K. Harris užsitikrinus pakankamą partijos paramą – svarbesnė kova kitur: ką pasirinks demokratai?

2024 m. liepos 23 d. 21:29
Lrytas.lt
JAV viceprezidentę Kamalą Harris parėmė ne tik iš rinkiminės kovos pasitraukęs prezidentas Joe Bidenas, bet ir dauguma jos konkurentais ir galimais Demokratų partijos kandidatais į prezidentus laikyti aukšto rango demokratų.
Daugiau nuotraukų (19)
K.Harris pakankamą partijos narių paramą užsitikrino jau per pirmąją dieną nuo pasaulio viešąją erdvę sudrebinusios žinios apie J.Bideno sprendimą nebesiekti perrinkimo.
Dabar didesnė intriga - tai, kas bus K.Harris kandidatės partneris. Iki Demokratų nacionalinio suvažiavimo Čikagoje, kuriame, kaip manoma, bus oficialiai iškelta K.Harris kandidatūra, liko tik 28 dienos, todėl prasidėjo grumtynės dėl partijos kandidato į viceprezidentus.
Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy'us Cooperis, Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro ir Arizonos senatorius Markas Kelly yra tarp demokratų, kurių paprašyta pateikti informaciją apie savo finansus, šeimos istoriją ir kitas asmenines detales, JAV stočiai CNN atskleidė sakė du su procesu susipažinę žmonės. Jie priklauso grupei, kurioje yra apie 10 pavardžių, iš kurių beveik visi yra išrinkti pareigūnai.
CNN įvardijo pagrindinius galimus kandidatus, kurie galėtų kandidatuoti kartu su K. Harris:
Joshas Shapiro
Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro buvo išrinktas triuškinančia pergale 2022 m., įveikęs 2020 m. rinkimus neigusį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų valstijos senatorių ir tapęs trečiuoju žydų kilmės gubernatoriumi, išrinktu šioje itin svarbioje svyruojančioje valstijoje.
J.Shapiro, kuris anksčiau buvo Pensilvanijos generalinis prokuroras, demokratų buvo įvardijamas kaip potencialus kandidatas į prezidentus, be to, jis laikomas potencialiu K.Harris bendražygiu, jei ji taptų partijos kandidate į prezidentus. Anksčiau šį mėnesį sustojusi Filadelfijoje K.Harris pavadino J.Shapiro „puikiu mano ir prezidento partneriu“.
Anksčiau CNN pranešė, kad buvęs JAV prezidentas Barackas Obama tiesiogiai pasakė J.Shapiro, kad jis yra vienas iš 2022 m. demokratų kartos atstovų, kurie, pasak su pokalbiu susipažinusių žmonių, turi turėti balsą dėl partijos ateities. Sekmadienį J.Shapiro parėmė K.Harris, vadindamas ją „patriote, verta mūsų paramos“.
Dėl pasikėsinimo į buvusį prezidentą Donaldą Trampą Butlerio mieste Pensilvanijoje gubernatorius atsidūrė dėmesio centre. Ypač buvo giriama jo reakcija į Corey'io Comperatore'o, D.Trumpo šalininko, kuris buvo nužudytas saugodamas savo žmoną ir dukrą, mirtį.
„Corey'is buvo mergaitės tėtis. Corey'is buvo ugniagesys. Corey'is kiekvieną sekmadienį eidavo į bažnyčią. Corey'is mylėjo savo bendruomenę“, – sakė J.Shapiro spaudos konferencijoje kitą dieną po šaudynių. „O labiausiai Corey'is mylėjo savo šeimą“, – pridūrė jis.
Roy'us Cooperis
Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy'us Cooperis vadovauja valstijai, kuri 2024 m. yra itin svarbi kovos vieta. Pirmą kartą 2016 m. jis buvo išrinktas nedidele balsų persvara – tik kiek daugiau nei 10 tūkst. balsų. Jis laimėjo perrinkimą 2020 m. ir yra ribotos kadencijos, todėl negali kandidatuoti trečią kartą. Sekmadienį jis parėmė K.Harris, sakydamas, kad ji „turi viską, ko reikia nugalėti D.Trumpą ir vadovauti mūsų šaliai apgalvotai bei sąžiningai“.
Visą savo gubernatoriaus kadencijos laiką R.Cooperis konfliktavo su valstijos įstatymų leidžiamosios valdžios, kurioje respublikonai turi daugumą, įstatymų leidėjais, be kita ko, dėl teisių į abortus ir balsavimo teisių.
