„Pirmiausia pirkdami mėsą įsitikinkite, ar ji šviežia. O mėsos marinatui naudokite natūralius konservantus: aliejų, citrinų sultis, druską, cukrų, medų“, – patarė Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Halina Bovševič. Siūlome keletą receptų, kurie spausdinami „Lietuvos ryto" žurnale „Gyvenimo būdas".
Kiaulienos sprandinės kepsneliai alaus ir medaus marinate
Reikės:
1 kg kiaulienos sprandinės
druskos
Marinatui:
0,5 l tamsiojo alaus
3 šaukštų medaus
3 šaukštų aliejaus
čiobrelių
rozmarinų
bazilikų
Sprandinę supjaustykite kepsneliais (po 150 g). Paruoškite marinatą: sumaišykite alų, medų, aliejų ir žoleles. Juo gerai įtrinti kepsnelius ir palikite 3 valandoms. Jei marinuosite iš vakaro, būtinai laikykite šaldytuve. Likusio marinato neišpilkite, jo prireiks vėliau.
Kepdami marinuotus kepsnelius dažnai vartykite, nes medus gali degti. Prieš baigdami kepti mėsą dar kartą aptepkite marinatu – ji bus sultingesnė. Pakepę kelias minutes pabarstykite druska, susukite į foliją ir leiskite kepsniams subręsti: mėsa bus sultingesnė, susilies visi skoniai.
Jei norite kepti žarijose, galima mėsos nepjaustyti. Paruoštą gabalą įvyniokite į foliją ir kepkite šalia žarijų. Nepamirškite pavartyti.
Daržovės su balzaminiu actu
Reikės:
cukinijų
baklažanų
pievagrybių
česnakų
svogūnų
vynuoginių pomidorų
Marinatui:
balzaminio acto
džiovintų bazilikų
cukraus
alyvuogių aliejaus
Paruoškite marinatą, į jį sudėkite riekelėmis pjaustytas cukinijas, baklažanus ir svogūnus, nepjaustytus česnaką, vynuoginius pomidorus ir pievagrybius. Jei kepsite folijoje, galite pridėti alyvuogių.
Galite marinuoti iš vakaro, tik tuomet daržoves būtinai laikykite šaldytuve. Tačiau pakanka marinate palaikyti 3–6 valandas.
Tuomet vyniokite daržoves į foliją arba verkite ant iešmelių. Kepkite 10–15 minučių.