Eksperimentas vyko „Čiop čiop“ kulinarijos studijoje. Ne veltui tokiam reikalui buvo pasirinkta tokia vieta. Čia demokratiška, kūrybiška ir labai linksma atmosfera.
Tiesą pasakius, visai netradicinė šampanui. Tačiau taip gali sugalvoti tik visiški snobai.
Šampanas turi daug veidų, daugybę nuotaikų ir galimybių nustebinti.
Tarp vakarienės svečių buvęs „Taittinger“ šampano namų atstovas Clovis Taittinger ypač džiaugėsi demokratiška aplinka, nes nereikėjo ryšėti kaklaraščio.
„Jūs tikrai mokate paprastai ir draugiškai bendrauti ir tuo pačiu su didžiule pagarba pateikti šampaną“,- atsisveikindamas tarė C.Taittinger.
Vakarienės idėja buvo tokia: keturi virtuvės šefai iš skirtingų restoranų ruošia po vieną patiekalą, kuris taikosi į užkandžio, bet ne pagrindinio patiekalo, kategoriją.
„49 mln…“ organizatoriai visiems parodos dalyviams (jų buvo 14) paskelbė apie galimybę dalyvauti eksperimente: tereikėjo atrinkti šampaną ir tikėtis arba sėkmės, arba lengvo nusivylimo. Atrinktos 8 šampano rūšys. Prie vieno patiekalo po dvi skirtingo charakterio šampano rūšis, kad svečiai lengvai suvoktų jų skirtumus.
Per porą mėnesių buvo parengtas šis valgiaraštis.
Šampanas pasitinkant - “Guy Charlemagne Brut Nature“
Deriniai:
1. „Franck Bonville Extra Brut“ ir krevetė tempuroje, soja (restoranas „Rise“).
2. „Veuve Clicquot Ponsardin Yellow Label“ ir krevetė tempuroje, soja (restoranas „Rise“).
3. „Pommery Brut Royal“ (magnum) ir skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažu ir žolelių bei česnako kremu (Gastronommijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius).
4. „G.H. MUMM Le Rose“ ir skumbrė su uogomis, baravykų sultinio padažu, duonos raugo padažu ir žolelių bei česnako kremu (Gastronomijos ir vadybos instituto „Gasma“ studentas Tadas Eidukevičius).
5. „Piper-Heidsieck Cuvée Brut“ ir bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas (virtuvės šefas Dalius Aleksiejevas „Čiop Čiop“, „Trinity“).
6. „Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut“ ir bulvės, kiaušinis, antienos taukai, lašišos ikrai, sabayon padažas
(virtuvės šefas Dalius Aleksiejevas „Čiop Čiop“, „Trinity“).
7. „Laurent-Perrier Millesime Brut 2006“ ir foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai (virtuvės šefas Ovidijus Orenta).
8. „Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec“ ir foie gras, juodasis šokoladas,karamelizuoti svogūnai (virtuvės šefas Ovidijus Orenta).
Beveik 60 vakarienės svečių rinko TOP3 derinius.
Pirmoji vieta atiteko skumbrės užkandžiui ir „Pommery Brut Royal“ deriniui.
Antroji – Bulvės ir kiaušinio patiekalui, kuris derėjo su „Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut“, o trečioji – foie gras ir „Vazart-Coquart Special Foie Gras Blanc de Blancs Grand Cru Sec“ deriniui.
Pastarasis šampanas buvo saldžiausias vakarienės šampanas. Jame yra 30 gramų cukraus litre, pagaminama tik 1000 butelių per metus.