Gerų šaltibarščių pagrindas – kokybiški produktai iš „Norfos“

2024 m. birželio 7 d. 10:00
Vasaros sezonas neįsivaizduojamas be dubenėlio šaltibarščių, patiektų su garuojančiomis šviežiomis bulvėmis. Tai vienareikšmiškai populiariausia karštojo sezono sriuba Lietuvoje. Vos tik atšyla orai, iš parduotuvių lentynų pirkėjai šluoja marinuotus burokėlius, kefyrą, agurkus ir kitus ingredientus, be kurių ši sriuba neįsivaizduojama.
Daugiau nuotraukų (3)
Praėjusį savaitgalį praūžęs Vilniaus šaltibarščių festivalis dar kartą patvirtino seną tiesą: lietuviai šaltibarščius išties garbina. Ši sriuba gali būti tokia įvairi ir skirtingų skonių, kad nors ir kasdien gali puikuotis ant stalo ir niekada neatsibos.
Nesudėtingas šio patiekalo receptas nereikalauja nei daug laiko, nei išlaidų, o „Norfos“ parduotuvėse pirkėjai visada randa ne tik daugybę rūšių marinuotų burokėlių, kitų ingredientų, bet ir lietuviškų rauginto pieno produktų.
„Karštomis dienomis marinuotų burokėlių pardavimas šokteli net keletą kartų“, – patikino Alytuje įsikūrusio „Rivonos“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas.
Akivaizdu – tokiu oru dažniausiai ruošiami šaltibarščiai. Be to, marinuoti burokėliai yra ne tik pusgaminis lietuvių pamėgtai šaltai sriubai ruošti, bet ir puikus garnyras prie įvairių patiekalų, ypač keptos mėsos. Iš kitų gamintojų alytiškiai išsiskiria marinuotų burokėlių pasiūlos gausa, o neseniai jie pirkėjus pradžiugino išskirtinio skonio burokėliais.
„Gaminame burokėlius su įvairiais marinatais – esame gamintojai, pasiūlę bene daugiausia marinatų skonių – nuo senų ir tradicinių iki modernių, dar neragautų“, – pasidžiaugė A.Gargasas.
Jau tradiciniai yra tapę burokėliai, gaminami su spirito ar paprastu actu, taip pat obuolių sultyse marinuoti burokėliai.
Kiek anksčiau „Norfos“ pirkėjus pradžiugino naujiena – su vyno actu marinuoti burokėliai, o visai neseniai pasirodė dar vienas įdomus produktas, kuris turėtų sužavėti visus, mėgstančius atrasti naujus skonius, – tai su brendžio actu marinuoti burokėliai.
„Skirtingos acto rūšys suteikia burokėliams kitokį skonį. Brendžio acte nėra brendžio, kaip ir vyno acte nėra vyno, taigi tikrai neverta baimintis, kad tokių burokėlių negalima duoti vaikams“, – patikino cecho vadovas.
Tad šią vasarą galima išbandyti ne tik kitokio skonio marinuotus burokėlius, bet ir kiek kitokio skonio šaltibarščius.
Pasak A.Gargaso, visos acto rūšys, naudojamos marinuotų burokėlių gamyboje, tarp jų ir brendžio actas, perkami iš Lietuvos gamintojo.
Tarp pirkėjų populiariausi su spirito actu marinuoti burokėliai. Spirito, vyno, brendžio actas – natūralesnis, marinatai sveikesni. Be to, jie mažiau rūgštūs nei paprasto acto.
Visų rūšių marinuotus burokėlius galima drąsiai naudoti tiek šaltibarščiams, tiek kaip garnyrą. O marinuotus obuolių sultyse pirkėjai vertina ir dėl to, kad suvalgius burokėlius lieka labai skanios ir naudingos obuolių sultys, kurias galima išgerti.
