Vakarienė prieš kamerą – būdas užsidirbti

Valgydami prieš kamerą korėjiečiai stengiasi kuo garsiau šliurpti.<br>„Youtube“ stopkadras.
Valgydami prieš kamerą korėjiečiai stengiasi kuo garsiau šliurpti.<br>„Youtube“ stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:21 PM

Kaip jaustumėtės vakarieniaudami prieš kamerą, o jus internete stebėtų tūkstančiai žmonių? Jeigu jiems patiks, kaip jūs valgote, jie jums sumokės net kelis šimtus eurų už vakarą. Nebloga alga už tai, ką ir taip darytumėte, ar ne?

Nors ir skamba keistai, toks būdas užsidirbti gana populiarus Pietų Korėjoje.

Gauna po kelis šimtus eurų

Šis valgymo ir filmavimosi fenomenas Pietų Korėjoje vadinamas „mukbang„. Pavadinimą sudaro dviejų korėjietiškų žodžių junginys: „muk-ja“ reiškia „valgyti“, o „bang-song„ – „transliuoti“.

„BBC News Magazine“ žurnalistas Stephenas Evansas tokią vakarienės transliaciją stebėjo viename Seulo bute, kuriame gyvena Lee Chang-hyun. Maždaug vidurnaktį vyras su keliais draugais prisijungia prie interneto ir, prisikrovęs korėjietiškų patiekalų, atlieka valgymo spektaklį.

Tinkamiausias apibūdinimas tam, ką matė žurnalistas, būtų vaidinimas. Jaunasis korėjietis ekstravagantiškai judėdamas prieš kamerą demonstravo tai, ką valgys. Jis valgė garsiai – tai jo pasirodymo dalis. Vaikinas nusipirko kokybišką mikrofoną, kad žiūrovai galėtų išgirsti kiekvieną jo sučepsėjimą ar garsą, kai nuryjamas maistas.

Lee Chang-hyun teigimu, kiekvieną kartą jį valgantį stebi apie 10 000 žiūrovų. Jie jam internetu siuntinėja komentarus, o vaikinas atsako bendraudamas žodžiais arba garsiai ir vaizdžiai valgydamas maistą.

Jeigu žiūrovams šis valgymo spektaklis patinka, jie siunčia vadinamuosius „žvaigždžių balionus“. Kiekvienas jų įvertintas tam tikra suma. Ji pervedama internetinės televizijos, transliuojančios valgymo šou, kanalui. Vaikinas slepia savo pajamas, bet iš gautų „žvaigždžių balionų“ kiekio galima spręsti, kad už dviejų valandų pasirodymą Lee turėtų uždirbti kelis šimtus eurų.

Nuo vaizdo nestorėjama

Kam gali būti įdomu savo kompiuterio ekrane stebėti kitus valgančius žmones? Gal tai savotiška vujarizmo ar maisto pornografijos forma?

Lee Chang-hyun nuomone, žiūrovai esą jame mato save, ir tai jiems suteikia malonumą.

„Korėjoje gana svarbu išlaikyti gražias kūno formas. Ypač tai svarbu moterims. Tačiau yra patiekalų, kurie gana kaloringi. Todėl žiūrėdami, kaip aš tuos patiekalus valgau, kiti gali nors iš dalies pasitenkinti,“- paaiškino vaikinas.

Tačiau BBC žurnalisto toks paaiškinimas, panašu, kad nelabai įtikino. „Valgymo prasmė yra valgymas, todėl paaiškinimas: „valgau, kad tau nereikėtų“ skamba nelabai įtikinamai“, – rašė S.Evansas.

Jo manymu, tai labiau siekis turėti draugiją, nors žiūrovus nuo valgančio jų kompaniono skiria ekranas. Iš šalies viskas atrodo tarsi vakarienė su draugais, kurie yra skirtinguose kambariuose.

„Jiems patinka žiūrėti, kaip valgau, bet mes daug bendraujame. Kalbamės apie viską. Aš jiems net patariu, kaip spręsti iškilusias problemas. Taigi, tai – tikri santykiai“, – įsitikinęs Lee Chang-hyun.

Ne vien šlamščia maistą

Valgydamas Lee Chang-hyun uždirba pinigų, nes gerai vaidina. Jis be perstojo ką nors komentuoja ir svaidosi lengvabūdiškomis pastabomis. Kartais jis gali atsikelti ir pradėti šokti pagal tuo metu ausinėse skambančią muziką. Jis net dainuoja vakarieniaudamas.

Tad į jo sąskaitą nepaliaujamai plaukia pinigai. Tačiau vaikinas tikina, kad ne pinigai yra jo paskata valgyti prieš kamerą.

„Aš išties mėgstu bendrauti su žiūrovais. Man su jais linksma, todėl man neatrodo, kad dirbu“, – paaiškino Lee Chang-hyun.

Rytoj darysime tą patį?

Tuo tarpu žmonėms, labiau vertinantiems bendravimą gyvai, toks bendravimas per nuotolį internetu gali sukelti depresiją.

Pietų Korėja – puikiai technologiškai išsivysčiusi šalis, atrodo, kad čia visi visą laiką prisijungę prie interneto. Ar tai reiškia, kad jeigu šiandien korėjiečiai rengia internetinius valgymo vakarėlius, mes tai darysime rytoj?

Pažiūrėkite prisegtą vaizdo medžiagą ir įvertinkite, kaip savo patiekalus šliurpia jauna korėjietė.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.