Vilnietė aktorė pripažįsta, kad kiekvienas suaugęs žmogus širdyje šiek tiek yra vaikas – saldainiai ar ledai jį pradžiugina ne mažiau negu mažametį.
Ledams neatsispiria ne tik Pranciškus, bet ir jo mama. O jeigu šaltas desertas paruoštas namuose, jis dar gardesnis.
„Naminiai ledai man – namų jaukumo simbolis, dovanojantis vaiko šypseną“, – patikino ne vieną šio skanėsto receptą išmėginusi V.Būtytė. Pranciškui ledai – pats mėgstamiausias skanumynas.
Aktorei tapo įprasta, kad kartu su vasara namuose prasideda ir naminių ledų ruošimo ir valgymo sezonas. Jis trunka kone ištisus metus, bet su tam tikromis pertraukomis – kai už lango siaučia pūga, ledų, aišku, nesinori.
„Tačiau kartais, kai už lango šalta, o namie šilta, mažas indelis skanių naminių ledų suteikia dar daugiau jaukumo namuose“, – įsitikinusi aktorė, sūnui leidžianti palaižyti ledų ir atvėsus orams.
V.Būtytė dažnai vis kitaip ruošia ledus – juos papildo įvairiais vaisiais, uogomis, šokoladu. Sūnui arba svečiams ji dažnai neišduoda, kokio skonio ledais bus vaišinami, nes jai svarbu paruošti, kaip pati sako, skanią masę ir įdėti į šaldiklį. O kai reikia juos valgyti, tegul valgytojai ir atspėja, kuo jie pagardinti.
Praėjusią vasarą aktorė buvo pamėgusi ruošti grietinėlės ledus su juodojo šokolado drožlėmis, šį sezoną sūnui ir bičiuliams dažniau patiekia vaisių šerbetą.
„Paruošti šerbetą labai paprasta: reikia gerai sutrinti mėgstamus vaisius – tam labiau tinka išraiškingo skonio vaisiai ar uogos, pavyzdžiui, apelsinai, bananai ir citrinos, juodieji serbentai, pridėti norimą kiekį cukraus ar medaus ir užšaldyti. O kitą dieną jau mėgautis gaiviu ir natūraliu desertu“, – papasakojo teatro ir kino aktorė.
V.Būtytė šią vasarą šerbetą ruošė iš aviečių, braškių, vyšnių. Kitas gardus derinys – mangų, bananų, kivių šerbetas.
„Derinkite trintus vaisius ir uogas pagal savo skonį, taip pat naudokite ir sultis – įpilkite obuolių, apelsinų ar citrinų sulčių, šiek tiek pasaldinkite, atšaldykite ir ragaukite“, – patarė aktorė.
O kad Pranciškui ledai būtų dar gardesni, V.Būtytė desertą šaldo žaisminguose įvairių formų indeliuose. Tuomet vaikui patiekti ledai atrodo kaip dar didesnis stebuklas.
„Lengva mažuosius pradžiuginti greitai paruošiamais ledais iš sveikų produktų – jie vasarą iš tiesų atgaivina ir suteikia daug malonumo. Visas mamas raginu pradžiuginti mažylius naminiais, o ne pirktais ledais, kuriuose yra nemažai nereikalingų priedų, o skonis – nepalyginamas“, – tvirtino aktorė.
Aktorės V.Būtytės naminių grietinėlės ledų receptas
Vienam litrui ledų paruošti reikės:
750 g riebios grietinėlės
indelio kondensuoto pieno
žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
1 šaukštelio vanilinio cukraus ar žiupsnelio tarkuotos vanilės ankšties
gabalėlio mėgstamo šokolado arba saujelės mėgstamų smulkintų riešutų.
Grietinėlę ir kondensuotą pieną supilkite į dubenį, kuriame patogu būtų plakti plaktuvu. Plakite gerą pusvalandį, kol masė taps tiršta.
Į išplaktą masę įberkite muskato riešuto arba vanilės ir juodojo šokolado drožlių.
Išmaišykite, kad pagardai pasiskirstytų tolygiai. Ledus parai įdėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų. Tik po to galite mėgautis desertu.