AŠTUONKOJIS SU DARŽOVĖMIS
Reikės: * aštuonkojo * juodųjų pipirų * laurų lapų
Daržovėms: * 4 vidutinio dydžio morkų * saujos voveraičių * alyvuogių aliejaus * mėgstamų prieskoninių žolelių * druskos, pipirų
Pastarnokų piurė: * 2 vidutinio dydžio pastarnokų * Pieno * Arbatinio šaukštelio sviesto * druskos
Spanguolėms: * geros saujos spanguolių * 100 g cukraus * 100 ml vandens
1. Pirmiausia aštuonkojį išvirkite. Įdėkite jį į vandenį, užvirkite, tada vandenį nupilkite, vėl pripilkite šalto vandens ir virkite apie valandą įdėję juodųjų pipirų ir laurų lapų. Svarbiausia – neberkite druskos, nes aštuonkojis pats iš savęs yra sūrokas.
2. Išvirusį aštuonkojį pamarinuokite su alyvuogių aliejumi ir kepkite keraminėje kepsninėje „Big Green Egg“ ant grotelių apie 4 minutes (200 laipsnių arba kiek aukštesnėje temperatūroje).
3. Žalias morkas šiek tiek paskrudinkite grilyje ant grotelių. Tada dar šiltas pamarinuokite su alyvuogių aliejumi, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais (morkos gerai prisigers visų prieskonių) ir vėl pakepkite grilyje, kol suminkštės.
4. Voveraites pamarinuokite su alyvuogių aliejumi, druska ir pakepkite grilyje ant grotelių.
5. Paruoškite pastarnokų piurė. Pastarnokus nulupkite ir išvirkite piene, kol suminkštės. Nukoškite pieną, pastarnokus sudėkite į trintuvą ir trindami po truputį pilkite pieną iki norimo tirštumo piurė. Pagardinkite šaukšteliu sviesto, druska.
6. Paruoškite spanguoles. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, atvėsinkite jį ir sudėkite šviežias spanguoles. Palikite jas 4–5 valandoms.
7. Į lėkštę įdėkite aštuonkojo, morkų, voveraičių, šalia – pastarnokų piurė, papuoškite ir pagardinkite spanguolėmis.
4 asmenims
KEPTAS HALUMIS
Reikės: * 200 g halumio (avių ar ožkų pieno sūrio) * mėgstamų džiovintų uogų * konservuotų riešutų
1. Halumį pakepkite keraminėje kepsninėje ant grotelių apie 4–5 minutes (180 laipsnių temperatūroje).
2. Sūrį supjaustykite, pagardinkite mėgstamomis džiovintomis uogomis ir keliais konservuotais riešutais.
3. Valgykite karštą.
4 asmenims
JAUTIENA GRILYJE
Reikės: * 400 g jautienos nugarinės * alyvuogių aliejaus * čiobrelių * rozmarinų
Pagardams: * saujos jūros druskos * saujos pipirų * 2–3 valgomųjų šaukštų sojų padažo * saujos pakepintų traiškytų lazdynų riešutų
1. Jautieną prieš kepdami pamarinuokite su alyvuogių aliejumi, čiobreliais, rozmarinais.
Dėkite kepti į keraminę kepsninę „Big Green Egg“ ant grotelių (200 laipsnių temperatūroje) ir nuolat tepkite aliejumi, kuriame marinavote mėsą. Kepkite apie 12 minučių arba iki norimo iškepimo lygio. Iškepę palikite apie 5 minutes, tada supjaustykite.
2. Greta mėsos gabalėlių patiekite pagardus – druską, pipirus, sojų padažą, lazdynų riešutus. Ragaukite su kiekvienu pagardu atskirai ar keliais kartu. Galiausiai paragaukite su visais pagardais.
Patarimas. Šis patiekalas skirtas dalintis: keptą mėsą draugų kompanija gali ragauti su vis skirtingais pagardais, juos maišyti ir derinti, galiausiai paragauti su visais ir po to aptarti, kaip kam labiausiai patiko.
4 asmenims