Kai geras oras – valgome lauke!

2022 m. rugpjūčio 19 d. 14:30
Iškylos, piknikai, vakarėliai prie grilio. Vasarą ir rudens pradžioje, kai džiugina geri orai, mažas gurmaniškas šventes rengiame lauke ir kulinariniais eksperimentais džiuginame artimuosius, bičiulius ir kolegas. Šiame straipsnyje rasite aktualių naujienų, patarimų ir receptų!
Daugiau nuotraukų (38)
„Big Green Egg“ kepsninės fenomenas
Grilio sezono įkarštyje iš daugelio kiemų rūksta dūmai – vasarotojai kepa mėsą, daržoves, ir mielai leidžia laiką su šeima ir draugais. Ar pastebėjote, kokios populiarios tapo keraminės kepsninės? Nieko keisto – juk jos grilio gerbėjams suteikia neribotas galimybes. Juose galima ruošti maistą pačiais įvairiausiais būdais: ir kepti, ir rūkyti, ir troškinti, ir gruzdinti, kepti kaip krosnyje ir net virti. Tai tarsi mūrinė krosnis, grilis ir rūkykla viename, tad galima gaminti viską, ką tik sugalvosite – nuo kepsnių, šašlykų, mėsainių iki pyragų, picų, troškinių ar net duonos ir desertų. Be to, nors pats naudojimosi griliu įkarštis yra vasarą, nedvejodami galėsite išsitraukti šią kepsninę ir kitu metų laiku: sezoniškumas jai negalioja!
Keraminių kepsninių pradininkė – amerikietiška „Big Green Egg“ kepsninė jau tapo legenda. Būtent šios kepsninės kūrėjas Edas Fisheris sugalvojo, kaip molinę kamado krosnį paversti universaliu gaminimo prietaisu – ir užkariavo viso pasaulio griliuotojų širdis. Šios kepsninės istorija prasidėjo prieš kelis tūkstančius metų. Kiaušinio formos molinis kamado indas gimė Azijoje. Kinai, o vėliau ir japonai jame gamino ryžius. Žodžio „kamado“ reikšmę iš japonų kalbos galima išversti kaip „krosnis“, „židinys“, „virimo vieta“ ar „ryžių virtuvas“. Molinė kiaušinio formos krosnis su kaminu dažnai stovėdavo japonų virtuvės centre.
E. Fišeris 6-ajame XX amžiaus dešimtmetyje buvo karinio jūrų laivyno leitenantas, tarnavęs Japonijoje. Jam didelį įspūdį paliko kamado pagamintų patiekalų skonis. Įvertinęs kamado potencialą, Edas jas pradėjo importuoti į JAV.
Įkvėpti amerikietiškos barbekiu kultūros, būsimieji „Big Green Egg“ kūrėjai uždėjo ant kamado kepsninės groteles, atrado, kaip tiksliai reguliuoti joje temperatūrą ir sugalvojo, kaip ruošti kepsnius ir mėsainius, kepti picą ir rūkyti įvairius produktus. Taip ryžių virtuvas tapo universaliu maisto gaminimo prietaisu ir jau 1974-aisiais Edas atidarė pirmąją „Big Green Egg“ parduotuvę Atlantoje, Džordžijos valstijoje, JAV.
Tačiau importuojamos kepsninės dažnai trūkinėjo nuo karščio ir tarnavo ne taip ilgai, kaip norėjosi. Metai iš metų tobulindamas medžiagas, iš kurių buvo gaminamos „Big Green Egg“ kepsninės, Fisheris siekė sukurti geriausią kamado kepsninę – ir jam tai pavyko!
