Populiarios instagramo paskyros „Running Vita“ kūrėja ir receptų knygos „Kaip per sviestą“ autorė Vita Marija Murėnaitė dalijasi keturiomis nesunkiai pagaminamų ir originalių patiekalų idėjomis, kuriomis šį sezoną galite nustebinti draugus.
Tačiau vien tik gero recepto ir nuotaikos nepakanka: maisto gamintoja įvardija ir šešias dažniausias klaidas, kurias žmonės daro grilindami.
„Pavasarį tradiciškai išauga grilio sezono prekių paklausa – pirkėjai perka kepsnines, anglis, specialius įrankius, kitas priemones, o taip pat, žinoma, produktus ar marinuotą mėsa, kurią tereikia suverti ant iešmo ar paguldyti ant grotelių. Net patys išrankiausieji randa produktų jų skoniui“, - sako Ernesta Dapkienė, lietuviško prekybos centro „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
O nevalgantys mėsos ar norintys lengvesnio maisto renkasi iš vegetarams bei veganams skirto asortimento – pavyzdžiui, sojų pjausnius ar puikiai kepti grilyje tinkančius sūrius.
Kokių klaidų nedaryti
Meilė maisto gamybai V.Murėnaitę lydi nuo vaikystės: pradėjusi virtuvėje suktis su mama, ji netrukus jau pati rūpinosi šeimos meniu, o vėliau ir pagrindinę veiklą gyvenime susiejo su maisto gaminimu. Jos aistra – nesunkiai paruošiami patiekalai, kuriuos be vargo pagamins net ir pradedantieji virtuvėje.
„Pastebiu, kad patarimų reikia ne tik „žaliems“ maisto gamintojams – kartais tereikia atsikratyti vieno prasto seniai susiformavusio įpročio ir „vilkams“, kad patiekalai iškart taptų gardesni“, – sako Vita ir dalijasi šešiais patarimais, kurie pravers ruošiant maistą grilyje.
1. Nekepkite šaltos mėsos ar žuvies
Vita įspėja, kad prieš kepant mėsą ar žuvį, ją būtina ištraukti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje bent 20 min. Tuomet ji tolygiau iškeps, bus gerokai minkštesnė ir sultingesnė.
2. Neverkite mėsos ant sausų medinių iešmelių
„Prieš verdami mėsą ant iešmelių, būtinai pamerkite juos valandai į šaltą vandenį – tada jie nesudegs“, – pataria tinklaraštininkė.
3. Neužterškite mėsos
Atėjus prie grilio su pilna lėkšte žalios mėsos ar žuvies, jokiais būdais jau iškepusios mėsos nedėkite atgal į tą pačią lėkštę, įspėja maisto gamintoja. Tas pats galioja ir įrankiams – neimkite tais pačiais žalios ir jau iškepusios mėsos.
4. Nepjaustykite mėsos iškart
„Mėsai po kepimo, kaip ir mums po treniruotės, reikia bent 5 minutes pailsėti, – sako Vita. – Nepjaustykite iškeptos mėsos tol, kol ji „nepailsėjusi“, nes taip bus prarastos daug skonio suteikiančios sultys.“
5. Nepasikliaukite tik akimis ir šakute
Kepant vis iškyla klausimas – „ar mėsa jau iškepė?“ Vita pataria, kad geriau jos nebadyti su šakute, nepjaustyti (nes išbėgs visos sultys), o tiesiog naudotis termometru. Tinkamą temperatūrą pagal tai, ką kepi ir kokio rezultato nori, iš anksto galima sužinoti internete arba knygose. Susirašykite jas ir turėkite prie grilio, kad visada būtų po ranka.
6. Neapsunkinkite sau valymo
„Dažnai po maisto gaminimo groteles paliekame visiškai atvėsi, o tik tada nešame plauti. Taip gerokai apsisunkiname darbą, nes daug greičiau būtų jas dar karštas nušveisti su specialiais įrankiais (geležiniais šepečiais)“, - išduoda triuką Vita.