R.Cooperis anksčiau atmetė spėliones, kad jis gali būti įtrauktas į kandidatų į viceprezidentus sąrašą, jei J.Bidenas pasitrauktų ir kandidate taptų K.Harris.
„Nenoriu žaisti šio naujo mėgstamo politinio saloninio žaidimo, nes Amerikai pernelyg svarbu sustabdyti Donaldą Trumpą“, – liepos mėnesį CNN sakė R.Cooperis.
Eidamas šias pareigas R.Cooperis įveikė ilgametį respublikonų vadovaujamos valstijos įstatymų leidžiamosios valdžios pasipriešinimą ir praėjusiais metais pasiekė vieną svarbiausių savo prioritetų, kai Šiaurės Karolina tapo 40-ąja valstija, išplėtusia medicininės pagalbos teikimą mažas pajamas gaunantiems suaugusiesiems. Šiuo metu daugiau nei 500 tūkst. gyventojų yra apdrausti dėl išplėtimo. J.Bidenas ir K.Harris šį pasiekimą paskelbė per bendrą kampanijos stotelę Reilyje kovo mėnesį, tikėdamiesi laimėti šioje valstijoje.
Pirmą kartą į Šiaurės Karolinos Atstovų rūmus išrinktas 1986 m., R.Cooperis jau daugelį metų yra Šiaurės Karolinos politikos jėga. Jis iškilo iki demokratų daugumos lyderio valstijos Senate, o 2000 m. laimėjo savo pirmąsias valstijos masto lenktynes dėl Šiaurės Karolinos generalinio prokuroro posto. Šį postą jis užėmė keturias kadencijas.
Markas Kelly
Arizonos senatorius Markas Kelly atstovauja valstijai, kurioje 2020 m. J.Bidenas laimėjo tik 10 457 balsais, ir turi nacionalinį vardą, nes yra buvęs astronautas ir buvusios respublikonės Gabby Giffords vyras.
Eidamas šias pareigas jis patikimai rėmė Demokratų partijos prioritetus, tačiau kartais pasipriešindavo savo partijai, pavyzdžiui, 2023 m., kai atvirai pavadino „krize“ dokumentų neturinčių migrantų antplūdį per JAV pietinę sieną.
Jei M.Kelly, kuris sekmadienį greitai parėmė K.Harris kandidatūrą į prezidentus, būtų išrinktas į aukštesnes pareigas, jo vieta liktų demokratų rankose, nes gubernatorė Katie Hobbs galėtų paskirti jo įpėdinį.
Andy'is Beshearas
Kentukio valstijos gubernatorius Andy'is Beshearas buvo minimas kaip galimas kandidatas į viceprezidentus. Praėjusį lapkritį jis laimėjo perrinkimą antrai kadencijai raudonoje valstijoje, kurią D.Trumpas 2020 m. laimėjo maždaug 25 taškais. Jis yra aukščiausiai išrinktas demokratas Kentukio valstijoje ir savo kampanijos pagrindiniu klausimu padarė abortus.
Parėmęs K.Harris, A.Beshearas nevengė išreikšti savo noro kandidatuoti kartu su ja, jei būtų paprašytas.
„Ar esate bent jau atviras galimybei būti viceprezidentės K.Harris bendražygiu?“, – pirmadienio rytą per MSNBC televiziją buvo paklaustas Beshearas.
„Na, manau, kad jei kas nors tave dėl to pakviečia, tu turi bent jau išklausyti“, – atsakė jis.
A.Beshearas yra vienas populiariausių šalies gubernatorių. Jis pateko į laikraščių antraštes dėl vadovavimo valstijai per COVID-19 pandemiją, mirtinus tornadus 2021 m. ir katastrofiškus potvynius 2022 m.
Jei respublikonai išlaikytų Atstovų Rūmų kontrolę ir įgytų daugumą Senate, jis turi patirties sprendžiant susidūrimus su respublikonų įstatymų leidėjais. Prieš laimėdamas nedidelę gubernatoriaus pergalę 2019 m., jis anksčiau ėjo valstijos generalinio prokuroro pareigas. 2019 m. jam būnant gubernatoriumi kilo nesutarimų su respublikonų vadovaujama valstijos įstatymų leidžiamąja valdžia dėl švietimo, valstybės pagalbos ir mokesčių politikos.