„Big Green Egg“ pradėjo gaminti kepsnines iš išskirtinės kokybės keramikos, pasitelkiant NASA išvystytą technologiją, kuri buvo naudojama apsauginių plokštelių gamyboje NASA „Space Shuttle“ programoje. Plokštelės apsaugodavo erdvėlaivius nuo labai aukštos temperatūros, kai kosminiai laivai kilo ir leidosi per Žemės atmosferą. Papildomai ši pažangi keramika buvo padengta tvirta apsaugine žalios spalvos porceliano glazūra. Taip gimė legenda tapusi „Big Green Egg“ kepsninė (liet. – „Didelis žalias kiaušinis“).
Nuo to laiko „Big Green Egg“ populiarumas auga kaip ant mielių. Šimtai tūkstančių žmonių JAV, o vėliau ir visame pasaulyje tampa prisiekusiais šio prekės ženklo gerbėjais. Grilio entuziastus žavi puikus patiekalų skonis, neįtikėtinas mėsos sultingumas ir šios kepsninės universalumas. Jau beveik penkiasdešimt metų „Big Green Egg“ prekės ženklas Premium klasės kepsninių rinkoje užima lyderiaujančią poziciją.
Daugiau apie „Big Green Egg“ sužinosite čia: www.kepsnines.lt
Išskirtinis asortimentas gurmaniškiems ritualams lauke
Vasara ir rudens pradžia – puikus metas susitikimams su artimaisiais ir bičiuliais gryname ore. Piknikams, iškyloms ir vakarėliams prie grilio „Naturalia Ūkis“ parduotuvėse visuomet rasite ką išsirinkti iš itin gausaus ir unikalaus asortimento.
„Naturalia Ūkis“ parduotuvės, įsikūrusios „Panoramos“ prekybos centre Vilniuje bei „Akropolyje“ Kaune, per savo darbo metus yra užsitarnavusios didelį nuolatinių klientų pasitikėjimą. Čia visada rasite šviežių daržovių ir vaisių, mėsos gaminių, pieno produktų, riešutų ir kt.
Šiose parduotuvėse gausus Lietuvos ūkyje užaugintų mėsinių gyvulių ir paukščių aukščiausios kokybės mėsos asortimentas. Mėsos gaminiai pasižymi išskirtiniu minkštumu, skoniu ir aukštomis mineralinėmis savybėmis.
„Naturalia Ūkis“ parduotuvės pilnai pasiruošusios grilio sezonui. Čia galima rasti įvairių šašlykų, kepamų dešrelių, marinuotų kepsnių. Šiltasis sezonas – puikiausias metas pasigaminti gardžių naminių mėsainių. Kadangi skanaujant džiaugtis neabejotinai norisi kiekvienu kąsniu, mėsainiams siūloma naudoti tik aukščiausios kokybės smulkintos jautienos paplotėlius.
O kur dar įvariausios ekologiškos salotos ar žaluma iš Prancūzijos Provanso regiono, prieskoninės žolelės, švieži ekologiški vaisiai ir daržovės iš viso pasaulio. Kaimiška duona, gurmaniškos užtepėlės ir rinktiniai sūriai tik dar labiau paįvairins jūsų stalą gryname ore. Visi sūriai kruopščiai atrinkti, karvių, ožkų, avių pieno bei skirtingų tekstūrų: kietesni bei tepamieji). Sūrių kilmės šalys: Prancūzija, Italija, Šveicarija.
Kokia vasara be gardžių, gaivių gėrimų? Kodėl gi neatradus „Pronatura“ ekologiškų greipfrutų, ananasų, vynuogių, egzotinių vaisių, obuoliu sulčių bei ersikų, kriaušių, bananų, mangų nektarų?
Karšta rugpjūčio naujiena: į „Naturalia Ūkis“ parduotuves atvyko ekologiškos lietuviškos šilauogės! Nors neretai lyginamos su mėlynėmis, šilauogės iš kitų uogų išsiskiria ypatinga antioksidantų gausa. Antioksidantai saugo nuo onkologinių, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, o taip pat stabdo senėjimą. Anot mokslininkų, uogose esančios skaidulos rūpinasi ne tik žarnynu, bet ir emocine sveikata.
