Prancūzijos kraštutinėje dešinėje – prorusiškų pozicijų švelninimas: iš svetainės pašalino kai kuriuos programos punktus

2024 m. birželio 18 d. 16:55
Lrytas.lt
Iki Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono paskelbtų parlamento rinkimų liko kiek mažiau nei dvi savaitės. Rinkimams įgaunant pagreitį kraštutinių dešiniųjų partija Nacionalinis sambūris slapčia iš savo interneto svetainės pašalino pasiūlymus dėl diplomatinių santykių su Rusija gilinimo, praneša „Politico“.
Daugiau nuotraukų (6)
Marine Le Pen vedama partija anksčiau siūlė nutraukti daugelį bendradarbiavimo su Vokietija projektų ir pasitraukti iš NATO integruotos karinės vadovybės. Tačiau tokia žinutė, kaip ir planai gilinti bendradarbiavimą su Rusijos Federacija, dingo iš oficialios Nacionalinio sambūrio svetainės.
Žurnalistai tai sieja su partijos siekiu pasiekti didelę pergalę Prancūzijos parlamento rinkimuose. Pažymima, kad iš partijos interneto svetainės pašalinti pasiūlymai pasirodė dar per 2022 m. prezidento rinkimus, kuomet M. Le Pen kandidatavo į prezidento postą.
M. Le Pen programoje buvo paskelbta 17 teminių lankstinukų, kuriuose politikė išdėstė savo pasiūlymus visose politikos srityse. Nors 16 lankstinukų tebėra internetinėje svetainėje, gynybai skirtas lankstinukas buvo pašalintas iš tinklalapio birželio 11 dieną. Jį vis dar galima rasti puslapyje, į kurį nebėra nuorodos partijos interneto svetainėje.
Tuo metu M. Le Pen siūlė siekti atsiriboti nuo Vašingtono, puoselėti draugystę su Rusija tam tikrais klausimais, pavyzdžiui, Europos saugumo ar kovos su terorizmu.
Pastaraisiais mėnesiais Nacionalinė sąjunga sušvelnino kai kurias prieštaringiausias savo pozicijas. Kovo mėn. per balsavimą dėl karinės pagalbos Ukrainai klausimo Nacionalinio sambūrio deputatai susilaikė, tuo tarpu kairiosios partijos „Reconquete“ deputatai balsavo prieš.
Tą patį mėnesį kylanti žvaigždė ir Nacionalinio sambūrio pirmininkas Jordanas Bardella pareiškė, kad Prancūzija, prieš pasitraukdama iš bendro karinio aljanso vadovybės, turėtų palaukti karo Ukrainoje pabaigos. Anot „Politico“, jei Nacionalinis sambūris laimės parlamento rinkimus, J. Bardella taps ministru pirmininku.
Savo programoje 2024 m. Europos Parlamento rinkimams partija pareiškė, kad Rusija pažeidė tarptautinę teisę ir išprovokavo tarptautinės tvarkos peržiūrą.
Parengta pagal „Politico“ ir „RBC Ukraina“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.