Ypač daug gerbėjų visame pasaulyje turi pailgos burnoje tirpstančios ispaniškos spurgos čiūros, dažniausiai mirkomos karštame šokolade.
Tačiau ši šalis turi ir kitų tiesiog nuodėmingo skonio desertų. Ko verti vien ispaniški ledai su Malagos razinomis, mirkytomis rome, kurie yra populiarūs visame pasaulyje!
Daug natūralaus cukraus turinčios Malagos razinos yra saulėje džiovintos Aleksandrijos vynuogės – vienos seniausių muskatinių vynuogių pasaulyje. Tai pats tipiškiausias Malagos produktas, o ledai su rome šiomis razinomis vadinami desertų klasika.
Britų dienraščiui „The Guardian“ priklausančio „Observer Food Monthly“ apžvalgininkai ledus su Malagos razinomis net įtraukė į geriausių Ispanijos receptų dvidešimtuką!
Beje, Sicilijoje egzistuoja sava tokių ledų versija, kur Malagos razinos mirkomos ne rome, bet vyne. Razinos mirkomos pernakt, tada sumaišomos su vaniliniais ledais, kuriems suteikia nepakartojamo unikalaus skonio.
Ledai su razinomis yra pamėgti ir Lietuvos smaližių. Tad nenuostabu, kad ir mūsų šalyje jau galima rasti desertų klasika laikomų ledų su romo skonio razinomis, kurie yra pagaminti lietuviško nenugriebto pieno.
Ispaniški desertai
Ispanai turi ir daugiau nuostabių desertų. Tai portalui lrytas.lt paliudijo ir jau 13 metų Ispanijoje gyvenanti už katalonų verslininko Xavier (56 m.) ištekėjusi žinoma lietuvių menininkė Danguolė Pečiukonytė-Juan Font (48 m.). Žavi moteris neabejoja: ispanai dievina saldumynus ir tiesiog neįsivaizduoja savo gyvenimo be desertų!
„Beveik kiekvienai fiestai jie turi paskyrę po skanėstą. Pavyzdžiui, lapkričio 1-ajai jie ruošia mažus desertukus – „panellets“, gaminamus būtent šiam periodui.
Spalį prasideda kaštonų sezonas. Juos vietiniai taip pat priskiria prie desertų ir verda su kaštonais saldžias kremines sriubas, kurių ir aš neatsisakau“, – šyptelėjo moteris.
Labai ispanų mėgstamas ir mažai turistams žinomas desertas yra „membrillo“.
„Tai iš cidonijų – išskirtinės rūšies labai didelių svarainių – verdamas džeminis sūris. Restoranuose jis dažnai pateikiamas su gabaliuku kito sūrio, vadinamo „queso de tetilla“, arba šviežia varške – „mató“, – paaiškino D.Pečiukonytė-Juan Font.
Anot pašnekovės, ispanai negali atsispirti ir čiūčio (isp. „xuxo“). Tai ilgos spurgos su geltonu plikytu kremu viduje.
„Kalorijų bomba, bet čia niekas dėl jų sau galvos nesuka“, – pastebėjo menininkė.
Pačios Danguolės favoritas – „Cabello de Ángel“ džemas, kurį ispanai verda iš tam tikros rūšies moliūgų ir deda kaip įdarą į daugelį bandelių bei tortų.
„Be šio deserto negali gyventi daugelis saldžiamėgėjų“, – tikino pašnekovė, pridūrusi, kad „Cabello de Ángel“ pavadinimas reiškia angelo plaukus, nes išvirtame džeme moliūgas atrodo tarytum auksaspalviai angelo plaukai.
Įdomu tai, kad minėtasis moliūgų džemas yra ir pagrindinis nacionalinio Maljorkos pyrago „Ensaimada de Mallorca“ ingredientas.
Aukštas pozicijas Ispanijoje užima ir ledai. Kaip minėta, pasaulis kraustosi iš proto dėl ledų su alkoholyje mirkytomis Malagos razinomis. Populiarūs ir kitokie ledai.
„Restoranuose jums pasiūlys „Bikini“ desertą – trijų skonių (vanilės, šokolado ir braškių) ir trijų spalvų ledų rutuliukus, paskanintus konservuotais persikais. Taip pat labai populiarūs „Contesa“ ledų desertai“, – pasakojo Danguolė.
Be ledų neapsiėjo ir neseniai praūžęs moters gimtadienis. Restoranas jai paruošė įspūdingą ledų tortą.
„Prašiau mažyčio, bet pas juos žodis mažai reiškia labai daug“, – juokėsi Danguolė.
Taigi, jeigu lankysitės saulėtoje Ispanijoje, būtinai paragaukite ispaniškų ledų, nepraeikite ir pro gardųjį svarainių sūrį ar čiūčio spurgas su dieviškai skaniu kremo įdaru. Šios šalies gyventojai turi pasiūlyti tiek nuostabių skanėstų, kad verta bent trumpam pamiršti visas dietas.