Elektroninėje svetainėje www.naturalia.lt rasite platesnę informaciją apie užsakymus į namus: jie priimami privačia „Facebook“ žinute arba telefonu.
Vanduo ir maistas – nepamainomas duetas
Šiuo metu pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriama mineralinio vandens pasirinkimui, jo derinimui su maistu. Tiesiog kuriama nauja gėrimo kultūra.
Dirbant ofise, dažnai pietaujame restorane, bare ar įmonės virtuvėlėje, poilsio zonose. Prieš maistą pasimėgaujame vandeniu. Tačiau, ar žinome, kaip vandenį derinti su maistu?
Tiesa, mineralinio vandens skonis skiriasi dėl skirtingos mineralų, druskų koncentracijos vandenyje. Negazuotas, tyras, lengvos mineralizacijos vanduo, toks kaip natūralus mineralinis vanduo „Rasa Light“ puikiai tiks su lengvais žuvies patiekalais ar salotomis. Prie aštrių ir riebių patiekalų tinka stipresnės mineralizacijos vanduo „Rasa“; galima rinktis ir gazuotą.
Taip pat turime nepamiršti, kad ne tik kavą, bet ir vyną reikia derinti su vandeniu. Kuo lengvesnis vynas, tuo lengvesnis ir vanduo. Kuo sodresnio skonio vynas – tuo stipresnės mineralizacijos vanduo tiks. O vietoje deserto, kodėl nepabandžius gaivaus kokteilio su natūraliu mineraliniu vandeniu ir šviežiomis uogomis bei vaisiais: vasarą juk toks didelis šių sveikų skanėstų pasirinkimas...
Kiekvienas žinome, kad sveikata prasideda nuo vandens. Vanduo tiesiog daro stebuklus... „Rasa Light“ – tokios lengvos mineralizacijos, kad tinka kūdikių maisto gamybai. Šis vanduo yra išgaunamas Druskininkuose iš saugomoje miškingoje teritorijoje esančio gręžinio. Gamyboje naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai. Buteliai yra 100 proc. perdirbami, tad juos tikrai verta priduoti į taromatus.
Su BUGA‘s visada skaniau, ypač iškylaujant vasarą!
BUGA‘s padažai – išskirtinis lietuviškas produktas, gaminamas pagal originalias receptūras bei laikantis aukščiausių kokybės standartų. Gausiame skonių pasirinkime kiekvienas atranda savo mėgstamą: nuo lietuviškų uoginių padažų iki egzotinių pagardų ar grilio patiekalams skirtų padažų.
Naudokite padažus, glazūruojant BBQ kepsnius, marinuojant mėsą, gardinkite sūrius, žuvį ar įvairius užkandžius. Pagardinkite vasaros užkandžius originaliais BUGA's čatniais!
Štai keletas vasariškų receptų.
Suvožtinis su traškia vištiena ir mango čiatniu
Reikės:
  • čiabatos,
  • vištienos filė,
  • šviežio agurko,
  • salotų lapų,
  • majonezo,
  • kiaušinio baltymo,
  • krakmolo,
  • skiltelės česnako ir trupučio imbiero,
  • druskos,
  • aliejaus kepimui,
  • „BUGA‘s Mango Chutney“.
Eiga: plonai atpjautą vištienos filė ištrinkite smulkintu česnaku, imbieru ir druska, merkite į išplaktą kiaušinio baltymą, apvoliokite krakmole ir kepkite ant kaitrios ugnies. Du šaukštus majonezo sumaišykite su šaukštu mango čiatniu, aptepkite čiabatos vidų, dėkite salotų lapus, iškeptą ir supjaustytą vištieną, pagardinkite šaukšteliu mango čiatnio. Skanaus!
Sumuštinis su kamambero sūriu ir tropiniu čiatniu
Reikės:
  • dviejų riekių šviesios duonos,
  • kamambero sūrio,
  • „BUGA‘s Tropical Chutney“.
