Raugintos daržovės yra labai maistingos. Jose fermentų yra gerokai daugiau, negu žaliose, jos turi ir mūsų organizmui reikalingų probiotikų, mineralų.
Gerosios bakterijos ir fermentai gerina žarnyno veiklą, dalyvauja kraujo valymo procesuose, padeda sureguliuoti svorį, suteikia energijos, normalizuoja kūno pH bei padeda pašalinti toksinus.
Reguliariai vartodami tokius produktus pastebėsite, kaip pagerėjo imuninė sistema ir virškinimas.
Teigiama, kad maždaug 500 g raugintų kopūstų prilygsta 8 buteliukams probiotikų.
„Rauginti kopūstai, žinomi kaip fermentuotų kopūstų rūšis, yra puikiai žinomi ir vartojami Europoje jau šimtus metų. Raugintus kopūstus sudaro vieni sveikiausių maisto produktų – kopūstai ir sveikatai naudingiausias paruošimo būdas – fermentavimas.
Anot Vokietijoje esančio Viteno universiteto Integruotos medicinos instituto mokslininkų, rauginimas yra vienas iš labiausiai paplitusių ir nuo seniausių laikų naudojamų kopūstų konservavimo būdų.
Fermentavimo procesas raugintiems kopūstams suteikia naudingų probiotikų, kurie yra susiję su imuninės, kognityvinės, virškinimo ir endokrininės sistemos funkcijų pagerėjimu“, – teigia straipsnių, susijusių su medicina ir sveika mityba, rašytoja Jillian Levy.
Be to, šie kopūstai turi daug fermentų, padedančių ne tik geriau virškinti, bet ir įsisavinti maistines medžiagas organizme.
Ne visi parduotuvėje pirkti kopūstai yra natūraliai rauginti, tad jie neturi tiek daug naudingų savybių.
Norėdami, kad organizmas gautų daugiau probiotikų, pasigaminkite raugintų kopūstų patys namie. Receptą rasite paspaudę čia.
Parengta pagal „Healthy Food House“.