Tvirtinama, kad pradėjus vartoti mažiau cukraus gyvenimas gerokai pasikeičia į gerą – nuo liemens nutirpsta riebalai, dingsta mieguistumas ir net sumažėja migrenos priepuoliai.
Tačiau nebevartoti cukraus, kaip ir atsisakyti kitų priklausomybių, gali būti išties nelengva. Tai gali turėti tam tikrą šalutinį poveikį.
Laimė, kiekviena su cukraus atsisakymu susijusi problema išsprendžiama.
Bet prieš tai pakalbėkime apie pačią priklausomybę. Kodėl žmonės tampa priklausomi nuo cukraus?
Cukrus ir įvairios jo formos yra paplitęs daugelyje šiais laikais egzistuojančių maisto produktų.
Nors kartais saldikliai vadinami sveikiau ir egzotiškiau skambančiais vardais, pavyzdžiui, agavų nektaru, sutirštintomis cukranendrėmis ar turbinado cukrumi, tai vis tiek yra cukrus.
Maža to, kad mūsų maiste yra daug pridėtinio cukraus, mes dar papildomai esame linkę jį saldinti, pavyzdžiui, berdami cukraus į kavą ar arbatą. Tad ką tai daro su mūsų smegenimis?
Kaip aiškinama interneto svetainėje „Mind Body Green“, vartojant cukrų veikiamas sutelktinis branduolys (Nucleus accumbens) – pagrindinis malonumų centras smegenyse. Dėl cukraus jis gauna dopamino – pagrindinio neuronų implusų pernešėjo, kuris yra atsakingas už malonumus – signalus. Tie patys signalai gaunami ir mylintis arba vartojant narkotikus.
Bėda yra ta, kad stimuliuojami cukraus dopamino siunčiami signalai pasidaro dažnesni ir taip atsiranda priklausomybė.
Su laiku tai sukuria gilesnius neuronų takus ir mums reikia daugiau cukraus, kad vėl pajustume euforiją, o bandant cukraus atsisakyti pasireiškia savotiški pagirių ir detoksikacijos simptomai.
Taigi kokie jie ir kaip juos pagydyti?
1. Cukraus geismas
Bandant atsisakyti cukraus gali pabusti alkio monstras. Stiprų ir nepasotinimą cukraus geismą sukelia dopamino reakcija smegenyse ir insulino šuolis.
Ką daryti?
Valgykite sveikuosius riebalus (lašišą, riešutus bei sėklas, avokadus, alyvuogių aliejų, kiaušinius ir pan.). Tai, be abejonės, yra geriausias būdas pažaboti geismą.
Taip pat, kad apsirūpintumėte angliavandeniais, galima valgyti tokį natūralų maistą, kaip krakmolingieji šakniagumbiai, pavyzdžiui, bulvės.
2. Virškinimo sutrikimai
Sprendimas nustoti valgyti maistą, kuriame yra cukraus, pakeis jūsų mikrobiomą.
Milijonai žarnyno bakterijų ir mielių maitinasi tuo pačiu, kuo ir mes.
Tam tikros oportunistinės mielės ir bakterijos ypač mėgsta vartoti su mūsų maistu gaunamą cukrų, todėl negavus kasdieninės dozės, gali prasidėti tam tikri jų „išmirimo“ simptomai.
Tai gali pasireikšti pilvo pūtimu, vidurių užkietėjimu ar viduriavimu, nes mikrobiomai reikia prisitaikyti prie naujos mitybos.
Ką daryti?
Praturtinkite savo mitybą kaulų sultiniais, ypač natūraliais.
3. Nuovargis
Dauguma šiandieninių žmonių iš skirtingų cukraus šaltinių pasikrauna energijos.
Tad nusprendę atsisakyti saldumynų galite pradėti jausti nuovargį.
Ką daryti?
Vėlgi – keiskite cukrų sveikaisiais riebalais arba kitu organizmo kuru.
