Šios mažos uogos turi nemažai naudingųjų medžiagų.
Šilauogėmis galima mėgautis visus metus – parduotuvių lentynose jų rasti tikrai nesunku. Šių uogų krūmeliai auga įvairiose pasaulio vietose, tad pastovus jų tiekimas yra nesudėtingai užtikrinamas.
UAB „Augma“ rinkodaros skyriaus vadovė Monika Kubiliūtė pasakoja, į ką atkreipti dėmesį vartotojams, kurie perka šviežias šilauoges.
- Uogų odelė turi būti sausa, lygi, kietoka. Geriausia, kad uogos indelyje būtų be lapų ar šakelių. Dydis nenusako šių uogų šviežumo, tai nusako jų spalva. Kuo tamsesnė spalva – tuo uoga yra labiau prinokusi.
- Jei uogos turi žalio atspalvio, jos nėra pakankamai prinokusios. Tačiau būtent šios uogos puikiai tinka naudoti kepiniams, pvz. keksiukams ar pyragaičiams.
- Jei matote, kad šilauogės pakuotėje yra raukšlėtos, atrodo minkštos – greičiausiai jos bus pernokusios. O jei pastebite pakuotėje šilauogių „sulčių“ – tai ženklas, kad uoga yra pernokusi.
- Nusipirkus didesnį kiekį šilauogių rekomenduojama jas užšaldyti 20 laipsnių šaltyje – šviežumas ir skoninės savybės išsilaikys ilgiau. Nepamirškite nuplauti uogų prieš vartojimą.
Šilauogės – naudingų medžiagų šaltinis
Šioje mažoje uogoje yra nemažai mūsų organizmui vertingų medžiagų, tokių, kaip skaidulų, vitaminų C ir K, mangano. Šilauogėse taip pat yra 2-6 kartų daugiau antocianinų ir kitų flavonoidų nei citrusiniuose vaisiuose. Antiocianinas – tai vienas žymiausių ir galingiausių antioksidantų.
„Kadangi šilauogėse yra daug naudingųjų medžiagų, jos gali pagerinti širdies kraujagyslių sistemos veiklą, prisidėti prie vėžinių ir tam tikrų lėtinių ligų rizikos sumažinimo. Šilauogės taip pat yra naudingos imuninei sistemai. Ne veltui šias superuogas renkasi daugelis sveikuolių“, - pasakoja M.Kubiliūtė.
Šilauogių keksiukų receptas
Reikės:
- 125 g šilauogių,
- 1 žaliosios citrinos,
- 300 g miltų,
- 2 arb. šaukšt. kepimo miltelių,
- 75 g cukraus,
- 0,5 arb. šaukšt. vanilinio cukraus,
- 100 g sviesto,
- 100 g graikiško jogurto,
- 100 ml saulėgražų aliejaus,
- 2 kiaušinių,
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sumaišykite dubenyje cukrų, miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų.
Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą, graikišką jogurtą, saulėgražų aliejų ir kiaušinius. Sumaišykite sausus ir šlapius ingredientus, formuokite tešlą. Į tešlą įspauskite 1 žaliosios citrinos sultis. Suberkite į tešlą šilauoges, išmaišykite.
Liko surdėti tešlą į keksiukų formeles ir kepti apie 20 min. Skanaus!