Firminio Kauno patiekalo rinkimai: nuo balandėlių su vėžiais iki įdaryto druskos gabalo

2020 m. rugsėjo 11 d. 11:27
Kokį patiekalą labiausiai mėgsta kauniečiai? Dairantis į pilnas picerijas, tai lyg ir aišku. Bet miestas galėtų turėti savo firminį patiekalą. Kokį jį įsivaizduoja profesionalūs virėjai? Idėjos ir linksmos, ir keistos.
Daugiau nuotraukų (3)
Kauniečiai savo stiliumi išsiskiria įvairiose gyvenimo srityse, bet vien Kaunui būdingo patiekalo iki šiol nebuvo sukurta. Vasario pradžioje Kauno savivaldybė pakvietė virtuvės profesionalus sukurti Kauno patiekalo receptą.
Labiausiai patikusius patiekalus kovo mėnesį turėjo rinkti kauniečiai ir komisija. Bet koronavirusas valdininkus privertė projektą sustabdyti, rinkimai taip ir neįvyko.
Nepaisant to, virtuvės asai receptus kūrė. Vieną jų įkvėpė iš pirmo žvilgsnio šaltas ir karingas, bet kartu ir geraširdiškas kauniečių būdas, kurio viruso grėsmė nepakeitė.
Prisiminė tarpukario valgius
Konkursui virtuvės šefai pateikė 19 receptų. Tai ir mėsos bei vegetariški karštieji patiekalai, ir salotos, ir desertai.
Prie kiekvieno recepto virėjai pateikė ir idėjas, kaip patiekalas gali būti siejamas su Kaunu. Nemažai virtuvės profesionalų savo receptus siejo su Kauno tarpukariu ir tada madingais patiekalais.
Pavyzdžiui, vienas virėjas tvirtino, kad prezidentas Aleksandras Stulginskis mėgo valgyti gurmaniškus patiekalus, todėl pasiūlė gaminti stirnienos valgį.
Kauno karininkų ramovės restorane tarpukariu labai populiarūs buvo „zrazai“ (suktinukai), tada kainavę 2,70 lito. Tad kodėl gi kauniečiams vėl nepradėjus gaminti panašių suktinukų? Kitas konkurso dalyvis pasiūlė prisiminti tame pačiame restorane keptą trijų sluoksnių pyragą.
Tiktų žuvys ir vėžiai?
Kiti konkurso dalyviai patiekalų receptus siejo su senesniais Kauno laikais, kai mieste buvo Hanzos pirklių sąjungos atstovybė, arba su tuo, kad Kaunas yra prie dviejų didžiausių Lietuvos upių – Nemuno ir Neries – ir kauniečiai nuo seno valgė žuvį.
Patiekalams gaminti buvo siūloma naudoti karšius, menkes, šamus, ne viename recepte naudoti vėžiai. Pasiūlyta išbandyti net balandėlius su vėžiais.
Kauno simboliniu patiekalu pretendavo tapti ir netradiciniai blynai. Vieni – iš bulvių, bet širdies formos, kiti – iš saldžių bulvių su šakočio trupiniais.
Buvo prisiminti ir Pažaislio vienuolyne gyvenę kamalduliai, kepę meduolius, kurie dabar galėtų būti gardinami ledais ir saldžiu padažu.
Ant keptuvės – ir stumbras
Vieną konkurso dalyvį įkvėpė net Kauno herbas, kuriame vaizduojamas stumbras, – virtuvės šefas pasiūlė gaminti jautienos patiekalą.
Dar vienam kulinarui patiekalo idėją pašnabždėjo pačių kauniečių charakteris. Daugeliui atrodo, kad iš pirmo žvilgsnio kauniečiai yra išdidūs, nelinkę bendrauti. Bet susipažinus artimiau pasirodo, kad tai nuoširdūs žmonės.
Todėl virtuvės šefas pasiūlė vištiena bei krienų šaknimis įdaryti druskos gabalą ir jį iškepti. Pralaužus kietą druskos sluoksnį būtų galina rasti įdomų, malonaus skonio įdarą.
Savivaldybė projektą ketina atnaujinti
Aušrinė Vaščėgaitė, Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus specialistė: „Vasarį pradėtam projektui „Kaunas gamina“ pateikta beveik dvi dešimtys receptų, už kuriuos kauniečiai buvo kviečiami balsuoti. Turėjo vykti baigiamasis renginys, per kurį komisija turėjo išrinkti nugalėtoją.
Tačiau dėl susiklosčiusios karantino situacijos, kad būtų išlaikyti visi saugumo reikalavimai, tiek renginys, tiek pats projektas buvo atidėtas.
Kai tik situacija šalyje visiškai stabilizuosis, projektas bus atnaujintas.“
Kaunaspatiekalai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.