Eiga: Ant riekės uždėkite kelis gabalėlius kamambero sūrio, galite naudoti ir kitą mėgstamą, pvz. pelėsinį sūrį. Sumuštinį kepkite orkaitėje, kol aptirps sūris arba sumuštinių keptuvėje, tik nepamirškite sumuštinio „uždaryti“ antra rieke duonos, o į vidų įdėkite pora šaukštelių tropinio čiatnio. Skanaus!
Burgeris su svogūnų čiatniu
Reikės:
  • apvalios bandelės,
  • jautienos mėsos paplotėlio,
  • pelėsinio sūrio,
  • majonezo,
  • pievagrybių,
  • salotų,
  • „BUGA‘s Močiutės Adžikos“,
  • „BUGA‘s Onion & Pomegranate Chutney“.
Eiga: mėsos paplotėlį kepkite įkaitintoje keptuvėje arba ant griliaus, apkepus vienai pusei, apverskite ir uždėkite pelėsinio ar kito mėgstamo sūrio, baigiant kepti mėsai jis aptirps. Kol mėsa keps, pasiruoškite bandelę. Jos vidines dalis lengvai paskrudinkite, pagrindą padenkite adžikos ir majonezo padažu, dėkite salotų lapus, apkeptus pievagrybius, iškeptą mėsos paplotėlį, pievagrybių, pora šaukštelių svogūnų čatnio ir „uždarykite“ sumuštinį kita puse skrudintos bandelės. Skanaus!
Glazūruoti šonkauliukai su BBQ granatų padažu
Reikės:
  • 1 – 2 kg kiaulienos šonkaulių,
  • 1 l obuolių sulčių,
  • „BUGA‘s BBQ granatų padažo“,
  • druskos,
  • pipirų,
  • lauro lapų.
Eiga: Šonkaulius apvirkite obuolių sultyse su druska ir prieskoniais 15 min., tuomet dėkite ant grilio, tiesioginės kaitros, kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių. Kuomet šonkauliukai apskrus, aptepkite granatų padažu, leiskite minutę pakepti, tuomet nuimkite nuo kaitros, supjaustykite ir pagardinkite šviežiomis žolelėmis. Skanaus!
Visus BUGA‘s produktus rasite prekybos centruose, taip pat e-parduotuvėje www.bugas.lt.
Patirkite gurmanišką nuotykį, atrasdami naujus skonius!
„Food Ideas“ – tai naujas prekės ženklas išskirtinių skonių ieškotojams. Niekada neišbandyti maisto produktų deriniai ir modernios receptūros, perkeliančios kasdienę gaminimo patirtį į naują lygmenį.
Į gurmaniškus nuotykius kviečia pirmoji dienos šviesą išvydusi „Gourmet“ linija. Tai puikus sprendimas šventiniam stalui, iškylai gamtoje ar degustacinei vakarienei. Šioje linijoje galima rasti paštetų, kurie nustebins švelnia, puria, kremine tekstūra, subtiliu antienos ir grietinėlės skoniu. Kiekvieno pašteto charakterį paryškina papildomi priedai: baravykų, apelsinų arba traškūs makadamijų riešutų gabaliukai. Taip pat galima įsigyti egzotiškųjų čatnių, padėsiančių atrasti naujus pasaulio skonius. Tai gurmanus viliojančios saldžiai aštrios indiškos užtepėlės, gaminamos iš skirtingų uogų, vaisių, daržovių bei gausiai pagardintos prieskoniais. „Gourmet“ linija išsiskiria ne tik savo modernumu, bet ir padeda ieškoti naujų skonio derinių. Ant kiekvienos pakuotės galima rasti po kelis pasiūlymus, kaip ir su kokiais produktais juos skanauti!
