 70 laipsnių“, – pažymi J. Kurovskij.
Kad ant žarijų iškeptas patiekalas nesukeltų sveikatos negalavimų, svarbus ne tik kepimo laikas ir temperatūra, bet ir higienos reikalavimai. Anot gydytojo, šviežia mėsa turėtų būti laikoma atskirai nuo vaisių ir daržovių, itin svarbu dažnai plauti rankas. Taip pat nederėtų maisto palikti ant stalo lauke – produktus būtina uždengti, kad jie būtų apsaugoti nuo vabzdžių ir tiesioginių saulės spindulių.
Pirmoji pagalba apsinuodijus
Jei po iškylos jaučiami nemalonūs skrandžio pojūčiai, svarbu žinoti, kaip elgtis toliau. Pirmiausia būtina gerti daug skysčių ir nevalgyti tam tikrų produktų.
„Reikėtų atsisakyti riebaus kepto ir aštraus maisto, pieno produktų, šviežių vaisių ir daržovių. Nejaučiant pagerėjimo, galima vartoti aktyvintą anglį, rūgštingumą mažinančius vaistus ar kasos fermentų preparatus. Jei kamuoja pilvo skausmai, rekomenduojama vartoti antispazminius vaistus“, – aiškina gydytojas.
Jei sveikatos būklė negerėja ar net blogėja – prasideda karščiavimas, vargina stiprūs pilvo skausmai ar užsitęsia daugkartinis vėmimas ir viduriavimas, reikėtų kreiptis į gydytoją dėl tolimesnio ištyrimo ir gydymo.