Kelis kartus per mėnesį virtuvės meistras pasidalija patiekalo, kurį gamina iš „Norfos“ produktų, receptu, o jį išbandyti gali kiekvienas, nes receptai nėra itin sudėtingi.
„Bendradarbiauti su prekybos tinklu pradėjome per antrąjį karantiną, kol mano restoranas „Amandus“ uždarytas. Tikiuosi, kad kaip žmogus, kuris ieško naujų produktų ir kuria patiekalus, išrinksiu ir pasiūlysiu tinklo pirkėjams geriausius produktus, taip pat sukursiu ir pasidalysiu receptais, pagal kuriuos pirkėjai galės iš „Norfos“ produktų paruošti naujų ar įdomesnių patiekalų“, – savo misiją apibūdino D.Praspaliauskas.
Artimesnė vilniečio šefo pažintis su šio prekybos tinklo produktais prasidėjo Alytuje veikiančioje bendrovės „Rivona“ pieninėje, kurioje per dieną perdirbama maždaug 120 tonų pieno.
Apie 80 procentų pieninės produkcijos išvežama į „Norfos“ parduotuves, kur ištikimi pirkėjai ją atpažįsta pagal „Piemenėlio“ ir N prekės ženklus.
„Apsilankiau pieninėje, o kai iš jos išėjau, dar ilgai kalbėjausi su savimi – taip mane nustebino toks modernus ir puikiai veikiantis fabrikėlis, gerai veikianti sistema ir ten dirbančių žmonių pozityvumas“, – atviravo virtuvės šefas.
Pieno produktai – sviestas, jogurtas, grietinė, jau nekalbant apie pieną, grietinėlę ar kitus, pasak D.Praspaliausko, be galo svarbūs tiek namų, tiek restorano virtuvėje.
Jis pats visuomet stengiasi rinktis tik geriausius produktus nepaisant jų kainos. Geras produktas, pasak jo, lemia gerą skonį.
Per karantiną, kai daugelis ruošia maistą savo namų virtuvėje, ir D.Praspaliausko namuose atsirado daugiau pieno produktų, iš jų jis ruošia daugybę įvairiausių patiekalų.
Vienas svarbiausių produktų jam – sviestas. „Jo sunaudoju nemažai, nes sviestą, kaip ir alyvuogių aliejų, naudoju, kai reikia ką nors kepti. Sviestas naudojamas ir ruošiant košes, blynus, kremus, padažus, desertus, saldžius patiekalus“, – vardijo virtuvės meistras.
Jo virtuvė neįsivaizduojama ir be pieno ar grietinėlės. Šefas renkasi ir liesesnius, ir riebesnius produktus – pastarieji labiau tinka padažams, kremams, desertams.
Grietinės taip pat visuomet yra jo šaldytuve. Tiesa, sriubos su grietine, kaip valgo daugelis, jis nemėgsta, tačiau kai ant stalo garuoja trinta sriuba, grietinė jam – būtinas pagardas.
„Grietinė dar nuo vaikystės man puikiai papildo bulvinių blynų, varškėčių ar kitų panašių patiekalų skonį. Ji tinka ir salotoms, padažams pagardinti – tai dažnai naudojamas produktas“, – pasakojo D.Praspaliauskas.
Namuose būtinas ir jogurtas – šis produktas jam siejasi su pusryčiais.
O varškės pastaruoju metu, kaip pastebėjo D.Praspaliauskas, suvalgo net daugiau. „Varškėčiai yra vienas iš mūsų šeimos savaitgalio džiaugsmų. Kuo toliau, tuo dažniau juos gaminu“, – prisipažino šefas.
Varškė jam neatsiejama ir nuo sūrio pyragų, ji puikiai tinka blynams ar blyneliams gardinti, įdarui. Tad iš jos tikrai dažnai ruošia valgį.
Lietuvių pamėgtus raugintus pieno produktus Deivydas taip pat vertina. Tačiau kadangi ir namuose, ir restorane taiko sezoniškumo principą, kol šaltibarščių sezonas dar neprasidėjo, raugintų produktų jo namuose kol kas mažiau.
Restorano virtuvėje pieno produktai taip pat užima garbingą vietą. „Sviestas virėjams – geriausias draugas, mes jo sunaudojame galybę, kaip ir pieno, grietinėlės, varškės“, – pasakojo šefas.
D.Praspaliauskas atskleidė, kad vienas jo vadovaujamo restorano „Amandus“ lankytojų favoritų – duona su burokėliais ir kefyru. Kefyras, pasak jo, puikiai dera su mielėmis ir padeda jas kildinti.
Artimiau pažinęs „Norfos“ pieno produkciją jis pripažino, kad mielai naudotų ją savo restorane, – viliasi, kad grįžus į įprastą ritmą atsiras tokia galimybė.
O dabar žinomas šefas šio prekybos tinklo pirkėjams kuria įvairius nesudėtingus receptus, kuriuos bandydami jie gali atrasti naujų, dar neragautų skonių.
Tikimasi sukurti daugiau kaip 50 receptų ne tik iš pieno produktų. Juos rasti galima prekybos tinklo leidiniuose ir interneto puslapyje norfa.lt/receptai.
Be to, D.Praspaliauskas išrinko tuos pieno produktus, kurie bus pažymėti specialiu ženklu, liudijančiu ypatingą – premium kokybę.
„Rivonos“ pieninės technologas Linas Sieniutis išvardijo tuos pieno produktus, kuriuos atsirinko D.Praspaliauskas: tai „Piemenėlio“ pienas (2,5 ir 3,5 proc.), kefyras (2,5 proc.), sviestas, grietinė (30 proc.), grietinėlė (35 ir 12 proc.), birioji varškė (9 proc.), trinta varškė (9 proc.), kreminis desertinis jogurtas su mangais, apelsinais ir avokadais ir kitas jogurtas – su džiovintais vaisiais ir sėlenomis.
„Tai visi laiko patikrinti produktai, kuriuos gaminame jau seniai ir kuriuos mėgsta mūsų pirkėjai“, – kalbėjo pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė.
Ji tikisi, kad žinomo šefo vardas padės dar daugiau žmonių atrasti geriausius produktus.
Kefyro panakota (D.Praspaliausko receptas)
Reikės:
- 200 ml „Piemenėlio“ grietinėlės,
- 200 ml „Piemenėlio“ kefyro,
- arbatinio šaukštelio želatinos (ją iš anksto išbrinkinkite su trupučiu pieno),
- 60 g cukraus,
- 1 citrinos pusės,
- vanilės ankšties arba 3–4 g vanilinio cukraus,
- šilauogių arba kitų sezoninių uogų panakotai papuošti,
- uogienės.
Įkaitinkite pusę turimos grietinėlės, suberkite cukrų, dėkite vanilės ankštį ir viską gerai išmaišykite. Supilkite želatiną ir gerai išmaišykite. Kai grietinėlė užvirs, išjunkite kaitrą ir lengvai maišydami supilkite likusią grietinėlę.
Kai grietinėlė atvės iki 45–50 laipsnių Celsijaus, supilkite kefyrą, įtarkuokite truputį citrinos žievelės ir įspauskite truputį sulčių.
Panakotą supilstykite į indelius ir dėkite į šaldytuvą ne mažiau nei 8 val. Video receptą peržiūrėti galite norfa.lt/receptai