„Be grybų įdaro nebus skanūs nei koldūnai, nei mielinės bandelės“, – įsitikinęs kraujagyslių chirurgas.
Grybų virtinių, kuriuos mėgsta ruošti Gintaras, receptas – jo šeimos turtas. Šį receptą G.Apanavičius perėmė iš savo senelės, gyvenusios netoli Panevėžio.
Pagardas – iš spirgų arba svogūnų
Medikas įsitikino, kad virtiniams labiausiai tinka įdaras iš džiovintų grybų.
Raudonviršius, baravykus, šilbaravykius ir net kazlėkus gydytojas tik džiovina.
Šiuos grybus vilnietis vadina kilmingaisiais, bet džiovintų voveraičių vertė – daug menkesnė, nes taip ruošiant jos daug ką praranda.
Kai virtiniai išverda, ruošiamas padažas iš spirgučių ir keptų svogūnų.
Vengiantiems riebaus maisto žmonėms gydytojas G.Apanavičius patarė gardinti grybų virtinius ne spirgais, o aliejuje keptais svogūnais. Šį patiekalą galima valgyti ir per Kūčių vakarienę.
Gydytojas nepatarė pilti į padažą grietinės, nes pats jos nededa. Jam toks padažas būtų pernelyg riebus.
Per pusantrų metų – minus 12 kg
Vengti riebių ir sočių padažų medikas nutarė tada, kai susirūpino antsvoriu. Per pusantrų metų jam pavyko atsikratyti 12 kilogramų.
G.Apanavičius nesilaiko jokios dietos – valgo viską, tik perpus mažiau nei anksčiau.
„Tai – švelnus lieknėjimas, kuris padeda išvengti įtampos ir kaltės jausmo.
Tais laikais, kai valgydavau daug ir buvau ištampęs skrandį, jausdavausi amžinai alkanas.
Sumažinęs maisto porcijas pasijutau sotus“, – prisipažino G.Apanavičius.
Grybų virtiniai pagal chirurgo receptą
Reikės:
džiovintų grybų (kelių saujų),
svogūnų galvų,
miltų,
druskos,
šviežiai sutrintų pipirų,
krapų,
spirgučių,
2 kiaušinių.
Džiovintus grybus užpilkite verdančiu vandeniu (grybų kiekis priklauso nuo valgytojų skaičiaus) ir virkite apie 15–20 minučių. Supjaustykite svogūnų galvas.
Išvirtus grybus atvėsinkite ir nusausinkite servetėle ar rankšluoščiu, kad būtų patogu pjaustyti.
Kepkite grybus nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje (dar skaniau – lydytame svieste), įberkite druskos, pipirų. Kepkite grybus ant mažos ugnies, kol išgaruos nereikalingas vanduo. Tada suberkite supjaustytus svogūnus. Tai bus virtinių įdaras.
Kol įdaras atvės, paruoškite tešlą. Į miltus įmuškite kiaušinius, įpilkite truputį šalto vandens. Gerai išminkykite. Kad tešla subręstų, įdėkite ją į šaldytuvą 15–20 minučių. Tada iškočiokite tešlą – jos lakštas neturi būti plonesnis nei 2 milimetrų, ir darykite virtinius.
Virtinius sudėkite į verdantį vandenį. Kai jie iškils į paviršių, dar šiek tiek pavirkite. Virkite trumpai – kol suminkštės tešla, nes įdaras prieš tai jau buvo apkeptas.
Jei virtuvėje turite pagalbininką, paprašykite supjaustyti rūkytų lašinių ir paruošti padažą. Pirma į keptuvę įdėkite lašinių, kai jie ims skaidrėti, suberkite supjaustytus svogūnus.
Virtiniai nebūna kieti, todėl ir spirgai turi būti nesuskrudinti. Virtinius pagardinkite padažu ir smulkintais krapais.