Maisto ekspertė pasakoja apie sviestą: ne viskas, ką girdėjote, yra tiesa

2019 m. gruodžio 4 d. 08:03
Receptas
Sviestas yra vienas iš seniausiai vartojamų pieno produktų, o pirmieji duomenys apie jo gamybą ir vartojimą buvo rasti dar keli tūkstančiai metų prieš mūsų erą. Šiandien sviestas jau neatsiejamas nuo daugybės kepinių ir yra vienas pagrindinių įvairių patiekalų ingredientų.
Daugiau nuotraukų (3)
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek anksčiau, tiek dabar sviestas buvo valgomas tiesiog su duona, todėl primena, kaip galima jį patobulinti bei pasigaminti gurmanišką sviestą pusryčių ar net švenčių stalui.
Suteikia sotumo jausmą
V.Juodkazienės teigimu, kai labiausiai lietuvių nuo seno mėgstami pusryčių patiekalai – košė ir sumuštiniai – yra pagardinti sviestu, jie gali suteikti daugiau energijos dienos pradžiai bei papildyti organizmą lengvai įsisavinamais sveikais riebalais ir vitaminais.
„Sviestas suteikia maistui juslines savybes – skonį, kvapą, o dėl savo maistingumo – ir ilgesnį sotumo jausmą. Tiesa, pastaruoju metu, vyraujant sveikos mitybos tendencijoms, dažnas lietuvis į savo valgiaraštį sviesto stengiasi neįtraukti ir mano, jog šis produktas yra kenksmingas sveikatai“, – sako maisto ekspertė.
Anot V.Juodkazienės, tai nėra tiesa, kadangi natūralus sviestas ne tik naudingas sveikatai, bet ir yra nuostabaus skonio – pagardina daugelį patiekalų bei puikiai tinka gaminant įvairiausius patiekalus.
Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, renkantis šį produktą rekomenduojama atsižvelgti į riebumą, o geriausiai, anot jos, vertinamas 80 proc. riebumo sviestas.
„Sviestas vis tik yra riebalas, todėl jo mėgėjams dera nepamiršti saiko. Patarčiau naudoti gyvulinės kilmės sviestą, kuris yra pagamintas iš natūralaus, naminio pieno. Tokiame svieste yra sočiųjų riebalų, kurie naudingi žmogaus organizmui.
Be to, gyvulinės kilmės produktuose šie riebalai atsiranda savaime, jie nėra pridėtiniai, todėl juos vartoti yra naudinga. Perkant sviestą reikia atidžiai skaityti sudėtį ir pasirinkti labiausiai sau tinkantį variantą“, – sako A.Matulevičiūtė.
Nepralenkiamas – klasikinis sviestas
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė teigia, kad lietuvių pirkinių krepšelyje dažniausiai pastebimas klasikinis sviestas.
„Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rasti tiek tradicinio karvių pieno, tiek ožkų ir buivolių pieno sviesto. Pastarasis yra žinomas kaip tradicinis įvairių Italijos regionų produktas, kuris pasižymi intensyviu skoniu bei yra puikus produktas pusryčių ar priešpiečių stalui.
Nors stebime įdomesnių sviesto rūšių populiarumą bei didėjančią paklausą, lietuviai vis tiek dažniausiai renkasi tradicinį sviestą. Tiesa, augant sveikos mitybos paklausai, koreguojame ir savo asortimentą – į jį įtraukėme augalinių tepiųjų riebalų, ekologišką bei lydytą (ghi) sviestą – jie gali pakeisti klasikinį sviestą“, – atskleidžia I.Baltrušaitienė.
A.Matulevičiūtė antrina sakydama, jog kartais sviestą vertėtų pakeisti augalinių riebalų mišiniais, kurie neturi jokių priedų bei būna pagaminti iš augalinių aliejų, geriausia – rapsų.