Skubantiems į susitikimus darbe ar savaitgalį vykstantiems į žygį „Food Ideas“ taip pat turi sprendimą – sriubą, kurią galima gerti tiesiai iš buteliuko. Visos sriubos yra be konservantų, be pridėtinių cukrų ir draugiškos veganams. Tai sveikas, naudingas ir skanus pasirinkimas. Maistinga daržovių sriuba tikrai padės dienos metu renkantis tinkamus sprendimus. „Food Ideas“ komanda tiki, kad skanus ir visavertis maistas privalo tapti gyvenimo dalimi. Geriamos sriubos yra pagamintos iš aukščiausios kokybės ingredientų, todėl klientai gali mėgautis maistu su „švaria etikete“. Gaminant naudojamos inovatyvios technologijos, kurios leidžia išlaikyti ilgalaikį produktų ingredientų visavertiškumą be jokių papildomų konservantų. Sriubas leidžiama laikyti kambario temperatūroje, todėl jas drąsiai galima neštis krepšyje, rankinėje ar kuprinėje. Jas taip patogu turėti su savimi!
Keliaukite į iškylą ar žygį kartu su „Food Ideas“ ir patirkite gurmanišką nuotykį, atrasdami naujus skonius! „Food Ideas“ produktų galite įsigyti www.foodideas.eu
Traškučiai, įkvėpti meilės šeimai ir aistros maistui
Naudojant unikalią technologiją ir meistriškai atrinktus ingredientus, jau beveik 20 metų Lietuvoje, Kaune gaminami išskirtinės kokybės traškučiai TALER, kuriuos jau spėjo pamėgti tikro skonio entuziastai. Be jų sunkiai įsivaizduojamas jaukus vakarėlis, o ypač – gryname ore, smagioje bičiulių ar artimųjų draugijoje. Tai – traškučiai, įkvėpti meilės šeimai ir aistros maistui!
Traškučių gamyboje nenaudojama jokių sintetinių maisto priedų, dažiklių, konservantų ir kvapiųjų medžiagų, palmių aliejaus. Pasakoti apie traškučius TALER labai paprasta ir gera, nes bananai jų sudėtyje iš tiesų ir yra tikri bananai, jautiena – tikra lietuviška „jerky“ jautiena, sūris – tikras, pelėsinis sūris, na, o žemės riešutai – šviežiai skrudinti ir sumalti.
Traškučių TALER pagrindiniai išskirtinumai: jie nekepti riebaluose; sudėtyje – tik tikri produktai; nėra skonio ir kvapo stipriklių; valgant netepa rankų.
Kokie patys populiariausi šio ženklo traškučiai? Atspėjote: taip, tikrai – klasikiniai! Apie juos pirkėjai kalba, kaip apie būtiną, „budintį“ produktą virtuvės spintelėje, derantį bet kokioje situacijoje ir prie bet kokio patiekalo.
Traškučiai su pelėsiniu sūriu, su žemės riešutais ir traškučiai su vytinta jautiena – nepakartojami gėrimų palydovai, ir puikiai dera su užtepėlėmis, rinktiniais sūriais, sriubomis ir salotomis.
Na, o vaikų mėgstamiausi – bananiniai traškučiai. Švelniai saldūs, bet ne per saldūs; tobulas užkandis kelionėms ir iškyloms. O ar žinojote, jog traškučiai su kokosais – ne tik mėgstami smaližių, bet ir yra puikus skaidulinių medžiagų šaltinis.
Naujausias ir sparčiai populiarėjantis produktas – traškučiai be glitimo su Provanso žolelėmis. Sukurti kaip alternatyva glitimo netoleruojantiems vartotojams, tapo mėgstami ir platesnės pirkėjų grupės, nes iš kitų produktų „Be...“ išsiskiria ryškiu žolelių aromatu, nepakartojamu kukurūzų traškumu (valgai ir negali sustoti) ir sviestiniu poskoniu.
TALER traškučių ieškokite visuose prekybos centruose. Tiesa, netrukus, visi produktai prekybos tinkluose bus naujose stilingose pakuotėse (žr. foto)!
