Garsaus virtuvės šefo gaminiai – ant kiekvieno stalo

2022 m. gegužės 7 d. 11:28
Vienas garsiausių Lietuvoje virtuvės šefų Deivydas Praspaliauskas neslepia – pradėjęs bendradarbiauti su prekybos tinklu „Norfa“ tikėjosi pasiekti kiek daugiau žmonių, nei gali tai padaryti savo restorane „Amandus“ sostinėje.
Daugiau nuotraukų (7)
„Juk mano restorane yra nei daugiau, nei mažiau – 44 sėdimosios vietos. Na, nebent dar atneštume vieną kėdę iš biuro, – šypsojosi virtuvės šefas. – Be to, restoranas yra tik Vilniuje.
Bendradarbiaudamas su didžiule gamykla – būtent tokią ir turi šis prekybos tinklas – savo patiekalų galiu pasiūlyti kur kas didesnei auditorijai visoje Lietuvoje.
Bandžiau ir po truputį vis dar darau – atsiranda vis naujų idėjų ir minčių – visiems norintiems pasiūlyti produktą, kuris restorano principu paruošiamas fabrike. Tokia yra visų žemoje temperatūroje ruoštų produktų idėja.“
Žemoje temperatūroje ruošti kiaulienos šonkauliai, sprandinė, karka, jautienos išpjova, ančiukas ir viščiukas – šiandien tokius pagal D.Praspaliausko gamybos technologiją ir jo receptus ruoštus patiekalus siūlo „Norfos“ prekybos tinklas.
Paruošimas – itin trumpas
Deivydas atviras – ypatingo gurmaniško skonio šiuose patiekaluose nerasite, mat jie skirti tradiciniam skoniui ir įtiks visiems pirkėjams. Tačiau virtuvės šefas pabrėžia – ant kiekvieno jų pridėjęs ir savų prieskonių klientas gali išgauti sau artimesnį skonį – pavyzdžiui, aštrių patiekalų mėgėjams užteks tik šliūkštelėti kiek aštresnio aliejaus.
Tokiai didelei skirtingų žmonių bendruomenei nebūtų įmanoma sukurti itin specifinį receptą. Mat siūlydamas tokius patiekalus restorano svečiams Deivydas pats prieina prie lankytojų ir paaiškina, kuo neįprastas bus užsakytas patiekalas. Namų vartotojui skirti patiekalai kiek universalesnio skonio.
„Šios linijos patiekalai nuostabūs tuo, kad jiems paruošti nebereikia daug laiko. Tai labai patogu nuolat skubančiai visuomenei – turėti ant stalo garuojančią puikią vakarienę daugiausia per pusvalandį yra įmanoma.
Ir visai nereikia rašyti man žinučių klausiant, kaip gaminti – visos mano gaminimo rekomendacijos aiškiai ir tiksliai surašytos ant pakuotės, tiesiog reikia tai perskaityti. Išimi iš pakuotės, dedi į skardą, pašauni į orkaitę“, – šypsojosi virtuvės šefas.
Tinka ir kepsninėms
Prasidėjus grilinimo ir kepsnių ant laužo sezonui aktualu ir kiti paruošimo būdai nei tik orkaitė ar keptuvė. Čia tinka ir laužas, iešmas, grotelės, paprasta šašlykinė ar net įmantrus grilis – šie produktai pritaikyti visiems kepimo būdams.
„Prasidėjus grilio sezonui šalia kepsnių, kurie paruošiami per trumpą laiką, puikiausiai pasikepsite ir garnyro – pačių įvairiausių daržovių. Tik siūlau nepersistengti su prieskoniais garnyrui – jų užtektinai turime mėsoje. Pabandykite garnyrą kepti be prieskonių, o jei reikės priedų – užsibersite vėliau.
Privalumas čia tas, kad visus produktus ant grotelių ar grilio galima dėti kartu, mat „Piemenėlio Excellence“ linijos kepsniai paruošiami kur kas greičiau nei šviežia mėsa“, – pasakojo D.Praspaliauskas.
Galvoje – ir naujos idėjos
D.Praspaliausko stiprioji pusė – prieskoniai. Savo ir restorano reikmėms pats juos maišantis ir net draugams tokius mišinius per šventes dovanojantis virtuvės šefas ir šiai kepsnių linijai kruopščiai atrinko pagardus.
