Vyras metus valgė tik fermentuotą maistą. Tai pakeitė gyvenimą

2016 m. liepos 28 d. 15:45
Apsuptas šeimos ir draugų jis mėgavosi kalakutienos sumuštiniu restorane. Ant grotelių keptą sūrio sumištinį, kuriuo smaguraivo Derekas Dellingeris, jis pasirinko iš vaikiško meniu.
Daugiau nuotraukų (8)
Tai buvo 2014 metų Padėkos diena, o D.Delllingeriui tai buvo 330-oji diena iš metus trukusio eksperimento, kurio metu jis valgė vien tik fermentuotą maistą. Tai toks maistas, kuris yra paveiktas bakterijų ar mielių. Taigi techniškai tokiam priklauso ir sūris su duona.
D.Dellingeris savo patirtį vėliau aprašė knygoje „The fermented man“. Tiesa, jo sprendimą valgyti vien fermentuotus produkus suprato ir palaikė toli gražu ne visi.
„Visi manė, kad aš išprotėjau, – „New York Post“ teigė Bikono miesto Niujorko valstijoje gyentojas. – Net ir aš pats galvojau, ką aš darau“.
D.Dellingeris, kuriam dabar yra 31 metai, tokiam eksperimentui pasiryžo susižavėjęs naminio alaus gamyba. Ir nors fermentuote maiste dažnai yra naudingų sveikatai savybių, D.Dellingerio teigimu, sveikata nebuvo tai, kas jį motyvyuotų. Jam labiau rūpėjo reabilituoti mikroorganizmų, kuriais jis susižavėjo gamindamas alų, reputaciją.
„Bakterijos turi tokią blogą reputaciją, mes net esame mokomi jų vengti, – pastebėjo vyras. – Tačiau fermentuojant maistą bakterijos būtinos“.
Jis dienų dienas leido lankydamasis ūkininkų turguose, ragaudamas tradiciškai fermentuotą maistą (tarp jų – keptas prancūziškas bulves, kurios D.Dillingeriui pasirodė „įdomaus“ skonio). Jis išbandė ir tokius produktus, kaip stilainiuose laikomos raugintos daržovės, fermentuoti vaisiai, netgi fermentuota mėsa ar žuvis, tokia, kaip lašiša.
D.Dellingeris buvo sužavėtas, kiek daug maisto yra priskirtina fermentuotam. Tad jam nebuvo sunku rasti, ką valgyti.
Tipišką dienos meniu sudarydavo jogurtas pusryčiams, prancūziška „Charcuterie“ stiliumi vytinta kiauliena pietums, o vakarienei – tradicinis Korėjos virtuvės patiekalas kimči – su prieskoniais fermentuoti pekininiai kopūstai, panašus į lietuviškuosius raugintus.
Bet greitai jis suprato, kad valgyti tik vienos rūšies maistą sunku. Jis labiausiai pasiilgo avokadų, tačiau pabandęs juos rauginti suprato, kad tada avokadai tampa per minkšti ir vargiai valgomi.
Eksperimentas pareikalavo ir aukų asmeniniame vyro gyvenime. Nors draugai ir šeima iš pradžių jį palaikė, bet tapo skeptiški, kai fermentacija jį tiesiog apsėdo.
„Visą laiką galvojau tik apie kitą patiekalą, kurį valgysiu“, – prisipažino vyras.
Mergina, su kuria jis ilgai draugavo, paliko Dereką eksperimento viduryje. Dėl to jis iš dalies dėl to kaltina savo aistrą rauginti.
„Tarp mūsų jau buvo šiokių tokių nesutarimų, kuriuos fermentacija sustiprino“, – pasakojo jis.
D.Dellingeris savo eksperimentą nutraukė 2015 metų sausio 1-osios vidurnaktį, suvalgęs gvakamolės.
Dabar susitikinėja su nauja mergina, o fermentuotas maistas sudaro tik dalį jo dietos.
Vyras nesigaili atlikęs eksperimentą. Po fizinės apžiūros nustatyta, kad sumažėjo jo svoris ir kraujo spaudimas, tačiau kitiems jis nepataria imtis panašios dietos.
Svarbiausia, anot D.Dellingerio, kad jis pradėjo blaiviau mąstyti.
„Supratau, kad nesu tas, kuris mėgsta koncentruotis tik į vieną užsiėmimą“, – prisipažino vyras.
fermentaiDietaMaistas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.