Tortas – skanėstas, kurį mėgsta visi, tačiau jį iškepti moka ne kiekvienas. O jei ir moka, tam prireikia nemažai laiko.
Tad lengviausias būdas juo pasimėgauti – nukeliauti į artimiausią „Norfą“ ir pasižvalgyti saldėsių lentynose. Šiame smaližių rojuje tikrai atrasite tai, ką labiausiai mėgstate, arba tai, ko paragavę liksite maloniai nustebę.
Tuo labiau kad kitą savaitę turime net dvi progas – Tarptautinę moterų solidarumo dieną ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.
„Norfos“ parduotuvėse tortų ir kitų konditerijos gaminių randa tiek tradicinių, tiek naujoviškų skanėstų gerbėjai.
Didžioji dalis jų kepami UAB „Rivona“ konditerijos skyriuje Kėdainiuose – čia kasdien paruošiama tonos skanėstų, kurie jau kitą dieną pasiekia „Norfos“ parduotuves visoje Lietuvoje. Kokie tortai populiariausi? Ką renkasi pirkėjai?
„Kaip ir bet kurioje kitoje srityje, tortų sektoriuje taip pat egzistuoja tam tikros mados“, – pasakojo UAB „Rivona“ vadybininkė Irina Černiajeva.
Pasak jos, pastaruoju metu jaučiamas didesnis pirkėjų susidomėjimas lengvesniais tortais – jogurtiniais, su maskarponės kremu, pagardintais egzotiniais vaisiais, taip pat kitais šiuolaikiniais kepiniais. „Jaučiame, kad žmonės vis labiau linksta prie sveikesnės mitybos, ieško palankesnės sudėties, mažiau domisi riebiais, labai saldžiais gaminiais“, – kalbėjo vadybininkė.
Tiesa, pirkėjų skonį šiek tiek koreguoja sezonas – vasarą linkstama link lengvų jogurtinių skanėstų, o žiemą smaližiai mėgsta pasilepinti ir sunkesniais šokoladiniais tortais, pagardintais riešutais.
Šiuo metu tarp populiariausių „Norfoje“ parduodamų tortų – lengvi jogurtiniai tortai: „Avietinė palaima“ su jogurto kremu ir avietėmis, „Vyšnaitė“, pirkėjų itin pamėgtas jogurtinis tortas.
UAB „Rivona“ konditerijos cecho technologės Ievos Bagackienės teigimu, jau keletą metų populiariausių tortų pozicijų neužleidžia ir maskarponės sūrio tortas.
„Nors tortas gana didelis, jis lengvos sudėties ir patrauklios išvaizdos – puošiamas braškėmis, tad primena vasarą. Grietinėlės kremas pagardintas želės gabaliukais ir tai suteikia tortui lengvumo ir gaivumo. Jo skonį puikiai įvertino pirkėjai – maskarponės tortą jie labai mėgsta“, – kalbėjo I.Bagackienė.
Jogurtinį tortą, pasak jos, renkasi gaivių tortų mėgėjai: lengvo, puraus biskvito lakštai, pertepti jogurtiniu kremu, papuoš bet kurių švenčių stalą. „Tai tikrai gaivus tortas, kurio sudėtis – labai gera, jame yra mažai cheminių priedų“, – gaminį gyrė technologė.
Natūralumo gerbėjai drąsiai gali rinktis ir „Avietinę palaimą“. Šio torto sudėtis, pasak I.Bagackienės, taip pat natūrali, jame yra tik vienas kitas priedas, kuris atlieka kildinimo ar kokią kitą svarbią funkciją: „Tortą sudaro purus biskvitas, lengvas kremas. „Avietinę palaimą“ puošiame šaldytomis avietėmis želėje. Puošnu, gaivu ir skanu.“
Technologės teigimu, visiems skanėstams stengiamasi naudoti kuo natūralesnę žaliavą. „Bandome surasti tokį santykį, kad būtų ir skanu, ir sveika, ir kaina įkandama. Mūsų pirkėjai tai vertina“, – paaiškino I.Bagackienė.
Tačiau klasika lieka klasika, tad pirkėjų krepšiuose dažnai atsiduria ir tokie dar tėvų ir senelių pamėgti gaminiai kaip „Medaus“ tortas, „Napoleonas“, „Jaunystė“, „Dainava“, „Kuršėnų“ vyniotinis.
„Jų populiarumas neblėsta, o „Medaus“ tortas ir „Jaunystė“ taip pat patenka tarp perkamiausių „Norfos“ tinkle“, – kalbėjo UAB „Rivona“ vadybininkė I.Černiajeva.
Pasak I.Bagackienės, „Medaus“ tortą populiarumu vejasi jo pusbrolis – medaus plokštainis. „Pastarajame daugiau deginto cukraus, tarp jų tik toks skirtumas“, – užsiminė technologė. Ir, žinoma, pirkėjų krepšeliuose prieš šventes dažnai atsiduria niekada neatsibostanti klasika – „Kuršėnų“ vyniotinis.
Tiesa, šio vyniotinio gerbėjai jau kuris laikas „Norfos“ parduotuvėse perka ir kiek kitokią šio legendinio kepinio versiją – šokoladinį „Kuršėnų“ vyniotinį. „Į jo biskvitą dedama šokolado gabaliukų, kurie labai pagerina skonį. Jis perteptas tradiciniu varškės ir sviesto kremu – su šokoladiniu biskvitu tai sudaro nuostabų duetą. Pirkėjams labai patinka šis vyniotinis“, – pasakojo I.Bagackienė.
Karamelės mėgėjai, pasak jos, neatsispiria „Rivonos“ konditerininkų kepamam karameliniam varškės vyniotiniui.
O jei norisi pasimėgauti ne tortu, o kokiu nors nedideliu desertu, geresnio kepinio už kaneles nerasite.
„Mūsų kepamos kanelės natūralios, be jokių augalinių žaliavų. Ir be galo skanios. Tai rodo ir pirkėjų pasirinkimas – ne veltui kanelės yra vienas populiariausių skanėstų mūsų tinkle“, – įvertino I.Bagackienė.
Iš kitų populiarių ir visais metų laikais mėgstamų skanumynų I.Černiajeva išskyrė tradicinį „Skruzdėlyną“, kuris kepamas „Rivonos“ konditerijos ceche. Šiame ceche kepami ir šakočiai.
Artėjant Velykoms „Norfos“ pirkėjams bus pasiūlyta įvairių naujienų.
Didžiausiai pavasario šventei bus pristatytas tortas su mangų tyre, gaivusis žaliųjų citrinų tortas, jogurtinis su citrinų ir slyvų įdaru, „Snikeriukas“ ir šokoladinis „Rafaelis“.
Tad savo mėgstamiausią tikrai ras visų skonių gerbėjai.