„Hidrinti riebalai, kurie gaunami kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje, kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai, todėl reikėtų rinktis tokius produktus, kuriuose jų nebūtų. Taip pat sviestą galima pasigaminti namuose iš riebios pieno grietinėlės, kartu įdėti įvairių žolelių. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar žmogus toleruoja pieno produktus. Pavyzdžiui, ožkų ir avių pienas neturi laktozės, todėl iš šio pieno pagamintas sviestas bus tinkamas platesnei auditorijai“, – pasakoja A.Matulevičiūtė.
Pipirinis sviestas
Reikės:
• 400 g sviesto;
• 2 valg. šaukšt. pipirų;
• 2 arbat. šaukšt. maltų raudonųjų paprikų miltelių;
• 6 lašų „Tabasco“ padažo.
Kaip gaminti
Sviestą palikite kambario temperatūroje apie valandą laiko tam, kad jis suminkštėtų. Praėjus šiam laikui, pasiimkite dubenį ir jame mediniu šaukštu išsukite sviestą iki baltumo. Tuomet įmaišykite pipirų mišinį ir paprikos miltelius bei įlašinkite tabasko padažą. Viską gerai išsukite taip, kad priedai pasiskirstytų tolygiai. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite šaldytuvą.
Naminis migdolų sviestas
Reikės:
• 400–450 g migdolų;
• 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
• žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti
Migdolus šiek tiek apskrudinkite orkaitėje ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Trinkite apie 10 – 15 minučių, kas kelias minutes sustabdykite kombainą nugramdydami riešutų masę. Riešutus trinkite kartu su šaukšteliu kokosu aliejaus ir žiupsneliu druskos. Maždaug po 15 minučių migdolai turi išskirti savo aliejų ir masė taps skysta. Po to kai ji suskystėja, riešutus patrinkite dar kelias minutes – tuomet sviestas taps kreminės tekstūros. Gautą masę laikykite šaldytuve – geriausia migdolų sviestą suvartoti per mėnesį.
Sviestas su žolelėmis
Reikės:
• 400 g sviesto ;
• 150–200 g mėgstamų žalumynų (bazilikų, krapų, čiobrelių, petražolių ir pan.);
• 2 skiltelių česnako;
• žiupsnelio druskos ir pipirų.
Kaip gaminti
Žoleles susmulkinkite ir sumaišykite su kambario temperatūros sviestu. Tuomet berkite žiupsnelį druskos ir pipirų, smulkiai kapoto česnako ir viską gerai išmaišykite. Sviestą sukrėskite ant kepimo popieriaus, susukite suformuojant cilindrą, o popieriaus kraštelius suriškite. Sviestą padėkite į šaldytuvą, atšaldykite ir mėgaukitės.
Gurmaniškas sviestas su alyvuogėmis
Reikės:
• 200 g sviesto;
• 2 arbat. š. smulkiai kapotų petražolių;
• 10 vnt. žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
• žiupsnelio druskos ir pipirų.
Kaip gaminti
Į nedidelį dubenėlį suberkite visus sviestui pagaminti reikalingus ingredientus ir juos išsukite. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimą sviesto struktūrą, įdėkite ją į foliją ar maistinę plėvelę, suvyniokite ir dėkite šaldytuvą. Skanaus!
Kokosų sviestas
Reikės:
• 300 g kokosų drožlių;
• 2 valg. šaukšt. mėgstamo aliejaus.
Kaip gaminti
Kokosų drožles supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvę ir sumalkite. Kartkartėmis nuvalykite nuo sienelių kokosų drožlių masę ir maždaug po 15 minučių, kuomet masė pradės skystėti, pilkite aliejų. Viską sukite tol, kol masė taps tolygi. Tuomet sviestą supilkite į norimą indą ir laikykite kambario temperatūroje, jei norite kreminės konsistencijos arba šaldytuve, jeigu norite tvirtos konsistencijos.
sviestasLydytas sviestas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.