Holivudas atrado jaunystės ir sveikatos eliksyrą - šarminį maistą (receptas)

2012 m. liepos 24 d. 17:39
lrytas.lt
Niekam ne paslaptis, jog valgymo ir dietų madas diktuoja Holivudo žvaigždės. Devintajame dešimtemtyje jos buvo pamišusios dėl Atkinsono dietos, vėliau madinga tapo Viružemio jūros dieta, o štai naujausias sveikuolių valgymo įprotis - valgyti šarminį maistą.
Daugiau nuotraukų (1)
Aktorės Gwyneth Paltrow, Kristen Dunst jau išmėgino šarminio maisto dietą, Jennifer Aniston kasdien geria šarminius kokteilius, o manekenė Miranda Kerr neutralaus pH vandenį iškeitė į filtruotą specialiu šarmo filtru.
Mūsų organizmo pH yra šarminis, tačiau su maistu mes gauname rūgšties. Tai organizmui sukelia stresą ir mes priaugame svorio, jaučiamės mieguisti.
Apie tai, kad šarminis maistas - vaistas nuo įvairių ligų jau kalbama seniai. Dabar šarminio maisto gerbėjai tikina, kad toks maistas - ir greičiausias būdas norint turėti daugiau energijos, plokščią pilvą, spindinčią odą bei atrodyti jauniau.
Šarminio maisto dietos esmė - rasti pusiausvyrą tarp šarminio ir rūgštinio maisto. Rekomenduojama vartoti 70 procentų šarminio ir 30 procentų rūgštinio maisto.
Apie šarminio maisto dietą pasaulis sužinojo po to, kai Robertas Youngas parašė bestselerį „pH stebuklas“ („The ph Miracle“). Knygoje paaiškinama, kaip maisto pH veikia kūno svorį bei sveikatą.
Žmogaus organizme daugiau rūgšties atsiranda geriant per daug kavos, alkoholio, valgant per daug mėsos, cukraus, druskos. Stresas taip pat organizme gaminą rūgštį.
Organizme rūgštys kaupiasi kai racione būna per didelis baltymų kiekis, mat skylant baltymams kaupiasi sieros ir fosforo turinčios rūgštys. Per mažas šarminio maisto kiekis organizme taip pat sukelia jo rūgštėjimą.
Organizmo terpę rūgština mėsa, žuvis, kiaušiniai, kruopos, ankštinės daržovės, varškė, sūriai, saldus pienas. Stipriai rūgštinančiai veikia dirbtiniai saldikliai, angliarūgšte praturtinti gėrimai, druska, taip pat rūkymas. Prie organizmo rūgštėjimo prisideda ir chloras, fosforas, jodas.
Organizmą rūgština ir pernelyg intensyvus sportas. Rūgštys čia kaupiasi dėl pieno rūgšties bei didelio skysčių netekimo.
Rūgštys organizme kaupiasi sergantiesiems lėtinėmis ligomis – ypač podagra, cukriniu diabetu, onkologiniais susirgimais.
Beje, kai kurie maisto produktai pasikeičia iš šarminių į rūgštinius. Štai žali špinatai yra šarminiai, tačiau juos pavirus jie tampa rūgštiniais.
O koks yra šarminis maistas?
Grybai, riebi žuvis, česnakai, dauguma daržovių - visa tai šarminis maistas. Šarminančiai veikia ir natūralios vaisių sultys, medus. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad rūgštaus skonio vaisiuose ir uogose yra daug citratų, kurie padeda sujungti rūgštis organizme, be to, šarminiai mineralai ir mikroelementai citratų pavidalu labai lengvai pasisavinami. Taigi rūgštus skonis nereiškia, kad ir poveikis organizmui bus rūgštinantis, priešingai – dauguma rūgštaus skonio produktų veikia šarminančiai.
Norint šarminti organizmą pirmiausia reikia atsisakyti ar bent sumažinti organizmą rūgštinančių produktų - cukraus, baltos duonos ir baltų miltų gaminių, baltų ryžių, nesveikų riebalų (margarino, tepiųjų mišinių, riebalų, kuriuose vyrauja omega 6, sojos, saulėgrąžų, kukurūzų aliejų), gyvulinės kilmės baltymų (vartoti saikingai, ar kurį laiką iš viso nevartoti) - mėsos, pieno produktų. Organizmą labai rūgština putojantys gėrimai (jų ph yra apie 2), kava, alkoholis, energetiniai gėrimai. Visų šių gėrimų reikia atsisakyti ir juos keisti vandeniu.
Galima vartoti geros kokybės šarminius mineralus - kalcį, magnį, kalį.
Gilus ir lėtas kvėpavimas padeda normalizuoti kūno pH, nes giliai kvėpuojant organizmas gauna daugiau deguonies ir tai pagreitina rūgšties šalinimą iš organizmo. Taip pat per plaučius pašalinami vandenilio protonai, kurie rūgština organizmą. Todėl labai patartina daryti kvėpavimo pratimus, ypač atvirame gryname ore. Lėtas ir gilus kvėpavimas padeda nusiraminti ir neutralizuoti streso sukeltus pašalinius efektus (pagreitėjusį širdies ritmą, padidėjusį kraujo spaudimą ir kt.).

Šarmins vanduo taip pat šarmina organizmą ir net gydo ligas bei sulėtina senėjimą. Vandens jonizavimo procese naudojant elektros srovę atskiriami ir pašalinami rūgštinantys elementai (geležis, fosforas, chlorą ir kt.) ir paliekamas magnis, kalcis, kalis, natris ir kt.). Taip pat šarminiame vandenyje atsiranda daugiau deguonies.
Šarminio šokoladinio pyragaičio receptas (aštuonios porcijos)
Sudėtinės dalys
125 gramai ryžių miltų
75 gramai neapdirbtos kakavos miltelių
Ketvirtadalis šaukštelio kepimo miltelių
Ketvirtadalis šaukštelio vanilės ekstrato
175 gramų saldžiųjų bulvių, iškeptų ir sutrintų į piurė 250 gramai datulių sirupo
175 gramai ištirpinto ožkos sviesto
1 kiaušinis
Gaminimas
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Į indą sudėti saldžiųjų bulvių piurė, datulių sirupą, ištirpintą sviestą, kiaušinį ir vanilę. Viską gerai išmaišyti. Tuomet supilti miltus, kakavą, kepimo miltelius. Viską dar kartą gerai išmaišyti. Kepti 20-25 minutes.
DietaVaisiaiŠarminis maistas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.