Naujiesiems delikatesų mėgėjams jau nepakanka tokių gardėsių, kaip juodieji ikrai ar juodieji trumai.
„Pastaruoju metu vis labiau populiarėjanti juodojo maisto mada žeria gana neįprastų produktų – net neįsivaizdavome, kad jie gali būti juodi“, – kalbėjo Kaune įkurtos skonių parduotuvės „Gurmena“ šeimininkė Lina Vyšniauskienė.
Juodojo maisto gamintojai gurmanus vilioja juodos spalvos ledais, vafliais, sausainiais, pyragėliais, mėsainiais, makaronais, pica, bandelėmis, sūriu, blynais, medumi, česnaku.
Kaip kai kurie produktai tampa visiškai juodi? Pasirodo, juos šia spalva nudažyti galima dviem būdais: sepijų rašalu ir juodąja maistine anglimi.
Yra dar ir trečiasis būdas – visiškai natūralus. Jis išgaunamas maisto produktams fermentuojantis.
L.Vyšniauskienė aiškino, jog juodą spalvą daugeliui produktų suteikia sepijų rašalas – maistiniai dažai, išgaunami iš sepijų rašalinių liaukų, kurias moliuskai naudoja gynybai nuo priešų. Juos naudoja makaronų, duonos gaminių, mėsainių, blynų gamintojai.
Tačiau šiuo atveju susiduriama su dviem problemomis: sepijų rašalas produktams suteikia išskirtinio skonio, todėl yra žmonių, kuriems jis nepatinka. Šiems moliuskams alergi žmonės taip pat negali valgyti sepijų rašalu nudažyto maisto.
„Kuomet produktai nudažomi juodąja anglimi, skirta maistui, jie visiškai nekeičia skonio ir neturi jokio šalutinio poveikio“, – kalbėjo L.Vyšniauskienė.
Šia medžiaga dažomi sausainiai ir kiti kepiniai, sūris, ledai.
Gurmanų itin mėgstamas česnakas juodu tampa fermentacijos būdu, kuomet jis specialiomis sąlygomis apie 90 dienų laikomas tamsoje. Šis ypatingą skonį įgavęs česnakas itin mėgstamas tų, kurie ruošia padažus, salotas, įvairias užtepėles, verda sriubas.
Juodasis medus gaminamas į paprastą produktą įdėjus juodojo česnako skiltelių.
Juodąjį maistą įprasta tiekti perregimo stiklo ar baltuose induose, tačiau netrūksta ir tokių, kurie juodos spalvos produktus patiekia raudonose, oranžinėse ar geltonose lėkštėse.
„Tie, kurie savęs nelaiko drąsiais ir nėra linkę eksperimentuoti, juodojo maisto ragauja labai atsargiai. Jis neatrodo patrauklus vaikams.
Tačiau naujų skonių ieškotojai domisi, ką naujo siūlo gamintojai. Net sako, jog patys mėgina gaminti juoduosius valgius ir net gėrimus. Dažniausiai tam naudojama juodoji maistinė anglis", - tvirtino kaunietė.
Neįprastus juodos spalvos saldumynus – juoduosius sausainius, kurie savo išvaizda primena anglies gabalėlius, sukūrė ir pati L.Vyšniauskienė. Juos iškepė žinoma kulinarė Liucina Rimgailė.
Šie angliukai – kalėdinio projekto „Tikėjotės daugiau?“, kuriuo verslininkai kviečiami dovanoti ne daiktus, o emocijas, pagrindinis akcentas.