Svarbus yra ne tik gebėjimas sulieti skirtingus skonius į darnią visumą, kad nebūtų per švelnu, per prėska, per rūgštu, per saldu, per sūru ar per kartu.
Geras virtuvės šefas taip pat privalo sugalvoti, kaip išradingai patiekti bei įdomiai pristatyti savo kūrinius. Norint to išmokti, būtina patirtis. O geriausia ją kaupti čempionatuose.
Todėl šeštadienį, vasario 27 dieną, prekybos ir pramogų centre „Ozas“, bus suorganizuotas jau penktasis Lietuvos jaunųjų virėjų čempionatas, kuriame dėl geriausiojo titulo varžysis aštuoni kandidatai iš Vilniaus, Kauno ir Palangos.
Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) organizuojamų rinkimų finalui jie ruošėsi nuo praėjusių metų spalio, o likus dienai iki čempionato, savo jėgas jie išbandė specialiai žurnalistams pagamindami ir patiekdami vieno kąsnio užkandžius su lašiša.
Daugiau virėjų vyrų
Ne vienu Lietuvos ir tarptautiniu apdovanojimu įvertinta čempionato iniciatorė ir viena iš LRVVKA steigėjų A.Gečienė šefė pastebėjo, kad per penkerius metus ženkliai išaugo darbu profesionalioje virtuvėje besidominčių vaikinų skaičius.
Žymiai daugiau vaikinų nei merginų mokosi šio amato. Taip pat jie dažniau ryžtasi parodyti savo sugebėjimus konkursuose.
Tai matyti ir iš šio Lietuvos jaunųjų virėjų čempionato, kuriame šiemet varžysis net šeši vaikinai ir tik dvi merginos. Visi, kovojantys dėl geriausiojo jaunojo virėjo titulo, turi būti ne vyresni nei 26 metų ir dirbti virėjais, arba studijuoti šią specialybę.
Šiemet dėl geriausio jaunojo vyrėjo titulo varžysis Eglė Aleksiūnaitė, atstovaujanti Jonavos rajono restoranui „Senas bebras“, Bernardas Anužis iš Palangos restorano „Onorė“, Kauno kolegijos studentė Laura Ciparytė, Vilniaus restorane „Sweet Root“ dirbantis Ignas Damanskas, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre studijuojantis Erikas Janerikas, Tadas Jungaitis iš Kauno restorano „TakeWay“, Egidijus Pupelis iš Vilniaus gastrobaro „Distilerija“ ir restorano „U“ bei Vilniaus restorano „Time“ virėjas Ignas Višinskas.
Vertins patyrę meistrai
Čempionate atrinkti finalininkai čempionatui ruoš po du savo sukurtus patiekalus – karštąjį, kuriame privalomos sudedamosios dalys turės būti brandinta jautienos nugarinė ir ropė, bei desertą su apelsinų tyre, juoduoju šokoladu ir ruduoju cukrumi.
Šiuos patiekalus ragaus, jų skonines savybes, išvaizdą ir darnumą vertins profesionalūs virtuvės meistrai: virtuvės šefės A.Gečienė ir Janina Galubavičienė, konditerijos meistrė Rūta Šiušienė bei nepriklausomos Lietuvos restoranų pradininkas Arūnas Oželis.
Techniniu teisėju bus virtuvės vadovas Stanislavas Kizenevičius.
Daugėja norinčių varžytis
A. Gečienė džiaugėsi, kad visame pasaulyje populiarūs Jaunųjų virėjų čempionatai tampa gražia tradicija Lietuvoje. Šiemet čempionatas organizuojamas jau penktą kartą.
„Per penkerius metus žymiai išaugo pasiryžusių išbandyti jėgas skaičius. Jei pirmaisiais metais vos suradome norinčių dalyvauti, šiemet į finalą pateko tik pusė visų kandidatų“, – per renginio pristatymą restorane „Charlie Pizza“ pasakojo virtuvės šefė A.Gečienė.
Tačiau pati ne viename tarptautiniame čempionate dalyvavusi, gastronomijos primadona tituluojama moteris apgailestavo, kad lietuviai virėjai vis dar vangiai naudojasi jiems suteikiamomis galimybėmis stiprinti savo profesinius įgūdžius ir didinti žinių bagažą.
„Čempionatas – tai visų pirma labai vertinga pamoka ir proga tobulėti. O lietuviai bijo būti neįvertinti, suklysti. Bet tik turintis ryžto, užsidegimo, noro sužinoti kažką naujo ir nenuleisti rankų, kai nepasiseka, profesionalioje virtuvėje dirbantis jaunuolis gali kažko pasiekti“, – patirtimi dalijosi A.Gečienė.
Bus ir daugiau renginių
Čempionato finalas prasidės 10 val. ir truks iki 19 val., kai bus paskelbtas 2016 m. geriausias Lietuvos jaunasis virėjas ir kitų prizinių vietų laimėtojai.
Tą pačią dieną PPC „Ozas“ nacionalinės rungties „namų darbų“ parodomąjį stalą pristatys Lietuvos virėjų nacionalinė komanda, kuri ruošiasi dalyvauti Erfurte, Vokietijoje, organizuojamoje pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics“.
O trečiame prekybos ir pramogų centro aukšte vyks konditerių pasirodymas „Konditeriai, įkvėpti mados!“.