Avokadai, alyvuogės, kokosai ar žuvis yra tie sveikieji riebalai, kurie aprūpins energija jūsų smegenis ir pagyvins medžiagų apykaitą.
4. Į gripą panašūs simptomai
Kaip ir kitų priklausomybių atveju, atsisakius cukraus kai kuriems žmonėms gali pasireikšti į gripą panašūs simptomai.
Tai visai nereiškia, kad mūsų organizmas reikalauja saldumynų! Priešingai – jis stengiasi atsikratyti priklausomybės.
Ką daryti?
Padėkite savo organizmui natūraliai išsivalyti, vartodami N-acetilcisteino (NAC) papildus, kiaulpienių šaknis, taip pat gardindami patiekalus kalendra.
5. Galvos skausmai
Dopamino ir mikrobiomo kaita, kurią lemia cukraus atsisakymas, kai kuriems žmonėms gali sukelti galvos skausmus.
Ką daryti?
Geriausiai galvos skausmus ir migreną numalšina ciberžolė ir magnis.
Ciberžolės kurkuminoidai padeda sureguliuoti citokino (uždegimas) aktyvumą, o magnis yra natūralus atpalaiduotojas.
6. Alkis
Viena didžiausių klaidų, kurias daro žmonės, bandantys atsisakyti cukraus, yra cukringų produktų pašalinimas, nepakeičiant jų kitu maistu, kuris padėtų gauti pakankamai kalorijų.
Dėl to jaučiamės alkani, nelaimingi ir pradedame abejoti savo pasiryžimu valgyti sveikai.
Ką daryti?
Organizmui prisitaikant prie naujo mitybos būdo pasistenkite jį aprūpinti skaniu, sočiu maistu.
Norint būti sveikiems nebūtina, kaip triušiams, misti vien kopūstais ir morkomis.
Valgykite sveikus, normalius patiekalus, kol pasisotinsite.
7. Nuotaikų kaita
Jeigu buvote įpratę su kiekvienu patiekalu vartoti cukrų, o po to tai nustojote daryti, be abejonės, tai paveiks jūsų smegenis.
Sumažėjus chroniškai dopamino stimuliacijai gali atsirasti pagirių simptomai, tokie, kaip irzlumas, bloga nuotaika, nerimas ar net depresija.
Kaip ir bet kokia kita narkotinė medžiaga, cukrus taip pat iššaukia šiuos negalavimus.
Ką daryti?
Yra tam tikri adaptogenai, padedantys subalansuoti smegenų veiklą ir nuotaiką.
Vienas jų yra niežulinė aksompupė, kuri ypač padeda palaikyti sveiką dopamino veiklą, nes šios vaistažolės sudėtyje yra levadopos – dopamino pirmtako.
8. Raumenų maudulys
Vienas iš gerųjų pokyčių, atsisakius cukraus, bus tai, kad jūsų organizmo nebekamuos uždegimai ir pabrinkimas.
Taip sumažės ir kūno svoris, dėl ko neteksite tam tikrų mineralų (magnio, kalcio, natrio ir kalio), kas gali sukelti į gripą panašius simptomus (keto gripas) ir raumenų skausmus bei mėšlungį.
Ką daryti?
Rinkitės maistą, kuris natūraliai praturtintas mineralais, pavyzdžiui, avokadus, lapines daržoves, tokias kaip špinatai, riešutus, sėklas ir jūros druską.
Taip pat galite gerti maisto papildus, kuriuose yra šių mineralų.
9. Drebulys
Kai organizmas pripranta prie to, kad teks gyventi be cukraus, sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje galite jausti drebulį ir net apsvaigimą.
Ką daryti?
Pradėkite su kiekvienu patiekalu suvalgyti po 15-25 gramus grynųjų baltymų (geriausia, lydymų sveikųjų riebalų), tokių kaip žuvis, jautiena ar riešutai bei sėklos.
Jeigu dar neatėjus laikui valgyti išalkstate, vadinasi, jūsų organizmas nepakankamai aprūpinamas baltymais.