„Žinoma, tokiai plačiai gamybai rankomis prieskonių nesumaišysi, kaip kad darome restorane ar namuose, bet kurdami šią liniją bendradarbiavome su partneriais, kurie prieskonių mišinius ištobulino iki norimo rezultato, puikiai įgyvendino mano pateiktą mintį. Fabrike gamyboje jie ir naudojami. Šiandien gamyboje manęs nėra – visiškai pasitikiu profesionaliais „Rivonos“ mėsininkais, jie puikiai išmano savo darbą, turi galingą ir modernią mėsinę.
Mano rekomenduota gamybos technologija, receptai – viskas buvo pritaikyta būtent šios mėsinės galimybėms. Naujų idėjų mano galvoje knibždėte knibžda – labai norėčiau, kad namuose pagal mano receptus greitai būtų galima pasigaminti ne tik mėsos kepsnių, bet ir visus patiekalus“, – atviravo D.Praspaliauskas.
Deivydas neslepia – visi, kurie ragavo šių produktų, džiaugėsi, kad namuose taip greitai pavyksta pasiruošti gardžią vakarienę ar pietus. Bičiuliai nesusilaikė nuo komplimentų virtuvės šefui ir pabrėžė, kad mėsos skyrius šiame prekybos tinkle vertinamas itin gerai.
„Kartkartėmis šių žemoje temperatūroje ruoštų produktų pasiūlau ir restorano svečiams. Norisi leisti žmonėms jų paragauti, nes nugirdę apie juos lankytojai kartais paklausia“, – pasakojo D.Praspaliauskas.
Šefas negailėjo patarimų
Mėsos perdirbimo įmonės „Rivona“, kurioje gaminamas įvairus prekybos tinklui „Norfa“ tiekiamas mėsos produktų asortimentas, technologė Daiva Vaišvilienė rūpinosi būtent šiais D.Praspaliausko kurtais produktais. Daug metų tokį darbą dirbanti moteris neslepia – bendradarbiaudama su garsiu virtuvės šefu ir ji sužinojo naujų dalykų.
„Kruopščiai rinkome prieskonius, vykdėme degustacijas, aptarėme gamybos technologijas, ginčijomės, Deivydas negailėjo patarimų. Norėjome išgauti tinkamą skonį, todėl degustacijų buvo tikrai nemažai, pagaminome daug pavyzdžių. Ilgėliau užtrukome su jautiena – tai įnoringa mėsa, mėgstama ne kiekvieno. Be to, restoranuose vienos technologijos, o gamybos procese – kitokie įrenginiai.
Emocijos dirbant su šiuo profesionalu buvo puikios, labai įdomu. Deivydas preciziškas, siekėme išgauti tobulus skonius. Tikiu, kad mums pavyko“, – pasakojo D.Vaišvilienė. D.Vaišvilienė ir pati itin mėgsta šiuos produktus, dovanoja juos artimiesiems per šventes, vežasi į svečius savaitgaliais.
„Juk pačiam paruošti, pavyzdžiui, karką užtrunka itin ilgai. O šie produktai jau po pusvalandžio gali garuoti ant stalo – tai puiku.
Be to, pastebėjome, kad lietuviai jau renkasi ne tik kiaulieną – itin populiarūs šios linijos ančiukas ir viščiukas. Šie gaminiai perkami šventėms – pastebėjome tai analizuodami pardavimą. Mažiausiai parduodame ir mažiau gaminame jautienos – jos ir kaina didesnė, ir skonis labiau specifinis. Tokie produktai labai pasiteisino – pirkėjai ieško kokybės, įdomesnių skonių“, – pasakojo „Rivonos“ technologė.
Kaip ruošiama D.Praspaliausko gaminių linija
  • Mėsa (kiauliena, jautiena ir paukštiena) gardinama prieskoniais ir įdedama į vakuuminį maišelį, kuris užlydomas. Mėsa negauna oro.
  • Kad visi skoniai be sąlyčio su oru susigertų į mėsą, ji paliekama marinuotis.
  • Pamarinuota mėsa maišeliuose verdama žemoje temperatūroje ilgą laiką (nelygu mėsos rūšis, verdama iki 7 valandų). Produktas nesiliečia nei su vandeniu, nei su oru – verda savo sultyse ir prieskoniuose.
  • Dėl lėto virimo mėsa būna itin sultinga, minkšta ir, kaip žmonės sako, krinta nuo kaulo.
  • Produktas su tuo pačiu maišeliu pakuojamas į popierines dėžutes ir keliauja į prekybos centrus. Vartotojui lieka tik išsiimti gaminį iš pakuotės, maišelio ir pagal skonį – orkaitėje, keptuvėje, grilyje ar ant grotelių – pasišildyti, pakepinti. Puikus padažas – mėsos sultys su prieskoniais.
  • Šiuos visiškai paruoštus produktus galima valgyti ir šaltus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.