Žinant pagrindines kepimo taisykles, laikas kraustytis gaminti į lauką ir kviesti draugus prie spalvingai nukrauto kvapnaus stalo. Kiaulienos sprandinės šašlykas niekada neatsibos, bet kartais norisi pajusti naujų kvapų ir skonių, tad Vita ragina išbandyti naujų receptų.
Puodas ar kazanas, pilnas gėrio
Didesniame puode virš ugnies laisvai pagaminsit puotą net ir didesnei kompanijai. Gardus kvapas pasklis po visą teritoriją, o apetitas kils vien žiūrint.
Puode įkaitinkit šlakelį aliejaus, paskrudinkit jame svogūnus, česnakus ir jei mėgstat – aitriąją papriką. Kai apskrus – sumeskit dideliais kubeliais supjaustytą mėsą (avieną/jautieną/vištieną), ir kai ji gražiai parus – suberkit mėgstamų kruopų (perlinių, miežinių, grikių, ryžių ar pan.), užpilkit sultinio arba prieskonių bei vandens ir uždengus leiskit troškintis.
Jeigu norisi spalvų, galima įpilti ir konservuotų pomidorų skardinę arba įmesti ir šviežių daržovių (paprikų, grybų, cukinijų, baklažanų, kalafiorų, brokolių ar kopūstų). Būkit drąsūs ir elkitės taip, kaip sako skrandis.
Kai kruopos bus paruoštos – mėsa jau irgi turi būti visiškai išsitroškinusi. Paragaukit, ar nieko netrūksta, ir sėskit su draugais prie stalo.
Azijietiški vištienos iešmeliai su „Hoisin“ arba terijakio padažu
Vištienos šlaunelių mėsą porą valandų pamarinuokit su druska, sutrintu česnaku bei pasirinktu padažu. Puikiai tinka tiek „Hoisin“, tiek terijakio.
Tuomet sudėkit ją ant grotelių ar iešmelių ir kepkit, kol gražiai parus. Prieš baigiant kepti konditeriniu teptuku dar kelis sykius užtepkit padažo – ir skonis, ir spalva bus intensyvesni.
Iešmelius patiekit su ryžiais ir šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis.
Takai (tacos) didelei kompanijai
Didelėje keptuvėje virš ugnies įkaitinkit aliejų ir suberkit maltą jautieną. Tuomet pagardinkit ją prieskoniais – Vita rinktųsi druską, pipirus, aitriąją papriką, maltą kuminą, svogūno bei česnako miltelius ir mažą žiupsnelį cinamono. Mėsą visą laiką maišykit ir trupinkit, kad gautumėte birią ir apskrudusią jautieną.
Kol ruošit mėsą – duokit draugams ar šeimai darbo. Tegu jie pasirūpina, kad ant stalo atkeliautų šviežių salotų, gvakamolės, jogurto, granatų, kukurūzų, agurkų, marinuotų Chalapos paprikų, ridikėlių, žaliosios citrinos, pupelių, žolelių ir pačių takų paplotėlių.
Kai mėsa bus paruošta – sėskite prie stalo ir dalindamiesi gardžiuokitės.
Desertui – ant laužo svieste kepti ryžių popieriaus blyneliai su mango vaisiumi, bananu arba nektarinais
Pamerkit ryžių lakštą į šaltą vandenį maždaug 30 sekundžių, ištraukę ant didelės lėkštės, uždėkite ant jo gana storą mango juostelę, užlenkit abu kraštus ir susukit tartum į storą cigarą. Pasiruoškit taip visus blynelius. Dėkit juos kepti į karštą ketaus (arba kitokią dideliam karščiui ir ugniai pakančią keptuvę) su šaukštu sviesto.
Apskrudinkit abi puses, tik labai svarbu – nesuglauskit jų vieno šalia kito, nes taip jie gali sulipti. Patiekit su sutirštintu pienu, žaliosios citrinos sultimis ir „Maldon“ druskos kristalais.