Kaip gimė Dainiaus aistra maistui
D.Šlikas dirba su automobiliais jau apie 20 metų: juos remontuoja, restauruoja, taip pat dalyvaudavo su savo Molėtų komanda ir autokrosuose. Tačiau grįžus iš darbo jo hobiu tampa maisto gaminimas. Jam labai yra svarbu estetiškas maisto pateikimas. „Nes žmogus pradžiai valgo akimis, o paskui tik burna“, – pasakojo D.Šlikas.
Jo namuose labai dažnai būna papuošti ir padekoruoti stalai, nes tada būna maloniau valgyti ir bendrauti.
Dainiaus giminėje visi mėgsta gaminti, jo mama jaunystėje irgi ruošdavo patiekalus per vestuves, o jis būdavo su ja kartu, viską stebėdavo. Baigęs mokyklą pradėjo savo kelią link maisto – pasidarė priekabą, kurioje dirbo ir joje kepdavo šašlykus.
Vėliau prie Luokesų ežero (Molėtų rajone) pasistatė kavinukę, kur dirbo netgi 10 metų. Tačiau vėliau buvo atitrūkęs nuo maisto, bet namie nenustojo gaminti. Jam patinka gaminti ant griliaus, namie yra pasistatęs itališką pečių, ten kepa picas, kugelius, žuvis ir kitus „didesnius“ dalykus.
Mėgstamiausi patiekalai
Su žmona Migle visada gamina maistą šeimai, tačiau juokinga situacija: vaikai sako, kad nėra ką valgyti. Taip yra dėl to, kad vyresnioji dukra nevalgo grybų, žuvies, tad jai ir jaunesniajai dukrai visada reikia kažką kitko gaminti.
Dainius visada nori gaminti ką nors nauja, ko nėra gaminęs, arba, jei kartoja patiekalą, visada stengiasi ką nors patobulinti arba kažką naujo atrasti sename patiekale. Labiausiai patinka kepti įvairias mėsas, žuvis ir kitus patiekalus. Jis mėgsta išmėginti ir užsienio patiekalus: prancūzų, italų ir azijiečių, tačiau žinoma gamina ir lietuviškus patiekalus.
Desertus gamina žmona, tik ji nėra drąsi ir nekelia jų į viešumą, tad Dainius jos pagamintais desertais pasidalina socialiniuose tinkluose. Pora mėgsta gaminti desertus: panakotą, pavlovą, sūrio pyragus, kartais pamėgina ir kitokių desertų.
Mokytis niekada nebūna per vėlu
Kai pas juos apsilanko draugai, jie mėgsta viską, ką jie gamina, tad ir maisto nelieka daug, nors jo būna patiekta nemažai. Dainius taip pat pasakoja, jog žmonės, kurie mažai gamina, įprastai nori paprastesnio maisto, tačiau greičiausiai taip yra todėl, kad jie ko nors kito ir nėra daug paragavę, tad nėra lengva pasakyti, ką jie rinktųsi.
Dainius visada mielai pataria žmonėms, kurie domisi, kaip įdomiau pagaminti maistą. Pats gamindamas, būna, atranda gerų triukų, kurie pagerina maisto skonį ir jo kokybę. Būdamas užsienio šalyse atranda kokių nors įdomesnių prieskonių patiekalams ir darbui reikalingų reikmenų, todėl visada apsilanko tokiose parduotuves ir visada domisi naujovėmis plėsdamas savo žinias.
Pašnekovas pasakoja: „Per savo keliones esu nemažai susipažinęs su žmonėmis, kurie irgi myli maistą, ir iki šiol su jais bendraujame. Noriu, kad žmonės Lietuvoje labiau domėtųsi maistu, kad sėsdami už stalo, jei tik įmanoma, pasidarytų šventę sau: su gražiai papuoštu stalu, gražiais įrankiais, lėkštėmis ir kuo daugiau bendrautų, o mokytis to niekada nėra per vėlu...“.