Įdomu tai, kad pirkėjai marinuotus burokėlius vertina ne tik pagal skonį, bet ir pagal supjaustymą. Pasak A.Gargaso, Lietuvos ir kitų Baltijos šalių rinkose įsitvirtino stačiakampiais šiaudeliais pjaustyti burokėliai – jie ir atrodo gražiai, ir valgyti smagiau. Kubeliais pjaustyti burokėliai iš viso nepopuliarūs, o maži burokėliai, supjaustyti griežinėliais, labiau populiarūs užsienio rinkose.
Gerų šaltibarščių nepagaminsi ne tik be burokėlių. Juk jų pagrindas – kokybiškas ir gardus rauginto pieno produktas – kefyras, rūgpienis ar net jogurtas.
Kefyras – pats perkamiausias Alytuje įsikūrusios „Rivonos“ pieninės produktas vasaros sezonu. Iš jo šeimininkės ne tik ruošia šaltibarščius, bet ir kefyro pasiūlo prie kitų patiekalų ar gamina gaivius ir nekaloringus desertus su vasaros uogomis.
Populiariausias ir perkamiausias – 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyras. Taip pat vasarą net keletą kartų išauga specialiai šaltibarščiams gaminamo 6 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyro, kuris yra švelnesnio skonio ir tekstūros, pardavimas. Jis itin tiks mėgstantiems tradicinį šaltos sriubos skonį.
Šaltibarščiai bus kitokie, jei vietoj kefyro bus naudojamas rūgpienis. „Norfos“ pirkėjai gali jį rinktis skirtingo riebumo – mėgstantiems valgyti sočiau ir riebiau Alytaus pieninė siūlo 5 proc. riebumo „Piemenėlio“ rūgpienį šaltibarščiams arba liesesnį – 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ rūgpienį.
„Gaminame ir raugintas pasukas, kurios yra gerokai liesesnės. Mėgstantys improvizuoti gali su jomis gaminti ir šaltibarščius“, – pasiūlė „Rivonos“ pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė.
Norintiems dar labiau paeksperimentuoti siūloma išbandyti šaltibarščius su jogurtu. Bene geriausiai tam tinka graikiškas jogurtas. Tokį „Pieno rojaus“ jogurtą savo pirkėjams siūlo „Norfa“. Jį galite maišyti su kefyru per pusę ar jogurto pilti kiek daugiau nei kefyro.
Rauginti pieno produktai ir atvėsina, ir pasotina, ir suteikia organizmui gausybę maistingųjų medžiagų, pirmiausia gerųjų bakterijų, kurios atsakingos ne tik už gerą virškinimo sistemos darbą, bet ir už imuninę sveikatą. Be to, raugintuose pieno produktuose yra mažiau laktozės, todėl jie tinka ir asmenims, kurie netoleruoja šios medžiagos. Tad tai dar viena priežastis visiems pasilepinti šaltibarščiais!
Kelios gudrybės, kurios padės paruošti gardžiausius šaltibarščius
  • Ruošdami šaltibarščius naudokite labai gerai atšaldytą kefyrą bei burokėlius. Jeigu produktai šilti, galite juos trumpam įdėti į šaldymo kamerą.
  • Šaltibarščiai bus itin kvapnūs, jeigu pirmiausia susmulkinsite krapus ir svogūnų laiškus, apibarstysite druska, dubenyje gerai juos patrinsite šakute ar šaukštu ir paliksite pastovėti keletą minučių. Tik po to pilkite kefyrą ir dėkite kitus ingredientus.
  • Kai atsibosta tradicinis skonis, į šaltibarščius dėkite ne tik šviežių, bet ir šiek tiek smulkintų marinuotų agurkų. Netikėto skonio šiai šaltai sriubai suteiks ir šaukštelis krienų ar kelios skiltelės sutrinto česnako.
  • Paruoštus šaltibarščius porą valandų palaikykite šaldytuve. Tai padės atsiskleisti puikiam vasariškam skoniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.