Jo tėvas Steve'as Beshearas dvi kadencijas buvo Kentukio gubernatorius ir sulaukė nacionalinio dėmesio už tai, kad įgyvendinus Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą neapdraustųjų skaičius valstijoje sumažėjo nuo daugiau kaip 20 proc. iki 7,5 proc. ir tai buvo vienas didžiausių pagerėjimų šalyje.
J. B. Pritzkeris
Ilinojaus valstijos gubernatorius J. B. Pritzkeris, „Hyatt“ viešbučių turtų paveldėtojas, pirmą kartą buvo išrinktas 2018 m., o 2022 m. perrinkimo metu laimėjo daugiau nei 10 procentinių punktų.
J. B. Pritzkeris, kuris pirmadienio rytą parėmė K.Harris, sprendė daugybę klausimų, kurie dominavo 2024 m. prezidento rinkimuose, pradedant ginklų kontrole ir baigiant reprodukcinėmis teisėmis. Jis vadovavo valstijai, kovojančiai su padidėjusia abortų priežiūros paklausa, kai moterys priverstos keliauti iš pietų ir vidurio vakarų po „Roe v. Wade“ bylos. 2023 m. J. B. Pritzkeris pasirašė platų šaunamųjų ginklų ir didelės talpos dėtuvių draudimą.
Jis taip pat pasirašė pirmąjį šalyje teisės aktą, draudžiantį valstijoje drausti knygas. Gubernatorius kartu su Čikagos meru Brandonu Johnsonu spalio mėn. taip pat susidūrė su aukščiausiais Baltųjų rūmų pareigūnais dėl migrantų krizės, kuri, kaip jie perspėjo, artėja prie lūžio taško.
Pete'as Buttigiegas
Transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas per 2020 m. kampaniją dėl Demokratų partijos kandidato į prezidentus save stilizavo kaip centristą, remdamasis tuo, kad dirbo Saut Bendo (Indiana) meru ir tarnavo Afganistano kare. Jo kandidatavimas į prezidentus buvo istorinis: jis buvo pirmasis atviras gėjus, pradėjęs konkurencingą prezidento rinkimų kampaniją, įveikė kliūtis ir tapo pirmuoju homoseksualiu kandidatu, pelniusiu pirminių delegatų balsų dėl pagrindinės partijos prezidento nominacijos, taip pat tapo pirmuoju Senato patvirtintu LGBTQ kabineto sekretoriumi istorijoje.
P.Buttigiegui vadovavimo Transporto departamentui laikotarpis buvo audringas: jis buvo kritikuojamas dėl, kaip buvo manoma, lėto federalinio atsako į 2023 m. kelio nuvažiavimą nuo bėgių Rytų Palestinoje, Ohajo valstijoje, ir dažnai buvo pagrindinis J.Bideno administracijos kritikas oro linijų pramonės atžvilgiu po skrydžių vėlavimų ir kitų nelaimių.
Kaip potencialus K.Harris kandidato partneris P.Buttigiegas būtų veiksmingas puolimo šuo: jis įsimintinai pavadino tuometinį viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, evangelikų krikščionį, „pornožvaigždės prezidentavimo sirgaliumi“ – tai buvo nuoroda į D.Trumpo asmeninį gyvenimą – ir socialinėje žiniasklaidoje džiugino liberalus, ginčydamasis su „Fox News“ diskusijų dalyviais.
P.Buttigiegas neseniai HBO laidoje „Real Time with Bill Maher“ apžvelgė, kaip jis susidoros su respublikonų kandidatu į viceprezidentus J.D.Vance'u. Jis sakė, kad Harvarde „pažinojo daug tokių žmonių kaip“ J.D.Vance'as, Jeilio teisės instituto absolventas.
„Radau daug į jį panašių žmonių, kurie sakydavo viską, ko jiems reikėdavo, kad prasimuštų į priekį. Prieš penkerius metus atrodė, kad tai reiškia būti prieš D.Trumpą nusiteikusiu respublikonu, taigi jis toks ir buvo. <...> Po penkerių metų jis išsiveržė į priekį sakydamas, kad (D.Trumpas) yra geriausias dalykas nuo tada, kai buvo pjaustoma duona“, – pažymėjo P.Buttigiegas.
