Kaunietės patiekalų receptai mena tarpukario laikus (trys receptai)

2012 m. gruodžio 22 d. 13:39
Iveta Skliutaitė
Prieš Kalėdas kaunietės Genutės Malinauskaitės (71 m.) namai pakvimpa taip, kaip dažna virtuvė kvepėjo tarpukariu – moteris iki šiol puoselėja iš savo globėjos tautodailininkės, kailinių žaislų kūrėjos, keramikės ir vaikiškų knygų autorės Stasės Samulevičienės perimtas švenčių tradicijas ir valgių receptus.
Daugiau nuotraukų (1)
Daugybę metų su S. Samulevičiene gyvenusi G. Malinauskaitė ne tik kartu su menininke siuvo kailinius žaislus, gamino keraminius suvenyrus, bet ir iš jos mokėsi tvarkyti ūkį, ruošti valgį.
„Šalia jos jaučiausi lyg dukra, kuri gyvenimo, ūkiškumo ir kūrybos paslapčių mokėsi S. Samulevičienės universitete”, – sakė G. Malinauskaitė.
Tautodailininkės namuose ji atsidūrė būdama vos 17 metų ir gyveno iki pat S. Samulevičienės mirties 1988-aisiais.
Anksti tėvų netekusią G. Malinauskaitę menininkė norėjo įsidukrinti, tačiau iš pradžių tai padaryti buvo nelengva dėl teisinių subtilybių, o vėliau – dėl suprastėjusios sveikatos.
S. Samulevičienė buvo puiki šeimininkė, daugelį valgių receptų atsinešusi iš savo tėvų namų.
Juos perėmusi G. Malinauskaitė stengiasi, kad ant jos Kūčių stalo visada būtų namuose keptų kūčiukų, aguonų pieno, spanguolių kisieliaus, kmynų giros su medumi, iš džiovintų vaisių ir uogų virto kompoto, virtinukų su džiovintais baravykais, pyragėlių su kopūstais, burokėlių mišrainės su silke, medaus su koriu, keptų obuolių.
„Nė vieno Kūčių stalo neprisimenu be karpio drebučiuose. S. Samulevičienė tikino, jog tai vienas būtiniausių valgių. Anksčiau jį ruošdavome kartu, dabar gaminu viena”, – pasakojo G. Malinauskaitė.
Tautodailininkė Kūčioms ruošdavo ir pačios rinktų jaunų marinuotų kazlėkų bei virtų pupelių mišrainę.
Per Kūčias S. Samulevičienės namuose būdavo tik artimiausi žmonės, bet per Kalėdas svečių nestigdavo.
„O, mielieji, prašome užeiti”, – taip kiekvieną pasibeldusį į duris kviesdavusi tautodailininkė.
Kalėdų proga S. Samulevičienė su globotine dažniausiai priruošdavo daugybę įmantrių ir sočių valgių, kurių nepagyręs neišeidavo nė vienas.
Moterys kepdavo veršienos vyniotinį su baravykais ir abrikosais, netikrą jautienos zuikį bei obuolių prikimštą kalakutą, virdavo rūkytą kiaulienos kumpį, šaltieną. Ant stalo visada būdavo baltos ir raudonos mišrainės.
G. Malinauskaitė neslėpė, kad ir anuomet, ir dabar jai labiausiai patinka gaminti saldumynus: kepti tortus, pyragus bei sausainius.
„S. Samulevičienė prižiūrėjo bites ir labai mėgo medų. Ji turėjo labai daug meduolių receptų, todėl šių skanėstų prikepdavome dar prieš Kalėdas”, – pasakojo kaunietė.
Moterys svečius vaišindavo ir pyragais su aguonomis, bandelėmis su varške, įvairiais sausainiais.
G. Malinauskaitė iki šiol prieš kiekvienas žiemos šventes kepa Kalėdų meduolį, imbierinius sausainius, saldžias skareles su obuoliais ar uogomis, riešutinius ir džiovintų slyvų saldainius.
Per šventes iš indaujos ji išima iš S. Samulevičienės namų atkeliavusį tarpukario Lietuvą menantį servizą bei taures. „Jie stalą puošdavo per visas svarbias šventes”,  – rodydama į indus kalbėjo G. Malinauskaitė.
Moteris juos išdėlioja ant savo rankomis išsiuvinėtos lininės staltiesės, po kuria nuo pat vaikystės buvo įprasta padėti nors saują šieno.
Kalėdų meduolis
Reikės:
•3 stiklinių miltų
•1 stiklinės cukraus
•1 stiklinės grietinės
•1 stiklinės natūralaus medaus
•1 šaukštelio sodos
•2 kiaušinių
•cinamono
Jei medus sutirštėjęs, pašildykite jį, kad suskystėtų. Į medų įmuškite kiaušinius, įberkite cinamono, sodos, supilkite grietinę ir išmaišykite. Masę supilkite į miltus, maišykite, kol ji taps vientisa ir pradės kilti oro burbuliukai.
Supilkite į kepimo formą su kiauryme viduryje ir kepkite 45 minutes iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Iškeptą meduolį galite papuošti cukraus pudra, šokoladu ar kitais pyragų pagardais.
Morkų saldainiai
Reikės:
•1 kg morkų
•250 g virtos obuolių košės
•250 g cukraus
•saujos razinų arba riešutų
•3–4 šaukštelių rudojo cukraus.
Nuplautas ir nuvalytas morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite į indą ir užpilkite vandens, kad apsemtų. Pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies. Po to į masę supilkite obuolių košę, berkite cukrų ir dar pavirkite 5 minutes, paskaninkite razinomis arba smulkintais riešutais.
Masę nukoškite, palaukite, kol nuvarvės skystis, po to supilkite į kepimo formą ir džiovinkite orkaitėje apie 10 min. 50 laipsnių karščio temperatūroje, po to kelioms minutėms temperatūrą padidinkite iki 100 laipsnių, vėliau vėl sumažinkite iki 50 laipsnių. Džiovinkite, kol masė taps stangri.
Išdžiovintą masę išimkite, supjaustykite norimos formos gabalėliais, apibarstykite ruduoju cukrumi.
Karpis drebučiuose
Reikės:
•1 kg karpio
•100 g svogūnų
•20 g želatinos
•100 g pomidorų
•pipirų, druskos, petražolių
Karpį išvalykite, nupjaukite galvą, pelekus ir uodegą. Perpjaukite išilgai ir išimkite didįjį kaulą. Šios dalys tiks sultiniui virti, į jį sudėkite supjaustytus svogūnus, pomidorus ir pipirus – visa tai užpilkite vandeniu ir virkite apie 30 min.
Gabalais supjaustytą ir pasūdytą žuvį dėkite į kitą puodą, užpilkite nukoštu sultiniu ir virkite dar 30 min.
Atvėsintus žuvies gabalus sudėkite į pailgą dubenį. Juos užpilkite sultiniu, kuriame ištirpinta želatina.
Drebučiams sustingus, patiekalą apibarstykite smulkintais petražolių lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.