Dvylika svarbiausių prieskonių

1. Aitrioji paprika

Pipirai sustiprina dėmesingumą.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Pipirai sustiprina dėmesingumą.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2011, 3:56 PM, atnaujinta Mar 28, 2018, 2:45 PM

1. Aitrioji paprika

Suaktyvina kraujo apytaką ir geriau aprūpina organizmą krauju. Aitriosios paprikos sudėtyje esanti biologiškai veikli medžiaga kapsaicinas itin vertinga, kai niūrios rudens ar žiemos dienos slegia nuotaiką.

Kapsaicinas atpalaiduoja organizme gaminamą endorfiną ir dėlto pagerėja nuotaika.

Šviežią aitriąją papriką tinka dėti į salotas, džiovintą - į padažus, sriubas ir maltos mėsos patiekalus.

2. Kmyninis kuminas

Palengvina virškinimą, skatina gleivių, skrandžio sulčių ir kasos virškinimo fermentų išsiskyrimą, susilpnina dieglius ir viduriavimą. Kmyninis kuminas buvo naudojamas kaip vaistas dar senovės Egipte.

Tinka pagardinti ryžiams ir tirštoms sriuboms, suaktyvina ankštinio augalo vaisių virškinimą.

3. Žalieji pipirai

Mažiausiai aštri pipirų rūšis, kvapnūs, malonaus skonio. Puikiai tinka paskaninti žuvį, padažus, mėsos ir kai kurių daržovių patiekalus.

Padeda suaktyvinti baltymų virškinimą, sušildo organizmą ir sustiprina dėmesingumą.

4. Imbieras

Stiprina imuninę sistemą, sureguliuoja virškinimo sutrikimus, slopina skausmą. Senovės kinų, indų, arabų ir net senosios Europos liaudies medicinos specialistai imbiero šaknį laikė kone stebuklingu vaistu, kuris grąžina sveikatą, jaunystę, apdovanoja aistringesniais meilės žaidimais.

Imbieru tinka pagardinti morkų ar moliūgų sriubas, žuvies patiekalus. Sergant kvėpavimo takų ligomis, gerklę patartina skalauti imbiero nuoviru.

5. Kardamonas

Saldus, aromatingas prieskonis teigiamai veikia psichiką, skatina gleivių išsiskyrimą ir padeda geriau įsisavinti kavą.

Kardamonu pagardinami ne tik kepiniai, saldumynai, bet jį tinka dėti ir į aštrius jautienos, vištienos troškinius, ėrienos patiekalus.

6. Kalendra

Dėl savo skonio priklauso populiariajam indiškam prieskoniui kariui. Tinka pagardinti duonai ar bulvėms.

Kalendros sudėtyje esančios biologiškai aktyvios medžiagos stiprina psichiką, nervų sistemą, tulžį, kasą ir pagerina virškinimą.

7. Kurkuma

Kartoko skonio, nudažo patiekalus geltonai ir dėlto vadinamas geltonuoju prieskoniu. Kurkuma - pastovi kario mišinių sudedamoji dalis, tinka prie mėsos ir lęšių patiekalų.

Kurkuma dažnai pagardinama paelja (tradicinis ispanų patiekalas iš ryžių, vištienos ir jūros gėrybių - Red. past.). Imbierui gimininga kurkuma sužadina ir tulžies sulčių susidarymą.

8. Muškato riešutas

Saldokai aitrus, kiek aštrokas skonis puikiai dera mėsos ir daržovių sultiniams paskaninti, dėti į špinatus, žiedinius kopūstus ir bulvių košę.

Muškato riešutas tarkuojamas virš patiekalų, kai šie jau išvirti! Šis prieskonis suteikia energijos, praskaidrina nuotaiką, mažina riebalų kiekį kraujyje ir stiprina kepenis.

9. Šafranas

Nuostabus niūrių rudens ir žiemos dienų prieskonis: palaiko gerą nuotaiką ir sureguliuoja medžiagų apykaitą, kai po vasaros pradeda stigti saulės šviesos. Be to, sušildo organizmą ir atpalaiduoja.

Plačiai naudojamas su ryžiais, kuriuos nudažo gražia aukso spalva, žuvies, mėsos patiekalais ir dedamas į kepinius.

10. Juodieji pipirai

Paprastai tituluojami prieskonių karaliais. Kvapniais, aštriais juodaisiais pipirais gardinama raudonoji mėsa ir pikantiški daržovių patiekalai.

Jų poveikis organizmui toks pat kaip žaliųjų pipirų.

11. Vanilė

Būtų gaila, jei šis malonaus aromato prieskonis būtų dedamas tik į saldžius patiekalus ir kepinius. Kulinarijos specialistai pataria vanile„patobulinti“ žuvies ir paukštienos skonį.

Šis prieskonis atpalaiduoja, sužadina apetitą, suaktyvina virškinimą ir stiprina dėmesingumą, atidumą. Ir kas svarbiausia, - pakelia nuotaiką.

12. Cinamonas

Dažniausiai dedamas į saldumynus ir karštą vyną. Šis prieskonis - natūralus skonio stiprintojas, juo pagardinami ryžių, mėsos patiekalai ir lęšiai.

Cinamono nereikėtų išbraukti iš savo valgiaraščio apniukusiomis rudens bei žiemos dienomis. Šis prieskonis sušildo organizmą, suteikia energijos ir suaktyvina virškinimą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.