Gretchen Whitmer
Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer, kuri 2022 m. maždaug 10 procentinių punktų persvara laimėjo perrinkimą lemiamoje svyruojančioje valstijoje, demokratų buvo vertinama kaip pagrindinė kandidatė pakeisti J.Bideną bilieto viršūnėje, nors pirmadienio rytą ji parėmė K.Harris ir, atrodo, komentaruose vietos žurnalistams nusišalino nuo svarstymų.
„Aš nepaliksiu Mičigano. Didžiuojuosi, kad esu Mičigano gubernatorė. Buvau nuosekli. Žinau, kad visi nuolat įtarinėja ir vėl ir vėl užduoda šį klausimą“, – sakė ji vietos žurnalistams, pranešė „The Detroit News“.
„Aš niekur nesiruošiu išvykti“, – pridūrė ji.
G.Whitmer, pirmą kartą išrinkta gubernatore 2018 m., iškilo kaip žymi vadovė per patį COVID-19 pandemijos įkarštį. Dėl savo vadovavimo sprendimų, tarp kurių buvo ir įsakymai likti namuose, 2020 m. ji tapo pagrobimo sąmokslo taikiniu.
Būdama valdžioje G.Whitmer taip pat teikė pirmenybę pastangoms plėsti prieinamą sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. Ji investavo milijardus dolerių į valstijos infrastruktūrą ir įsteigė departamentą, kuriam pavesta gerinti geriamojo vandens kokybę Mičigane. Be to, ji save pristatė kaip tvirtą reprodukcinių teisių gynėją.
Praėjus kelioms savaitėms po J.Bideno ir D.Trumpo debatų G.Whitmer ir toliau reiškė paramą prezidentui, atmesdama gandus, kad ji gali dalyvauti rinkimuose, jei jis pasitrauktų.
„Suprantu, kad kai kurie žaidžia „Fantasy futbolą“ ir nori tiesiog išsirinkti porą atsitiktinių lyderių, kurie jiems patinka visoje šalyje, ir sukurti bilietą. Taip tiesiog nėra“, – anksčiau šį mėnesį ji sakė CNN žurnalistei Abby Phillip. „Turime prezidentą, kuris gavo nominaciją, kuris jos nusipelnė“, – pridūrė ji.
Gavinas Newsomas
Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas buvo 2024 m. prezidento rinkimų spekuliacijų objektas praėjusiais metais, kai jis ypač daug diskutavo su tuometiniu respublikonų kandidatu Floridos gubernatoriumi Ronu DeSantisu televizijos kanale „Fox News“ ir aplankė kelias respublikonų vadovaujamas valstijas.
Sekmadienio vakarą jis perėjo prie K.Harris palaikymo socialiniame tinkle „X“ rašydamas: „Niekas geriau už Amerikos viceprezidentę Kamalą Harris negalės patraukti baudžiamojon atsakomybėn už tamsią Donaldo Trumpo viziją ir nukreipti mūsų šalį sveikesne kryptimi.“
Kaip ir kiti demokratų gubernatoriai, kurie buvo minimi kaip galimi 2024 m. kandidatai, G.Newsomas savo valstiją valdė per COVID-19. 2021 m. jis atrėmė pastangas atšaukti jį iš pareigų, kilusias dėl partijų pykčio dėl jo atsako į pandemiją. G.Newsomas taip pat sulaukė atkirčio už tai, kad elitiniame Napos slėnio restorane dalyvavo demaskuoto draugo lobisto gimtadienio vakarienėje tuo metu, kai jis ragino kaliforniečius likti namuose.
Pirmą kartą išrinktas 2018 m., G.Newsomas ragino demokratus pereiti į puolimą, be kita ko, kritikuodamas Respublikonų partijos poziciją dėl abortų apribojimų, knygų draudimo ir LGBTQ bendruomenės apsaugos. Nuo 2004 iki 2011 m. jis buvo San Francisko meras.
Jei K.Harris taps demokratų kandidate, G.Newsomas, kuris yra kalifornietis, susidurs su 12-ąja Konstitucijos pataisa, draudžiančia Auksinės valstijos rinkėjams, kurių yra 54, balsuoti už prezidentą ir viceprezidentą, gyvenančius toje pačioje valstijoje kaip ir jie patys. Teoriškai šios kliūties būtų galima išvengti, jei K.Harris ir G.Newsomas pakeistų savo oficialią gyvenamąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.