„Klausimų dėl lietuviams neįprastų prancūziškų patiekalų pateikimo ir
skonio sulaukiame nuo pirmų restorano atidarymo dienų.
Tiesa, anksčiau jų būdavo gerokai daugiau. Dabar žmonės drąsesni.
Galbūt todėl, kad pas mus ateina ne pirmą kartą, o galbūt įtakos turi
ir tai, kad lietuviai daug keliauja, stengiasi išmėginti įvairių šalių
virtuvę“, – svarstė restorano rinkodaros vadovė Eglė Mažeikienė.
Ji tikino, jog žmonės, kurie pirmą kartą ateina ir ryžtasi paragauti sraigių, nustemba,
kad jų skonis primena grybų, o varlių šlaunelės panašus į vištieną ar kitą paukštieną.
Daugelio nuolatinių restorano lankytojų ir kitų drąsesnių kauniečių jau
nestebina Prancūzijoje pamėgtos svogūnų sriubos,
jaučio uodegų, jautienos tartaro, ančių kepenėlių, pomidorų padaže ruoštų midijų
skonis.
Užsieniečiai dažniau renkasi ilgai brandintos jautienos didkepsnius,
marinuotas ėriuko blauzdeles, griliuje keptus kalmarus, tuną.
Restorano darbuotoja pastebėjo, jog pirmą kartą į restoraną atėję
lietuviai šiek tiek nusivilia dėl čia pateikiamų gurmaniškų valgių
porcijų dydžio.
Tačiau tikėtis, kad lėkštės bus perpildytos, nereikėtų – prancūziškos
porcijos mažesnės, nei lietuviškos.
„Užsisakius vieną patiekalą neverta tikėtis, kad pasisotinsi. Juk čia
ne cepelinai ar bulvių plokštainis. Tradiciškai prancūziška vakarienė
susideda iš trijų ar keturių patiekalų. Prie jos prancūzai mėgaujasi
vynu ir sūriu.
Nereikėtų pamiršti dar ir to, kad pietauti restorane Prancūzijoje
įprasta maždaug dvi valandas, o vakarieniauti – ne mažiau tris“, –
tvirtino E.Mažeikienė.
Pietūs, o ypač vakarienė, be deserto Prancūzijoje neįsivaizduojama.
Restorane svečiai taip pat gali pasimėgauti desertais, kuriuos mėgsta Paryžiaus ir kitų
Prancūzijos vietovių gyventojai: Creme brulee, prancūziškais ledais,
šokoladiniu ar bananų sufle, gaiviuoju žaliųjų
citrinų šerbetu, migdoliniu desertu su braškių putėsiais.
Prancūzų virtuvės tikrieji gurmanai neįsivaizduoja be austrių. Tai –
vienas iš labiausiai išskirtinį prancūzų skonį pabrėžiančių valgių.
„Restorano lankytojams suteikti galimybę mėgautis austrėmis kasdien
negalime, nes jos ant stalo turi būti patiekiamos šviežios. Tačiau
Valentino dieną kauniečiai meilės afrodiziakų paragauti tikrai galės“,
– patikino E.Mažeikienė.
Apie prancūzų virtuvę
Ši virtuvė, žavinti nuostabaus skonio patiekalais, Vakarų pasaulyje
pripažinta bene geriausia.
Prancūzų virtuvė – labai gausi. Prancūzų virtuvėje yra tiek patiekalų,
kad jų visų išragauti neįmanoma per visą gyvenimą.
Prancūzijoje per dieną vidutiniškai išleidžiamos dvi kulinarinės knygos.
Prancūzai yra estetai. Valgymas jiems yra ir ritualas, ir gyvenimo
būdas. Estetiką prancūzai mėgsta restorane, ant stalo, lėkštėje.
Lėkštė su maistu neturi būti perkrauta, todėl prancūziškos porcijos
nėra labai didelės.
Vakarienės metu įprasta patiekti ne mažiau nei tris patiekalus ir
desertą.
Viena populiariausių sriubų Prancūzijoje – svogūnų. Tačiau ji ruošiama
pagal daugybę įvairių receptų, todėl jos skonis daugelyje vietų
skirtingas.
Prancūzai maistui gardinti naudoja daugybę žolelių, kurios patiekalams
suteikia įstabaus aromato ir skonio.