„Pernai su vyru sutarėme, kad per Kalėdas pas mus į svečius atvyks jo tėvai ir brolis su žmona, nes mūsų naujame bute švęsti kartu patogiausia. Iškart pasakiau, kad nežinau, kuo reikės juos pavaišinti, vyras pasakė, kad kažką sugalvosim – ir aš tikrai daug galvojau, bet nieko gero neišėjo“, – pasakojo Giedrė.
Ji nusprendė kepti vištą, nes tai lyg ir turėtų būti paprasta, padaryti kelių rūšių mišrainių, sriubos, kurią vis girdavo jos vyras, papjaustyti dar kažkokių užkandžių, na, ir nupirkti saldumynų.
Su mišrainių ruošimu viskas buvo aišku, tačiau neįgudusi šeimininkė neapskaičiavo, kiek laiko užims visų ingredientų virimas bei pjaustymas, tad į svečius kiek anksčiau atvykusi išsipuošusi anyta turėjo skubėti jai į pagalbą.
Višta perkepė, mat šeimininkė baiminosi, kad viduje gali likti žalia, ir buvo labai sausa bei sunkiai įkandama – mišraines teko valgyti su pjaustytu skilandžiu iš užkandžių lėkštės.
Sriuba buvo vykusi, bet ant Kalėdinio stalo ji atrodė kažkaip liūdnai.
„Populiariausi buvo vyro žmonos pagaminti ir atsinešti sušiai. Iš mūsų pusės situaciją kiek gelbėjo tortas ir pyragėliai – žinoma, iš parduotuvės, dėl to puikiai atrodantys. Aš jaučiausi visai susimovusi, nors svečiai buvo geranoriški, anyta sakė, kad jai pusę šventinės dienos suktis prie puodų atrodo varginantis reikalas, tad labai džiugu, jog šįkart gaminti nereikėjo. Šiemet vėl rinksimės pas mus (gal viskas nebuvo taip beviltiška, kaip man tada atrodė), bet esu nusiteikusi bent jau mėsos gaminių įsigyti paruoštų parduotuvėje – taip bus patikimiau ir ramiau“, – prisipažino Giedrė.
Prekybininkai pastebi, kad daug lietuvių prieš šventes yra linkę pasilengvinti gyvenimą ir įsigyti jau paruoštų patiekalų. Pandemijos metu daugiau laiko praleisdami namuose žmonės tokius gaminius pirko kiek rečiau, tačiau dabar pardavimai sugrįžo į įprastas vėžes.
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pasakojo: „Analizuodami pirkėjų įpročius pastebime, kad kiekvienais metais prieš šventes itin išauga žuvies gaminių produktų pardavimai. Kiekvieną gruodžio mėnesį šokteli sveriamų marinuotų silkių su svogūnais, jūrų lydekų filė tešloje, keptų karpio gabaliukų, įdarytos lydekos pardavimai. Mėsos gaminių kategorijoje stebime augančią vyniotinių, paštetų paklausą.“
Pasak B.Baratinskaitės, žuvies ir mėsos patiekalams „Maximos“ meistrai skiria ypatingą dėmesį. Jie gaminami tik iš šviežių aukštos kokybės produktų, kurie yra visavertės mitybos pagrindas. Tad norintiems sutaupyti laiko ruošiant šventinį stalą, „Meistro kokybės“ produkcija tam puikiai tiks, o ant stalo turėsite ir gardžius, ir akiai patrauklius patiekalus.
„Ieškantiems, ką naujo ar neįprasto padėti ant šventinio stalo, planuojant pirkinius vertėtų perversti „Maximos“ specialų leidinį „Kalėdų Kalėdos“, kuriame pirkėjai gali rasti daugybę kulinarinių ir konditerinių naujienų. Pavyzdžiui, vištų kepenėlių paštetas su mangais, šonine apsuktos slyvos ar datulės, keptas vištienos vyniotinis su vyšniomis ir džiovintais dumplainiais, kepta antis ir pyragai, plokštainiai, tortai – visa tai „Maximos“ meistrų kurti patiekalai, kurie leis be rūpesčių mėgautis kiekvienu kąsniu“, – patarė B.Baratinskaitė.
„Meistro kokybės“ asortimente esantys gaminiai pravers skubantiems, tačiau norintiems artimuosius nustebinti gausiu stalu. Keptas upėtakis, įdaryti ešerių gabaliukai, įvairūs paukštienos vyniotiniai ar marinuoti kepsneliai – parsinešus namo šventinį patiekalą galima pasigaminti vos per kelias minutes.
„Maximos“ meistrų gamintus mėsos vyniotinius užteks tik supjaustyti ir gražiai papuošti. Šventiniam stalui puikiai tiks ir įvairios jau paruoštos ir pagardintos silkės ar silkių mišrainės – jas užteks vos perdėti į indą ir serviruoti ant stalo. Savo skoniu jos niekuo nesiskirs nuo naminių, nes čia maistas gaminamas naudojant geriausios kokybės, šviežius produktus.