Stilingo jaunimo pasirinkimas – šaltos burbulinės arbatos
Šiuo metu, dar gyvenant vasariškomis nuotaikomis, nieko nėra puikiau, kaip mėgautis šiltais orais su šaltos burbulinės arbatos gėrimu rankose. Šiuos gėrimus vis dažniau renkasi stilingas jaunimas.
Norėtume pristatyti naują ir analogų neturintį burbulinės arbatos gėrimą, pagamintą sojų pieno pagrindu su sumažintu cukraus kiekiu „Gummy Boba Soy Milk“. Gaminant šį gėrimą koja kojon žengiama su šiuolaikinėmis tendencijomis, štai kodėl šis gėrimas randa savo vartotoją.
Ar žinojote, jog burbulinė arbata yra tradicinis Taivano gėrimas, šiuo metu labai sparčiai populiarėjantis Lietuvoje, o ir visame pasaulyje. Gėrimai praturtinti „konjak“ augalo perlais, kurie suteikia išskirtinio žaismingumo. Kreminio ir išskirtinai sodraus skonio gėrimai yra kelių rūšių: bananų, braškių bei rudojo cukraus. Be laktozės, tinkantys vegetarams bei veganams.
Didžiuosiuose prekybos centrų lentynose galite rasti ir kitą burbulinę arbatą „Gummy Boba Latte“ , kuri savo sudėtyje turi net 22 proc. natūralaus pieno. Gėrimas išsiskiria sodriu juodosios arbatos su pienu skoniu bei „konjak“ augalo perlais.
Pažinkite tradicinius Taivano skonius ir mėgaukitės su išskirtinėmis burbulinėmis arbatomis!
Kad šventės netaptų išbandymu mūsų organizmui
Šiltuoju metų laiku gausu įvairių švenčių, vakarėlių, iškylų gamtoje. Kiek daug džiugių ir pakilių akimirkų patiriame! Tačiau, ar retsykiais susimąstome, kad ilgi pasisėdėjimai su artimaisiais ar bičiuliais išvykoje prie grilio ar vaišėmis nukrauto stalo namuose yra tikras išbandymas mūsų organizmui, ypač virškinimo sistemai.
Nuo pat pirmos dienos BIYOMA tikslas buvo ir yra – kurti inovatyvius, moksliškai grįstus, premium kokybės maisto papildus, kompleksines formules, skatinti sveiką gyvenimo būdą ir įkvėpti Jus pozityviems pokyčiams!
BIYOMA „Digestion Complex“ – unikalios sudėties aukščiausios kokybės maisto papildai virškinimui. Sudėtyje yra „DigeZyme“ patentuotas virškinimo fermentų kompleksas, kurio veiksmingumas įrodytas klinikiniais tyrimais. Taip pat „Triphala“ („Trifala“) ekstraktas, imbiero ekstraktas, alijošiaus ekstraktas ir betaino hidrochloridas – pažangi kompleksinė formulė.
Ar žinojote, jog virškinimo fermentai yra raktas į optimalesnį ar lengvesnį maisto medžiagų virškinimą? Jie veikia kaip katalizatorius, pagreitinantis organizmo specifines, gyvybiškai svarbias chemines reakcijas/maisto medžiagų virškinimą ir įsisavinimą. „DigeZyme“ yra specialiai sukurti ir kliniškai įrodyti pagrindiniai 5 fermentai, kurie patekę į organizmą padeda suskaidyti makromolekules į mažesnius statybinius blokus, tokius kaip aminorūgštis. Skaidant tokias molekules kaip baltymai, lipidai ir kt. fermentai padeda organizmui greičiau ir efekyviau įsisavinti jam reikalingas aminorūgštis ir kitas maisto medžiagas. Tad rekomenduojama „Digestion Complex“ išbandyti visiems, norintiems palengvinti virškinimo sistemos darbą, padidinti maisto medžiagų įsisavinimą, sumažinti pilvo pūtimą ir greičiau pajusti palengvėjimą, jeigu persivalgėte.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.