Jos temą – „Skonių istorijos“ – padiktavo patys praėjusių metų dalyviai, iš kurių renginio organizatoriai tikisi kūrybiškų sprendimų, atspindinčių išskirtinius Lietuvos gastronomijos istorijos momentus ar asmeninius patyrimus.
Norinčiųjų dalyvauti registracija vykdoma iki rugsėjo 22 d. Gastronomijos savaitės dalyviai antrus metus iš eilės bus skelbiami po komisijos atrankos.
Gastronomijos savaitė – galimybė kūrybiškai nustebinti savo lankytojus
„Jau daugiau nei dešimtmetį organizuojama Lietuvos gastronomijos savaitė – puiki proga atšvęsti mūsų šalies gastronomijos kultūrą ir pasiekimus.
Lietuvos restoranų šefai ir jų komandos savo meistryste tikrai nenusileidžia kitoms turtinga gastronomija garsėjančioms šalims. Tai patvirtina ir kasmet nemažėjantis savo jėgas bei talentą gastronomijos festivalyje pasiryžusių pademonstruoti restoranų skaičius“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė Eglė Ližaitytė.
Praėjusiais metais Gastronomijos savaitė sulaukė daugiau nei 50 dalyvių, įsikūrusių ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir mažesniuose miesteliuose, o nugalėtojo žvaigždė atiteko Panevėžio rajone įsikūrusiam restoranui.
„Tai rodo, jog geras maistas ir aptarnavimo kokybė – vertybė visoje Lietuvoje“, – įsitikinusi E. Ližaitytė.
„Nors kylant maisto kainoms, horeca sektoriaus įmonėms tokių iššūkių, kaip kokybiško meniu išlaikymas bei lankytojų srauto užtikrinimas netrūksta, stengiamės išlaikyti pozityvias nuotaikas. Dalyvavimas Gastronomijos savaitėje suteikia galimybę restoranams kūrybiškai apie save priminti lankytojams, juos nustebinti ir sulaukti dar didesnio susidomėjimo bei sėkmės“, – sako Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.
Kaip ir praėjusiais metais, Gastronomijos savaitės dalyvių paraiškas vertins komisija: „Norime užtikrinti, kad didelio dėmesio sulaukiantys festivalio dalyviai atitiktų lankytojų lūkesčius ir demonstruotų aukšto lygio meistrystę, keltų Lietuvos gastronomijos kultūrą, būtų patrauklūs ir užsienio svečiams.“
Kvies ne tik ragauti, bet ir „skaityti“ skonio istorijas
Pagrindinis kriterijus, kuris nulems galutinį gastronomijos savaitės dalyvių sąrašą – restoranų meniu. Savaitei rengiami meniu turi būti sudaryti iš naujų, iki šiol restorano svečiams nesiūlytų patiekalų ir atskleisti Gastronomijos savaitės temą – „Skonių istorijos“.
„Restoranų lankytojams šį lapkritį gastronomijos savaitė bus ypatinga, nes šefai kvies ne tik ragauti naujus skonius, bet ir „skaityti“ istorijas. Šią temą pasiūlė praėjusių metų dalyviai ir ji iš tiesų labai tinkama kūrybai.
Šefai kviečiami interpretuoti šią temą savaip – lauksime tiek asmeninių, tiek su turtinga Lietuvos gastronomijos praeitimi susijusių istorijų. Nekantraujame susipažinti su visų norinčių dalyvauti paraiškomis“, – sako Eglė Ližaitytė.
Norintieji dalyvauti kviečiami iki rugsėjo 22 d. imtinai pildyti dalyvių anketas: https://forms.gle/gXBMSuXpbiJgBDG99 Jos bus įvertintos ir Gastronomijos savaitės dalyviai bus paskelbti pirmąją spalio savaitę.
Gastronomijos savaitės dalyviai bus pristatomi savaitės partnerių – žurnale „Geras skonis“, interneto svetainėje „skonis.lt“, naujienų portale „lrytas.lt“, nacionalinės turizmo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ bei Vilniaus miesto savivaldybės informacijos kanaluose, laisvalaikio ir kultūros naujienų portale „We love Lithuania“.
Už mėgstamiausią restoraną lankytojai balsuos ir Lietuvos gastronomijos savaitės žvaigždę rinks naujienų portale „lrytas.lt“.
Pagrindiniai savaitės rėmėjai – prieskoniai „Santa Maria“, vanduo „San Pellegrino“ ir „Aqua Panna“.