O kaip dėl maisto produktų, kuriuos valgote – ar jie gali padidinti vėžio riziką?
„Eat This, Not That!“ pateikia žinomo JAV gydytojo Howardo Grossmano mintis apie tai, kaip mityba susijusi su vėžiu.
Tad kokie maisto produktai gali paskatinti išsivystyti vėžį?
1. Perdirbta mėsa
Pirmiausia H.Grossmanas išskiria perdirbtą mėsą, kuri siejama su vėžiu.
„Didžiausia problema, susijusi su perdirbta mėsa – dešromis, dešrelėmis, rūkyta mėsa ir panašiai – yra nitritai, – aiškina jis. – Didelis nitritų ir nitratų kiekis, randamas perdirbtoje mėsoje, gali padidinti gliomų (smegenų vėžio), taip pat skydliaukės, gaubtinės ir tiesiosios žarnos, skrandžio vėžio riziką.
Šie junginiai patys savaime nėra kancerogeniški, tačiau organizme jie jungiasi su kitomis molekulėmis ir gali sudaryti kancerogenines medžiagas – bent jau kai kurių tyrimų, atliktų su gyvūnais metu, jos virto kancerogeninėmis.“
2. Raudona mėsa
Raudona mėsa siejama su gaubtinės ir tiesiosios žarnos, prostatos ir kasos vėžiu, tačiau, H.Grossmano teigimu, sąsajos nėra iki galo įrodytos.
„Dėl šių ir kitų sveikatos priežasčių vis tiek gera mintis apriboti raudonos mėsos vartojimą“, – siūlo jis.
3. Alkoholis
Pernelyg didelis alkoholio vartojimas susijęs su burnos, stemplės, skrandžio, krūties, kepenų ir gaubtinės žarnos vėžiu, teigia H.Grossmanas.
4. Cukrus ir saldumynai
H.Grossmanas patartų vengti ir cukraus, skatinančio antsvorį ir nutukimą.
„Vienas dalykas, kurį reikia paminėti, yra tai, kad nutukimas gali būti daugelio piktybinių ligų rizikos veiksnys“, – sako H.Grossmanas. Todėl, jo teigimu, vertėtų riboti ir saldžių gėrimų ir kitų saldžių maisto produktų, kurie prideda svorio.
Daugiau gaminkite patys
Gydytojo teigimu, nors ir buvo įrodyta, kad išvardyti maisto produktai turi įtakos vėžiui išsivystyti, nėra galutinių tyrimų su žmonėmis.
Svarbiausias jo patarimas norintiems išvengti vėžio yra riboti perdirbto maisto, raudonos mėsos ir saldumynų vartojimą, taip pat saikingai vartoti alkoholį.
„Aš visada patariu laikytis mitybos, kurioje daug vaisių ir daržovių, liesos mėsos ir žuvies, ir liautis valgyti produktus „iš dėžutės“, taip sakant, supakuotus ir nupirktus prekybos centre“, – pataria gydytojas.